Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαρίτσης - Νέα Αριστερά: O ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται σε ένα μεσσιανικό κόμμα με νοοτροπίες alt-right

Χαρίτσης - Νέα Αριστερά: O ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται σε ένα μεσσιανικό κόμμα με νοοτροπίες alt-right
Ως «δύο κόμματα που είναι καθηλωμένα σε μια άνευρη και αναποτελεσματική πολιτική» χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς
«Η πολιτική σήμερα επιστρέφει. Σήμερα, φτιάχνουμε, με τη δική σας ενεργή συμμετοχή, αυταπάρνηση και συγκινητική προσπάθεια, το κόμμα της Αριστεράς που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία» υπογράμμισε κατά την ομιλία του στην πρώτη πανελλαδική συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς, ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης.
Ο κ. Χαρίτσης, επεσήμανε πως «η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα. Στη Νέα Αριστερά δεν ψάχνουμε για αντίπαλο στις γραμμές μας για να μονομαχήσουμε και να επιβεβαιώσουμε το εγώ μας. Δεν θα ακούσετε τίποτα τέτοιο στη συνδιάσκεψή μας. Ο δικός μας πολιτικός αντίπαλος είναι ένας: ο κύριος Μητσοτάκης».
«Και για αυτό συγκρουόμαστε με την πολιτική του. Σήμερα, εδώ, η πολιτική επιστρέφει. Σήμερα, εδώ, κερδίζουμε τη ζωή που μας αξίζει» τόνισε με έμφαση.

«Αντίπαλο δέος στις αντικοινωνικές πολιτικές της Δεξιάς»

Σκιαγραφώντας την ιδελογικοπολιτική ταυτότητα του εγχειρήματος, πρόσθεσε ότι το κόμμα της Νέας Αριστεράς «θα είναι ο καθοριστικός καταλύτης για τη συγκρότηση εκείνης της αντιπολίτευσης που χρειάζεται ο τόπος. Σήμερα εδώ φτιάχνουμε το μεγάλο, ευρύχωρο, ανοιχτό σπίτι της Αριστεράς. Το κόμμα των καιρών μας. Την Αριστερά της εποχής μας. Και το λέμε προς πάσα κατεύθυνση: δεν θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά».
Επ' αυτού εξήγησε: ««Η Νέα Αριστερά δημιουργήθηκε μέσα σε μια βαθιά πολιτική και στρατηγική κρίση. Δημιουργήθηκε όμως όχι για να περιγράψει, αλλά για να δώσει απάντηση στην κρίση. Να ενώσει, να ανανεώσει, να διατυπώσει ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό πρόγραμμα με συγκεκριμένους και ξεκάθαρους στόχους για τη χώρα που θέλουν οι πολίτες της. Να δώσει θετική διέξοδο και προοπτική στον λαό της αριστεράς, στον κόσμο της αποχής, στους κοινωνικούς αγώνες και στα κοινωνικά κινήματα, βάζοντας την πολιτική ξανά στο επίκεντρο».
Ο κ. Χαρίτσης διεκδίκησε για το νέο κόμμα την συνέχεια της ελληνικής Αριστεράς, από την «κοσμογονία της αντίστασης μέχρι το Πολυτεχνείο και τους κοινωνικούς αγώνες» ενώ επεσήμανε: «Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Από τις αρχές, τις αξίες, τα οράματά μας για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και δημοκρατίας. Αυτή είναι και η αντιπολίτευση που χρειαζόμαστε. Αν δεν τη φτιάξουμε εμείς, η χώρα μας κινδυνεύει. Κινδυνεύει να ακολουθήσει τη γενική ευρωπαϊκή τάση, όπου το αντίπαλο δέος στις αντικοινωνικές πολιτικές της Δεξιάς έρχεται στην τρομακτική εκδοχή της ενίσχυσης του ανορθολογισμού, του μίσους, της ξενοφοβίας».

«Κόμμα μεσσιανικό που φλερτάρει με τις νοοτροπίες της alt-right ο ΣΥΡΙΖΑ»

Ο κ. Χαρίτσης μεταξύ άλλων προέβη και σε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας: «Η Νέα Αριστερά, λοιπόν, ιδρύθηκε ως πράξη αντίστασης στην ταπείνωση και στον εκφυλισμό. Όταν πριν τρεις μήνες ξεκινούσαμε την προσπάθειά μας, πολλοί και πολλές - πολύ συχνά καλόπιστα - μας έλεγαν «βιάζεστε». Εγώ σήμερα λέω, «χτες ίσως ήταν νωρίς, αλλά αύριο θα είναι σίγουρα αργά, πολύ αργά». Ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός. Στους τρεις μήνες που μεσολάβησαν από την ίδρυση της Νέας Αριστεράς, οι εκτιμήσεις μας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετεξελίσσεται γοργά σε ένα κόμμα δίχως συνοχή και πειστική πρόταση, ένα κόμμα που δεν έχει πλέον σχέση με την Αριστερά, ένα κόμμα μεσσιανικό που φλερτάρει με τις νοοτροπίες της alt-right, αυτές μας οι εκτιμήσεις, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Και αυτοί που σιώπησαν - είτε με υστερόβουλες σκέψεις, είτε από επιλογή - βρίσκονται και θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους».
Συνεχίζοντας την κριτική, αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ «δύο κόμματα που είναι καθηλωμένα σε μια άνευρη και αναποτελεσματική πολιτική η οποία δεν εμπνέει και δεν πείθει. Σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που βυθίζεται καθημερινά στην αναξιοπιστία και στην τοξικότητα και σε ένα ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως συνέχεια ενός παλιού, κακού πολιτικού συστήματος με βαθιές υποκλίσεις στον συμβιβασμό με τις πολιτικές της Δεξιάς. Έτσι απαντάμε και στον συντηρητισμό του ΚΚΕ που καταψήφισε το αυτονόητο πολιτικό δικαίωμα του γάμου για όλους τους πολίτες και μεταθέτει την αλλαγή των συσχετισμών στη Δευτέρα Παρουσία. Έτσι απαντάμε στις κατακερματισμένες προσπάθειες δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς που αδιαφορούν για το κοινωνικό αίτημα για ενότητα, στο όνομα ιδεολογικών διαφορών που απασχολούν πολύ λίγους. Έτσι απαντάμε στο γενικευμένο ρεύμα της αποχής και της αποστροφής για την πολιτική που εν τέλει, ανεξάρτητα από τις προθέσεις, καταλήγει να ενισχύει τον κύριο Μητσοτάκη».

Ακολούθως κατέθεσε «το άμεσο σχέδιο δράσης για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας» με επτά σημεία:

1. Μας αξίζει μια ζωή δίχως ακρίβεια. Αυτό σημαίνει εντατικοί έλεγχοι στην αγορά, σε όλη την αλυσίδα αξίας, μείωση των έμμεσων φόρων στα είδη πρώτης ανάγκης, πλαφόν στην κερδοφορία επιχειρήσεων που κερδοσκοπούν. Σημαίνει επίσης αύξηση μισθών και συντάξεων. Σημαίνει τέλος να πληρώσουν την κρίση αυτοί που είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται μέσα στην κρίση, με ουσιαστική φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών.
2. Μας αξίζει μια χώρα που το κράτος είναι σύμμαχος του πολίτη και έχει ρόλο αναπτυξιακό. Όχι στην Ελλάδα του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, της τουριστικής ανάπτυξης δίχως κανόνες, της επιστροφής στο μοντέλο που μας οδήγησε στη μεγάλη οικονομική κρίση. Τα λεφτά των εξοπλισμών να γίνουν τώρα δαπάνες για την υγεία, την παιδεία, τις δημόσιες υποδομές. Θέλουμε ένα κράτος που θα έχει την ικανότητα να σχεδιάζει δημόσιες πολιτικές. Να μεριμνά για την οχύρωση της χώρας από την κλιματική κρίση. Να στηρίζει την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή. Να επενδύει στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. Να διασφαλίζει και να διευρύνει τον δημόσιο χαρακτήρα των κοινών αγαθών. Το νερό, τις παραλίες, τις συγκοινωνιακές και ενεργειακές υποδομές. Να έχει ισχυρή παρουσία στο τραπεζικό σύστημα. Να επενδύει στο κράτος πρόνοιας που θα στηρίζει το παιδί από την πρώτη του μέρα, τον ηλικιωμένο και την οικογένεια σε όλες της τις μορφές που σήμερα ανθίζουν. Ένα κράτος που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω.
3. Μας αξίζει μια οικονομία που λειτουργεί προς όφελος των πολλών. Αυτών που παράγουν και δημιουργούν και δεν απολαμβάνουν τα αποτελέσματα του κόπου τους. Δεν θέλουμε την κοινωνία του 1/3. Θέλουμε ο κάθε άνθρωπος να αμείβεται για την προσπάθειά του και να δουλεύει με όρους αξιοπρέπειας και ασφάλειας.
4. Μας αξίζει μια ουσιαστική κλιματική μετάβαση. Με κοινωνικό πρόσημο όμως, όχι με όρους κερδοσκοπίας μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Αυτό σημαίνει γενναίες δημόσιες επενδύσεις και ενίσχυση της παρουσίας του δημοσίου στα δίκτυα κοινής ωφέλειας.
5. Μας αξίζει μια κοινωνία με ένα σπίτι για όλους. Και αυτό σημαίνει αυστηρό πλαίσιο κανόνων στη λειτουργία των funds, σημαίνει κατάργηση της Golden Visa, σημαίνει περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση, σημαίνει επενδύσεις και προγράμματα που θα απευθύνονται σε ευάλωτους, νέους, χαμηλόμισθους, σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη για να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια σε προσιτές τιμές και ενοίκια.
6. Μας αξίζει μια Ελλάδα σταθερότητας και ειρήνης. Και αυτό σημαίνει ανάδειξη του διαμεσολαβητικού ρόλου που η χώρα μας αντικειμενικά μπορεί να παίξει σε όλα τα ανοικτά μέτωπα στην γειτονιά μας και στήριξη της ενταξιακής προοπτικής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων χωρίς αστερίσκους. Σημαίνει σαφή θέση υπέρ της ειρήνης και σαφή θέση για το σταμάτημα του άδικου πολέμου στην Ουκρανία. Σημαίνει σαφή θέση για να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα και να γίνει επιτέλους πράξη το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση και ελευθερία.
7. Μας αξίζει μια χώρα με δικαιώματα και δημοκρατία. Όχι η Δημοκρατία ως ταμπέλα. Δημοκρατία σημαίνει κράτος δικαίου. Δημοκρατία σημαίνει ανεξαρτησία του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης