Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκληρή κόντρα Θεοχάρη - Κατρίνη για τα δάνεια σε φράγκο: «Θα παρέμβουμε όταν τα δικαστήρια το επιτρέψουν» – «Καλύπτετε τις τράπεζες»

Σκληρή κόντρα Θεοχάρη - Κατρίνη για τα δάνεια σε φράγκο: «Θα παρέμβουμε όταν τα δικαστήρια το επιτρέψουν» – «Καλύπτετε τις τράπεζες»
Διαμάχη ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών και του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να παρακολουθήσει τις δικαστικές διαδικασίες και να παρέμβει όταν αυτές της το επιτρέψουν, εξέφρασε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη για το ζήτημα των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.
Όπως είπε, έχουν ήδη εκδοθεί δύο αποφάσεις του Αρείου Πάγου, η πρώτη, που απορρίπτει την αίτηση αναίρεσης δανειολήπτριας σε ελβετικό φράγκο κατά συστημικής τράπεζας, και η άλλη σε υπόθεση αναγνώρισης ως καταχρηστικών των γενικών όρων συναλλαγών.
Ωστόσο, πρόσθεσε, «υπάρχουν, και τις παρακολουθούμε στενά, τρεις διαδικασίες αναίρεσης κατά των άλλων τριών συστημικών τραπεζών, δύο εκ των οποίων έχουν αναβληθεί -ήταν για τον Ιανουάριο αλλά πήραν αναβολή - και μία η οποία θα εκδικαστεί τον Μάρτιο. Θα παρακολουθήσουμε αυτές τις υποθέσεις. Είναι προφανές ότι, αλλιώς μπορούμε να κινηθούμε όταν υπάρχουν θετικές αποφάσεις των δικαστηρίων, κι αλλιώς τώρα» είπε ο κ. Θεοχάρης.
Σημείωσε, μάλιστα ότι, όπου υπήρξαν νομοθετικές πρωτοβουλίες, «έγιναν σε συνέχεια θετικών αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών αυτών, αποφάσεις οι οποίες δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας».
Πρόσθεσε, επίσης ότι, οι περισσότερες χώρες που παίρνουν ειδικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, έχουν οι ίδιες την εποπτεία των τραπεζών, διότι δεν είναι στη ζώνη του ευρώ. Και με αυτό τον τρόπο, έχουν διαφορετικά περιθώρια, ελεγκτικά, κανονιστικά [..] Είναι διαφορετικά όταν οι ελληνικές τράπεζες ελέγχονται εποπτικά από τον SSM και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε σχέση με την ευρωστία τους, και συνεπώς, θα έπρεπε ενδεχομένως να πάρουμε κι άλλα μέτρα εάν εμείς κινούμαστε προς μία «Α» κατεύθυνση μεταφέροντας ζημιές πάνω τους σε σχέση με το ελβετικό φράγκο.

Κατρίνης: 85.000 οικογένειες με ενήμερα δάνεια, σήμερα να κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους

Από την πλευρά του, ο κ. Κατρίνης είπε ότι δεν περίμενε να κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από τις αποφάσεις των δικαστηρίων.
Εσείς ως ΝΔ μας ζητήσατε να σας υποδείξουμε περιπτώσεις άλλων χωρών όπου δόθηκε λύση με κρατική παρέμβαση, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Κροατία και η Ρουμανία, ενώ υπάρχει δημοσίευμα που καταγράφει αποζημίωση γαλλικής τράπεζας σε δανειολήπτες ελβετικού φράγκου.
Παράλληλα επανέφερε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ που «αποδίδει δίκαιη και ισόρροπη κατανομή συναλλαγματικού κινδύνου» [..] με τους δανειολήπτες να πληρώνουν 40% χαμηλότερες δόσεις, δηλαδή να πληρώνουν το ίδιο ποσό με το αν ελάμβαναν το δάνειο σε ευρώ.
Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Θεοχάρη στις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, είπε ότι το ανώτατο δικαστήριο της χώρας μας «έδειξε απροθυμία και δεν υιοθέτησε πρακτική άλλων εθνικών δικαστηρίων τα οποία έστειλαν προδικαστικά ερωτήματα στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ότι, έχουν δίκιο οι δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες να μην αισθάνονται ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες.. Εσείς τι κάνετε; Καλύπτετε τις τράπεζες, την εγκληματική τους ευθύνη έναντι δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών αφού δεν τήρησαν στοιχειώδεις κανόνες και προϋποθέσεις πληροφόρησης, απείχαν από κάθε έλεγχο καταλληλότητας ενώ παρέλειψαν να λάβουν οποιοδήποτε, μετρό αντιστάθμισης συναλλαγματικού κινδύνου» είπε ο κ. Κατρίνης.
«Θα μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω ότι 85.000 οικογένειες που στην μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν ενήμερα δάνεια, σήμερα να κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, ενώ εάν δεν δοθεί λύση, τα δάνεια αυτά θα οδηγηθούν στην δευτερογενή αγορά πλήττοντας τις ίδιες τις τράπεζες» επισήμανε ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Θεοχάρης: Έχετε ιερό μένος που εμπίπτει πλήρως στον ορισμό του λαϊκισμού

Ανταπαντώντας, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι «το ιερό μένος που μόλις παρακολουθήσαμε νομίζω ότι εμπίπτει πλήρως στον ορισμό του λαϊκισμού» και συνέχισε: Σε μια Δημοκρατία, το αν βάζει κάποιος καταχρηστικούς όρους ή όχι, το λένε τα δικαστήρια. Και ήρθατε εδώ μέσα να μας πείτε ότι ο 'Αρειος Πάγος δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Έτσι σέβεστε την διάκριση των εξουσιών; [..] Όταν τα δικαστήρια αποφασίζουν προς μία κατεύθυνση, η δουλειά της κυβέρνησης είναι να τη σεβαστεί. Και αν δούμε ότι υπάρχει πρόβλημα, το οποίο μας το λένε τα δικαστήρια, (τότε) να δούμε πως θα το λύσουμε. Δεν είναι η δουλειά μας να πούμε ότι δεν δεχόμαστε τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου», είπε ο κ. Θεοχάρης.
Επανέλαβε, δε, ότι «εμείς δηλώνουμε την ετοιμότητα μας να παρακολουθήσουμε τις δικαστικές διαδικασίες και να παρέμβουμε όταν αυτές μας το επιτρέπουν, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο εποπτείας των τραπεζών, το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε, διότι, δεν θα διακινδυνέψουμε ούτε τη δημοσιονομική μας προσαρμογή ούτε την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Αυτό οφείλει η κυβέρνηση να κάνει κι αυτό θα κάνει απαρέγκλιτα, ανάλογα με τις δικαστικές αποφάσεις».

ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης