Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προκόπης Παυλόπουλος: Ξεκαθάρισα στον Τσίπρα ότι δεν θα γίνω ο Πρόεδρος της Δραχμής - Το 2015 ο Tusk ζήτησε την υπογραφή μου

Προκόπης Παυλόπουλος: Ξεκαθάρισα στον Τσίπρα ότι δεν θα γίνω ο Πρόεδρος της Δραχμής - Το 2015 ο Tusk ζήτησε την υπογραφή μου
«Η δική μου υπογραφή υπάρχει στο αίτημα ανανέωσης του ELA που κατατέθηκε στον Tusk», αποκαλύπτει ο πρώην ΠτΔ
Σε αποκαλύψεις σχετικά με τα γεγονότα της μεγάλης κρίσης του 2015 προέβη ο πρώην ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος σε ομιλία του, στο Συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια μετά», τονίζοντας ότι ζήτησε εγγυήσεις από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για να μην παραιτηθεί από το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
«Το πρώτο πράγμα που ρώτησα τον Τσίπρα ήταν "γιατί εγώ;". Μου απάντησε: "Γιατί η χώρα πρέπει να μείνει στην Ευρώπη", επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος.
Ενώ παράλληλα αποκάλυψε πως ξεκαθάρισε στον τότε πρωθυπουργό « εγώ Πρόεδρος της Δραχμής δεν πρόκειται να γίνω».
Επίσης, ο πρώην ΠτΔ σημείωσε πως όταν έγινε το δημοψήφισμα, την Κυριακή το βράδυ ο Αλ. Τσίπρας του είπε «ότι το δημοψήφισμα έγινε για να υπάρξει μεγαλύτερη δυνατότητα και στήριξη στη διαπραγμάτευση που έπρεπε να γίνει».
«Αφού είχα και αυτή τη δήλωσή του, γιατι αλλιώς θα είχα παραιτηθεί –τότε είχαν κοπεί οι γέφυρες με την Ευρώπη, εκείνη την τραγική εβδομάδα– επικοινώνησα με τον Hollande» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος.
Ακολούθως, χαρακτήρισε την ημέρα του δημοψηφίσματος ως «συγκλονιστική».
«Κάλεσα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των δημοκρατικών δυνάμεων» τόνισε ο τότε ΠτΔ σχετικά με την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της 26ης Ιουνίου του 2015.
Επ' αυτού ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την υπευθυνότητα των παριστάμενων τότε πολιτικών αρχηγών, συμπεριλαμβανομένου ακόμα και του γγ του ΚΚΕ.
Τέλος, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη «γιατί ήταν μεγάλη υπόθεση, ως αξιωματική αντιπολίτευση, να πάρει επάνω το βάρος να στηρίξει κάτι για το οποίο θα μπορούσε να "σταθεί στη γωνία".»

«Ο Tusk μου είχε πει πως δεν αρκούσε η υπογραφή του Τσίπρα»

Μετέπειτα, ο Προκόπης Παυλόπουλος αφηγήθηκε «μία ιστορία από εκείνη την περίοδο που δείχνει "τι περνά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας"».
«Αφού συμφωνήσαμε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει εντός, έπρεπε να υποβάλει το αίτημα για να ανανεωθεί ο ELA. Στις 7 Ιουλίου του 2015 μου τηλεφωνεί ο Tusk και μου λέει ότι «το αίτημα για τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας θα πρέπει να το υπογράψετε εσείς, δεν μας αρκεί η υπογραφή της κυβέρνησης Τσίπρα».
Του εξήγησα ότι δεν ήμουν εκτελεστικός πρόεδρος και μου απάντησε πως ήξεραν ότι είμαι καλός καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και επομένως θα έβρισκα τη λύση. Επικοινώνησα με τους συναδέλφους μου, τον Ν. Αλιβιζάτο, τον Ευ. Βενιζέλο και τους είπα ότι «αγγίζω τα όρια του ρυθμιστή του πολιτεύματος».
Και τότε όλοι μαζί συμφωνήσαμε αυτό που διδάσκω και τα παιδιά στο πανεπιστήμιο, ότι ο ρυθμιστικός ρόλος είναι σαν ένα μπαλόνι που φουσκώνει όταν έχουμε κρίση. Ο ρόλος του Προέδρου είναι να φροντίζει για την ομαλή λειτουργία των θεσμών. Αν αυτοί λειτουργούν, μπορεί να είναι πολύ σιωπηλός. Οταν όμως υπάρχει κρίση, διογκώνεται αυτός ο ρόλος.
Αυτό έκανα τότε, υπέγραψα. Η δική μου υπογραφή υπάρχει στο αίτημα. Η Καθημερινή το είχε δημοσιεύσει, ο κ. Αλέξης Παπαχελάς το θυμάται, είχαμε επικοινωνήσει εκείνη την ημέρα και του είχα εξηγήσει, για να μη μου γίνει κριτική, ότι ήμουν σε πλήρη συμφωνία με τους συναδέλφους μου για το ότι άγγιζα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα ακραία όρια του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά το άρθρο του Συντάγματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης