Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οργή για τα Τέμπη με 1,25 εκατ. υπογραφές - Διαψεύδει την κυβέρνηση για το μπάζωμα ο συντονιστής της πυροσβεστικής

Οργή για τα Τέμπη με 1,25 εκατ. υπογραφές - Διαψεύδει την κυβέρνηση για το μπάζωμα ο συντονιστής της πυροσβεστικής
Η... αποκατάσταση του σημείου της τραγωδίας των Τεμπών, μόλις 6 ημέρες μετά το πολύνεκρο δυστήχημα
Σχετικά Άρθρα
(upd) Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη ένα χρόνο μετά και ο «πόλεμος» δηλώσεων για το μπάζωμα στο σημείο του δυστυχήματος, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος έδωσε επιτέλους τη δική του απάντηση στη Βουλή, διαψεύδοντας ότι έδωσε την εντολή για το μπάζωμα και υποστηρίζοντας ότι η διαμόρφωση του χώρου έγινε από το συντονιστικό όργανο μετά από αίτημα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας που επιχειρούσε στο σημείο.
Τη θέση του κ. Τριαντόπουλου από το βήμα της Βουλής, υιοθέτησε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Η κυβέρνηση «έδειξε» την πυροσβεστική, ωστόσο ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Ευάγγελος Φαλάρας, διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Μαξίμου.

Διαψεύδει την κυβέρνηση ο συντονιστής της πυροσβεστικής

Ο κ. Φαλάρας, μιλώντας στο documentonews.gr διέψευσε τους ισχυρισμούς της κυβερνησης.
Ειδικότερα ο κ. Φαλάρας αναφέρει: Εγώ ζήτησα να έρθουν οι γερανοί για να σηκωθούν τα βάρη και στο πλαίσιο αυτής της δράσης, οι γερανοί -για λόγους στατικότητας του πεδίου- ζήτησαν να έρθουν σταθερά αντικείμενα, κροκάλες και ψηφίδες, προκειμένου να πατήσουν σε στέρεο έδαφος, επειδή αυτό μετατοπιζόταν όσο σηκώνονταν τα βαγόνια. Η διαδικασία συνεχίστηκε μέχρι να σηκωθούν και τα βαγόνια της επιβατικής που είχαν τις λαμαρίνες. Όταν σηκώθηκαν και οι τελευταίες λαμαρίνες και ελέγξαμε πως δεν υπήρχε άλλος νεκρός στο πεδίο, συνεχίσαμε να μένουμε στο σημείο έως ότου φύγαμε την Παρασκευή.
Σε ερώτηση εάν είχε συμμετοχή στη μετέπειτα εκχωμάτωση και το μπάζωμα του πεδίου ο κ. Φαλάρας ξεκαθάρισε « όχι. Εγώ, δεν ζήτησα εκχωμάτωση, ζήτησα από το ΣΟΠΠ να μου φέρουν τον εξοπλισμό για να μου δώσει την ευχέρεια να ελέγξω και να εντοπίσω νεκρούς και ζωντανούς. Για τις μετέπειτα παρεμβάσεις, εγώ την Παρασκευή που έφυγα είχαμε ελέγξει ακόμα και αν υπήρχε κάτι κάτω από τις λαμαρίνες, οι οποίες ήταν πολύ κοντά στο τούνελ. Ήταν, δηλαδή, το τελευταίο σημείο και είχαν “φύγει” και τα βαγόνια που δεν είχαν εμπλοκή στη σύγκρουση. Έχω πικρία αν λέει ότι δεν έκανα καλά τη δουλειά μου».


Τριαντόπουλος: Δεν έδωσα εντολή για μπάζωμα

«Οι ισχυρισμοί δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
Το είχα υπογραμμίσει και τον Νοέμβριο το κάνω και τώρα», ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος απαντώντας στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κώστα Μπούμπα.
«Οι αρμόδιοι του Συντονιστικού μετά από αίτημα της Πυροσβεστικής προχώρησαν στην διαμόρφωση του χώρου μετά από ένα τέτοιο τραγικό δυστύχημα.
Οι λεπτομέρειες έχουν απαντηθεί από αυτούς που είχαν την υπηρεσιακή ευθύνη ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες και να εντοπιστούν τα θύματα.
Διαμόρφωσαν τον χώρο όπως οι ίδιοι έκριναν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και τις επιχειρησιακές ανάγκες.
Όχι με εντολές.
Προχώρησαν σε ενέργειες ώστε να ολοκληρώσουν το έργο τους και να προχωρήσουν την έρευνα, να ανταποκριθούν στις ανάγκες οικογενειών. Τίποτα περισσότερο», εξήγησε ο υφυπουργός.
«Δεν έδωσα εντολές για κάτι.
Δεν είχα τέτοιο ρόλο.
Δεν είχα τέτοιες αρμοδιότητες.
Δεν συμμετείχα καν στο συντονιστικό.
Δεν αναφέρομαι στο εξώδικο του κ. Αγοραστού άλλωστε το έχει δηλώσει και ο ίδιος.
Ήμουν εκεί για να βοηθήσω όσους επιχειρούσαν.
Τα λέω όλα αυτά με σεβασμό στους συγγενείς των θυμάτων και στην δικαιοσύνη που θα ρίξει φως σε όλα .
Μέλημα μας το ποτέ κάνα να γίνει πραγματικότητα», πρόσθεσε ο κ. Τριαντόπουλος.

Τι δήλωνε ο Τριαντόπουλος τον Μάρτιο του 2023

Νωρίτερα, ένα ντοκουμέντο με δηλώσεις του Χρήστου Τριαντόπουλου, λίγα 24ωρα μετά, καταγράφει δηλώσεις του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, στις οποίες περιγράφει τις εργασίες «αποκατάστασης» στο σημείο.

Τα κρίσιμα ερωτήματα για τις μεθοδεύσεις λίγα 24ωρα μετά την τραγωδία πληθαίνουν, ωστόσο οι συγγενείς των θυμάτων φαίνονται αποφασισμένοι να πάρουν απαντήσεις, την ώρα που φουντώνει και η κοινωνική οργή για την τραγωδία.
Μάλιστα, οι υπογραφές στο ψήφισμα για την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, έχουν ανέλθει σε 1,25 εκατ. με επόμενο στόχο το 1,5 εκατ. υπογραφές.

Η... αποκατάσταση του σημείου της τραγωδίας, μόλις 6 ημέρες μετά

Μόλις 6 ημέρες μετά το δυστύχημα, ο ίδιος έδωσε συνέντευξη σε τοπικό κανάλι, στην οποία δήλωσε ότι αυτός οργάνωσε την «αποκατάσταση» του χώρου.

«Έχει ολοκληρωθεί.
Είμαστε από την Πέμπτη με κυβερνητικό επιτελείο, στα Τέμπη, στη Λάρισα έτσι ώστε με απόλυτο σεβασμό, στα θύματα, στις οικογένειες και στην ελληνική κοινωνία που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, να προχωρήσει η διαδικασία συλλογής και αποκατάσταση του χώρου του τραγικού δυστυχήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χ. Τριαντόπουλος.
«Διαμορφώθηκε ο χώρος.
Και για τη φύλαξη, τα συντρίμμια, τα βαγόνια» ανέφερε προσθέτοντας ότι όλα αυτά έγιναν με τη στενή συνεργασία της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Μαρινάκης: Δεν δόθηκε εντολή από την κυβέρνηση για μπάζωμα στα Τέμπη

Την απάντηση του κ. Τριαντόπουλου από το βήμα της Βουλής ότι δεν έδωσε εντολή για μπάζωμα στα Τέμπη, επιβεβαίωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Επιβεβαιώνω πλήρως όσα είπε ο κ. Τριαντόπουλος. Δεν δόθηκε ποτέ καμία εντολή ούτε από τον κ. Τριαντόπουλο ούτε από κανένα άλλο μέλος της κυβέρνησης. Όλες οι ενέργειες οι οποίες έγιναν από ένα σημείο και μετά ήταν ενέργειες στο πλαίσιο των επιχειρησιακών αναγκών με βασικό γνώμονα τη διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων μετά από αυτό το τραγικό δυστύχημα» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
Επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να μην διακινούνται ειδήσεις που προκαλούν αναταραχή και στους συγγενείς των θυμάτων.
Ερωτηθείς αν έχει διερευνηθεί το ενδεχόμενο να έδωσε προφορική εντολή ο κ. Τριαντόπουλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως δεν δόθηκε καμία εντολή και σημείωσε ότι αυτό το διερευνά η δικαιοσύνη.
Κάλεσε την αντιπολίτευση όταν «πετάει λάσπη», να έχει στοιχεία.
Αναφερθείς αυτό καθεαυτό στο μπάζωμα στα Τέμπη, είπε ότι ήταν επιχειρησιακή απόφαση η οποία σε καμία περίπτωση δεν έγινε με κανένα σκοπό συγκάλυψης. Εκρίθη αναγκαία για επιχειρησιακούς λόγους, για να μπορέσουν οι έρευνες να προχωρήσουν γρήγορα ούτως ώστε να βρεθούν άνθρωποι όσο το δυνατόν νωρίτερα και ενδεχομένως να διασωθούν κάποιοι, επισήμανε επιπροσθέτως.
Υπογράμμισε πως δεν έχει προκύψει, δεν γνωρίζει ότι κάποιος επί σκοπώ έδωσε τέτοια εντολή για να κουκουλώσει κάτι.
Παράλληλα, κατηγόρησε εκ νέου την αντιπολίτευση για τυμβωρυχία, ότι δεν έχουν καμία αντιπρόταση και κάνουν πολιτική στο όνομα θυμάτων και νεκρών. «Ντροπή είναι η τυμβωρυχία. Ντροπή είναι να επιλέγεις νεκρούς και να κάνεις καριέρα στο όνομα κάποιων εξ αυτών. Ντροπή είναι να κάνεις πολιτική πάνω στον πόνο ανθρώπων» ανέφερε.
Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ο κάθε Κασσελάκης «αν θεωρεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε συγκάλυψη να τα καταθέσει, αλλιώς να σταματήσει να παίζει με τον πόνο των ανθρώπων».

Η καταγγελία της Μαρίας Καρυστιανού

Οι δηλώσεις Τριαντόπουλο έρχονται στη σκιά των καταγγγελιών της Μαρίας Καρυστιανού, προέδρου του Συλλόγου Θυμάτων των Τεμπών, ότι εκείνος έδωσε την εντολή να μπαζωθεί το σημείο της τραγωδίας.
Σύμφωνα με την καταγγελία της προέδρου του Συλλόγου των θυμάτων, Μαρίας Καρυστιανού, ο τότε περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, κατέδειξε ως υπεύθυνο για το μπάζωμα τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας,  Χρήστο Τριαντόπουλο, γεγονός το οποίο έσπευσε να διαψεύσει ο πρώην περιφερειάρχης.
Μιλώντας στο Alert, η Μαρία Καρυστιανού ανέφερε ότι είχε στείλει εξώδικο προς τον πρώην περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, όταν είχε πληροφορηθεί ότι το μπάζωμα ήταν απόφαση της Περιφέρειας.
Ωστόσο, ο Κ. Αγοραστός, σε γραπτή του απάντηση επισήμανε ότι ακολούθησε εντολές, οι οποίες ήρθαν από τον Χρήστο Τριαντόπουλο, έπειτα από δύο συνεδριάσεις.
«Εγώ έστειλα ένα εξώδικο στον κ. Αγοραστό και έλαβα μία απάντηση γραπτή, η οποία ανέφερε ότι “Εγώ ακολουθούσα εντολές και ότι οι εντολές ήρθαν από τον κύριο Τριαντόπουλο, έγιναν δύο συνεδριάσεις και μου δόθηκε αυτή η εντολή”» ανέφερε.
Ο δημοσιογράφος τη ρώτησε: «αυτό το έγγραφο υπάρχει στην δικαιοσύνη και δεν έχει γίνει τίποτα;» και η ίδια απάντησε «τίποτε».
Σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, ο Κ. Αγοραστός δήλωσε ότι «τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει, δεν ενέπλεξα τον κ.Τριαντόπουλο».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης