Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μπακόλας (Γενικός Γραμματέας ΕΛΚ): Τα βασικά χαρτοφυλάκια πρέπει να είναι στα «σταθερά» χέρια της κεντροδεξιάς

Μπακόλας (Γενικός Γραμματέας ΕΛΚ): Τα βασικά χαρτοφυλάκια πρέπει να είναι στα «σταθερά» χέρια της κεντροδεξιάς
Ερωτηθείς για την κατάσταση στη Γαλλία, με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν να εκτιμάται ότι θα καταλάβει την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές, ο Μπακόλας είπε ότι πρόκειται για μια «πολύ ανησυχητική» κατάσταση.
Ο πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων που θα προκύψει μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου θα αποτελέσει ένα άμεσο κάλεσμα προς την Ευρωπαϊκή κεντροδεξιά να διατηρήσει την πρωτιά τα βασικά χαρτοφυλάκια πολιτικής της ΕΕ, δήλωσε ο Θανάσης Μπακόλας, γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σε συνέντευξή του στο Euractiv ενόψει του συνεδρίου του κόμματος στις 6-7 Μαρτίου στο Βουκουρέστι.
«Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας, είναι εκτός των αρμοδιοτήτων μου να σας πω πώς θα κατανεμηθούν οι κορυφαίες θέσεις, καθώς οι ηγέτες είναι αυτοί που θα το αποφασίσουν τελικά αυτό. Αλλά μου δίνεται η ευκαιρία να δώσω μια πολιτική προοπτική με βάση τη σχετική ισορροπία δυνάμεων σε ολόκληρη την ΕΕ», δήλωσε ο Μπακόλας.
«Αν το δει κανείς αντικειμενικά, θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι το ΕΛΚ δεν παίρνει μόνο την Επιτροπή, την οποία, φυσικά, θα πάρει, και νομίζω ότι όλοι συμφωνούν με αυτό. Αν κοιτάξει κανείς τη μεγάλη εικόνα, νομίζω ότι υπάρχει μια ξεκάθαρη έκκληση τα βασικά χαρτοφυλάκια να μείνουν στα πολύ ικανά και σταθερά χέρια της ηγεσίας του ΕΛΚ», σημείωσε ο αξιωματούχος του ΕΛΚ.
Σε συνέντευξή του στο Euractiv στις 2 Μαρτίου, ο σοσιαλιστής επικεφαλής υποψήφιος της ΕΕ Nicola Schmidt δήλωσε ότι στην επόμενη Επιτροπή, το κόμμα του θα επιδιώξει να αναλάβει χαρτοφυλάκια των κοινωνικοοικονομικών και της πράσινης μετάβασης, τα οποία είναι « εξαιρετικά αλληλένδετα».
Ερωτηθείς σχετικά με το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας, ο κ. Μπακόλας σχολίασε το εξής: «Η Πράσινη Συμφωνία βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια, στα χέρια του».
Χαρακτήρισε την Πράσινη Συμφωνία ως «σήμα κατατεθέν» που γεννήθηκε από την ανάγκη προστασίας των ανθρώπων και του πλανήτη.
«Αλλά σχεδιάστηκε επίσης ως μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε τη μελλοντική μας ευημερία. Αυτό είναι κάτι που δεν ακούσαμε από τους σοσιαλιστές ή τους φιλελεύθερους. Θα επιτύχουμε τις καλύτερες λύσεις μόνο αν χρησιμοποιήσουμε όλες τις τεχνολογικές δυνατότητες χωρίς προκαταλήψεις ή ιδεολογίες», πρόσθεσε.
Ο αξιωματούχος του ΕΛΚ εξήγησε ότι για να είναι επιτυχημένη η Πράσινη Συμφωνία, «κάθε ομάδα, κάθε ενδιαφερόμενος στην Ευρώπη πρέπει να συμμετέχει […] κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω» και «πρέπει να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη και μέρος των προτάσεών μας για την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία».

Το ΕΛΚ αναμένει 12 με13 ηγέτες στο EUCO του Ιουνίου

Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη των ευρωεκλογών από το Europe Elects για το Euractiv, το ΕΛΚ θα καταλάβει την πρώτη θέση με 181 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ δεύτεροι θα έρχονται οι Σοσιαλιστές με 140 έδρες.
Τρίτη κατατάσσεται η ακροδεξιά με 92 έδρες, ενώ οι φιλελεύθεροι αναμένεται να έχουν 82 έδρες πίσω από τους συντηρητικούς (ECR), που εκτιμάται ότι θα λάβουν 83 έδρες.
Το ΕΛΚ αναμένει ότι μετά τις εκλογές θα έχει 12 ή και 13 ηγέτες να κάθονται στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Αυτό είναι περισσότερο από ό,τι οι σοσιαλιστές, οι φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι μαζί. Μπορώ σίγουρα να σας πω είναι ότι το ΕΛΚ είναι πολύ ισχυρό και ενωμένο».
Σημείωσε ότι το Συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι θα δείξει στοιχεία της βούλησης αλλά και θα αναδείξει την «ποιότητα της ηγεσίας μας, διότι η ποιότητα της ηγεσίας έχει σημασία: οι ηγέτες μας παράγουν αποτελέσματα για τους Ευρωπαίους πολίτες».
«Φοβάμαι ότι οι άλλες πολιτικές ομάδες θα πρέπει να αλλάξουν τους ηγέτες που θα προτείνουν στον επόμενο θεσμικό κύκλο, διότι όλοι γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε ότι όσον αφορά τη λειτουργία του Συμβουλίου και του βραχίονα της εξωτερικής μας πολιτικής, υπάρχουν πολλά, που αναμένονταν και δεν επιτεύχθηκαν [κατά την προηγούμενη θητεία]», συνέχισε ο αξιωματούχος του ΕΛΚ.
Ερωτηθείς αν πρόκειται για κριτική κατά του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του κορυφαίου διπλωμάτη της ΕΕ Borrell, ο Μπακόλας σχολίασε:
«Κάποιος πρέπει να τιμήσει την εντολή που θα του δοθεί από την ΕΕ, ειδικά σε τέτοιες απαιτητικές συνθήκες που περνάει η Ένωση μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βάζουμε τις αυστηρές προσωπικές μας φιλοδοξίες πάνω από τις ευθύνες μας. Και κανείς δεν πρέπει να καταφεύγει σε μονόπλευρες προσωπικές θέσεις όταν εκπροσωπεί την Ένωση στον κόσμο. Φοβάμαι ότι ο Michel και ο Borrell πήραν αυτόν τον δρόμο».

Το συνέδριο του PES στο «επίκεντρο του Qatargate»

Στο συνέδριό τους στη Ρώμη το Σαββατοκύριακο, οι σοσιαλιστές της ΕΕ εξαπέλυσαν πυρά κατά του ΕΛΚ, υποστηρίζοντας ότι προσπαθεί να «εξομαλύνει» την ακροδεξιά.
«Θα πολεμήσουμε αυτούς που προπαγανδίζουν το μίσος και τη διαίρεση στις κοινωνίες μας, αυτούς που τροφοδοτούν τους φόβους και προετοιμάζουν την επιστροφή του εθνικισμού (…). Η κανονικοποίηση της ακροδεξιάς, όπως είδαμε στην Ολλανδία, είναι επικίνδυνη και ανεύθυνη», δήλωσε ο Schmidt.
Για τον Μπακόλα, το συνέδριο των σοσιαλιστών της ΕΕ ήταν «ένα μικρό σήμα κινδύνου, μια κραυγή βοήθειας».
«Κατά καιρούς, σκέφτηκα ότι έστελναν το μήνυμα στο ΕΛΚ, σας παρακαλώ να μας οδηγήσετε μπροστά στον επόμενο θεσμικό κύκλο, επειδή δεν έχουμε την ικανότητα να το κάνουμε εμείς οι ίδιοι», σημείωσε το στέλεχος του ΕΛΚ, προσθέτοντας ότι προέκυψαν ορισμένα πολύ δύσκολα ζητήματα.
«Αρχικά, οι σοσιαλιστές έκαναν το συνέδριό τους στη Ρώμη, το επίκεντρο, το σημείο μηδέν του Qatargate.
Οι σοσιαλιστές δεν έδωσαν μια πλήρη και σαφή εξήγηση για τις ευθύνες τους ως πολιτικός σχηματισμός όσον αφορά το σκάνδαλο με το Κατάρ […] Σε όλη αυτή τη συζήτηση που έκαναν για την ακροδεξιά, απέφυγαν όπως τους βόλευε να μιλήσουν για την ακροαριστερά, με την οποία τα έχουν βρει».
Αναφερόμενος στους φιλελεύθερους, είπε ότι υπάρχει «εκκωφαντική σιωπή» σχετικά με το πώς θα προχωρήσουν μπροστά.
«Αισθάνομαι ότι δεν είναι σε κάποιο βαθμό καθόλου μέρος της συζήτησης», είπε.
«Το ΕΛΚ παραμένει η μόνη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη που στέκεται απέναντι στην ακροδεξιά […] Το είδαμε στην Ισπανία, την Πολωνία και την Ελλάδα. Φοβάμαι ότι δεν βλέπουμε την ίδια άμυνα από χώρες που ηγούνται από σοσιαλιστές ή φιλελεύθερους ηγέτες […] Οι πολιτικές των φιλελεύθερων και των σοσιαλιστών παρέχουν τροφή στην ακροδεξιά […] Είναι μια πραγματικότητα που είναι πολύ δύσκολη για τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους».

Τα ερωτήματα Meloni, Lepen

Στο συνέδριό τους, οι σοσιαλιστές της ΕΕ άφησαν να εννοηθεί ότι δεν θα υποστήριζαν την Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εάν έπαιρνε τη στήριξη της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι (ECR), την οποία θεωρούν ακροδεξιά.
Ερωτηθείς σχετικά με τις μελλοντικές συνεργασίες του ΕΛΚ, ο Μπακόλας είπε ότι οι ηγέτες του ΕΛΚ θέλουν μια φιλοευρωπαϊκή, φιλοατλαντική και φιλοουκρανική πλειοψηφία που θα καθορίσει τον επόμενο θεσμικό κύκλο.
«Υποθέτω ότι οι ηγέτες του ΕΛΚ θα είναι πολύ πρόθυμοι να επιτύχουν μια τέτοια πλειοψηφία στον επόμενο θεσμικό κύκλο, κάτι που θα αντικατοπτρίζεται στους επικεφαλής που θα προκύψουν. Νομίζω ότι το ΕΛΚ είναι αρκετά μεγάλο, ισχυρό και συνεργατικό, ώστε τελικά θα δείτε αυτή την επιθυμία να συνεργαστούμε με τους φίλους μας πέρα από τον παροιμιώδη πολιτικό διάδρομο για να προχωρήσουμε μπροστά».
Ο Μπακόλας δήλωσε ότι θα υπάρξουν «υγιή» στοιχεία στο Ευρωκοινοβούλιο των 720 μελών που θα υποστηρίξουν τις κόκκινες γραμμές του ΕΛΚ.
«Πρέπει να δούμε ποια είναι αυτά τα πολιτικά στοιχεία και να τα βοηθήσουμε να διακριθούν από την ακροδεξιά […] Γιατί αν μας κοιτάξουν, ουσιαστικά σημαίνει ότι ψάχνουν να διακριθούν από τα ακροδεξιά στοιχεία, που δεν ορίζουν τα δόγματα που μόλις περιέγραψα φιλοευρωπαϊκά, φιλονατοϊκά, φιλοουκρανικά».
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι αυτό θα πάρει χρόνο.
«Χρειάζεται χρόνος για να τοποθετηθείς πολιτικά και να προσαρμοστείς, και θα δούμε ποια είναι αυτά τα πολιτικά στοιχεία και πώς τοποθετούνται. Αλλά, ξέρετε, την επομένη των εκλογών, χρειαζόμαστε μια πλειοψηφία για να γίνει η δουλειά όσον αφορά τους επικεφαλής, την Επιτροπή και τα άλλα θεσμικά όργανα. Το χρονοδιάγραμμα των δύο δεν είναι απαραίτητα κάτι που θα συμπέσει».
Είπε μάλιστα ότι το ΕΛΚ είναι μια μεγάλη πολιτική σκηνή που καλύπτει τα πάντα, από τους κεντρώους μέχρι τους Χριστιανοδημοκράτες και τους συντηρητικούς.
«Αλλά τι έχει μεγαλύτερη σημασία;
Κατά τη γνώμη μου, οι πολιτικές μας, η θεμελιωδώς κεντρώα φύση μας. Κυριαρχούμε στο κέντρο μέσω των πολιτικών μας, μέσω της τοποθέτησής μας».
Ερωτηθείς για την κατάσταση στη Γαλλία, με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν να εκτιμάται ότι θα καταλάβει την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές, ο Μπακόλας είπε ότι πρόκειται για μια «πολύ ανησυχητική» κατάσταση.
«Αυτό που ξέρω είναι αυτό που διαβάζω, είναι αυτό που διαβάζετε κι εσείς. Διαβάζω τις δημοσκοπήσεις και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Επομένως, η εκτίμησή μου είναι η δική σας εκτίμηση. Φυσικά, το ΕΛΚ πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά στη Γαλλία. Αλλά, νομίζω, αν δείτε την άνοδο της Μαρίν Λεπέν, για παράδειγμα, υπάρχουν πολλές ευθύνες που πρέπει να αναληφθούν και δεν έχουν αναληφθεί», κατέληξε ο Μπακόλας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης