Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης από Οδησσό μετά τη ρωσική επίθεση: Εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος - Σήμα Zelensky για το σύστημα S-300

Μητσοτάκης από Οδησσό μετά τη ρωσική επίθεση: Εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος - Σήμα Zelensky για το σύστημα S-300
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε στην Οδησσό με τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky
Σχετικά Άρθρα
Στη ρωσική επίθεση που δέχθηκε η Οδησσός τη στιγμή που βρισκόταν εκεί η ελληνική αποστολή, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων του με τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky.
«Μας έκαναν μια ξενάγηση στο λιμάνι (…) Όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες και λίγο μετά όταν πηγαίναμε στα αυτοκίνητά μας ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη.
Για μας είναι η καλύτερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα.
Ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο
» ανέφερε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του από την Οδησσό.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη στάση της Ελλάδας όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε ουδέτεροι στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία της Οδησσού για τους Έλληνες καθώς εκεί, περίπου 200 μέτρα από το σημείο που γινόταν η συνέντευξη Τύπου, βρίσκεται το ιστορικό κτίριο της Φιλικής Εταιρείας.
«Η Οδησσός είναι ταυτισμένη στη συνείδηση της πατρίδας με την αγώνα της ανεξαρτησίας, με την Ελληνική επανάσταση» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μεταβεί στην Οδησσό σε μια κίνηση που μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να προκαλέσουν στην Ελλάδα, εκτός αν και σε αυτήν την περίπτωση... κυνηγά την εικόνα στο πλαίσιο της επικοινωνιακής του πολιτικής. Κι αυτό διότι η Δύση φαίνεται να έχει χάσει τελείως τον έλεγχο στην Ουκρανία και η Ευρώπη αδυνατεί να σχηματίσει μια συγκροτημένη πολιτική. Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι η αρχιτέκτονας της αντιρωσικής κατεύθυνσης της αμερικανικής διπλωματίας που είχε κομβικό ρόλο στο πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014 που μας οδήγησε στις σημερινές εξελίξεις, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Victoria Nuland, υπέβαλε την παραίτηση της...

Tι δήλωσε ο Zelensky

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky σχολίασε τη σημερινή πυραυλική επίθεση στην Οδησσό.
Όπως είπε, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.
«Είδαμε το χτύπημα σήμερα. Βλέπετε με ποιον έχουμε να κάνουμε, δεν τους νοιάζει πού θα χτυπήσουν.
Ξέρω ότι υπήρξαν θύματα σήμερα, δεν ξέρω ακόμη όλες τις λεπτομέρειες, αλλά ξέρω ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίας», είπε ο Zelensky.
Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται ένα σύστημα αεράμυνας
«Αυτοί είναι στρατιωτικοί, πολίτες, διεθνείς επισκέπτες - δεν τους νοιάζει.
Είναι είτε τρελοί είτε έχουν τον απόλυτο έλεγχο του τι κάνει ο τρομοκρατικός στρατός τους.
Αυτό δείχνει ότι πρέπει πρώτα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας.
Το καλύτερο πράγμα είναι ένα σύστημα αεράμυνας» πρόσθεσε ο πρόεδρος κλείνοντας στο μάτι στον Έλληνα πρωθυπουργό για τους S300.
Ειρήσθω εν παρόδω η Μόσχα έχει προειδοποιήσει σε αυστηρούς τόνους την Αθήνα να μην μεταφέρει τους S-300 στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα ήταν «παράλογη επίδειξη εχθρότητας προς τη Ρωσία».
«Μια τέτοια κίνηση της Αθήνας δεν θα ήταν μόνο μια παράλογη επίδειξη εχθρότητας προς τη Ρωσία, αλλά και ένα επικίνδυνο βήμα προς τα δικά της εθνικά συμφέροντα, καθώς η ελληνική κοινή γνώμη είναι ήδη ανήσυχη», έχει διαμηνύσει η ρωσική διπλωματία.
Το Ria Novosti εξήγησε ότι η μεταφορά όπλων ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία, υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, θα σήμαινε ότι η ελληνική αεράμυνα θα στερηθεί των δυνατοτήτων που η τουρκική πλευρά δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.
Μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα μία αντικατάσταση των S-300 με τους Patriots που θα μείωνε την εμβέλεια της επίγειας αεράμυνας από 150 σε 75 χιλιόμετρα».

Η επιστολή Blinken

Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Blinken είχε αποστείλει στον Ιανουάριο του 2024 επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό προτείνοντας τη μεταφορά ή την πώληση των όπλων με αντάλλαγμα τη βοήθεια από την Ουάσιγκτον ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων.
«Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα μπορεί να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία.
Εάν αυτά ενδιαφέρουν την Ουκρανία και εκκρεμεί αξιολόγηση της κατάστασης και της αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε τις δυνατότητες πιθανής πρόσθετης χρηματοδότησης για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μέχρι το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων», ανέφερε ο Blinken στην επιστολή του.
S300_B.jpg
Στην επιστολή αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας Excess Defense Articles (EDA), ο Ελληνικός Στρατός θα παραλάβει δύο αεροσκάφη C-130H Hercules, 10 κινητήρες για αεροσκάφη P-3B Orion και 60 μαχητικά οχήματα Bradley.
Η Αθήνα θα έχει επίσης τη δυνατότητα να αποκτήσει έως και 40 νέα αεροσκάφη F-35, τρία περιπολικά σκάφη κλάσης Protector και ποικιλία οχημάτων.
Αναφέρεται επίσης η εξέταση αιτημάτων για προμήθεια τεσσάρων LCS (Littoral Combat Ships), παραδόσεις αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 Stratotanker και νέων αεροσκαφών C-130J Super Hercules.
Ο Ελληνικός Στρατός μπορεί να μεταφέρει μια ευρεία γκάμα όπλων σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας υψηλής ικανότητας.
Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διατηρεί σύνταγμα που αποτελείται από τέσσερα συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας S-300PMU-1 με οκτώ πυροσβεστικές μονάδες και 32 εκτοξευτές στην Κρήτη.
Το S-300PMU-1 μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους 48N6, ενώ έχει βεληνεκές έως και 195 χιλιόμετρα.
Η Ελλάδα παρέλαβε τουλάχιστον 175 πυραύλους από τη Ρωσία μαζί με τα συστήματά της.
TOR.jpg
Να σημειωθεί ότι ο Ελληνικός Στρατός χρησιμοποιεί τέσσερα Tor-M1 με 16 εκτοξευτές πυραύλων, ενώ διαθέτει 21 συστήματα με 84 εκτοξευτές. Το Tor-M1 έχει εμβέλεια 25 χιλιομέτρων.
Επίσης ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει 39 συστήματα Osa-AKM με τουλάχιστον 120 εκτοξευτές.
Ειδικά το Tor-M1 είναι το ικανότερο αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα στην διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων, σε υπηρεσία με τον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία.
Το εν λόγω σύστημα με μεγάλο αριθμό χρηστών παγκοσμίως είναι βασικό κομμάτι της «αντιαεροπορικής ομπρέλας» της χώρας.

Οι Ουκρανοί αποκαλύπτουν τον οπλισμό που στέλνει η Ελλάδα

Τον οπλισμό, που έστειλε και η Ελλάδα στην Ουκρανία, αποκάλυψε πρόσφατα το καθεστώς του Κιέβου μέσω ευχητηρίων μηνυμάτων προς τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ κάνοντας λόγο για τα όπλα της νίκης.
Όπως αποκάλυψαν οι Ουκρανοί, η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε το φορητό σύστημα αεράμυνας (MANPADS) το FIM-92 Stinger.
Στις 19 Δεκεμβρίου 2023 το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας σε ένα ιδιότυπο καλεντάρι με τον οπλισμό, που έχει λάβει από το ΝΑΤΟ, αναφέρεται στο αμερικανικό φορητό σύστημα αεράμυνας (MANPADS) το FIM-92 Stinger.
«Ο κατάλογος των χορηγών είναι μακρύς και περιλαμβάνει την Ολλανδία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Ιταλία, τη Δανία και την Ελλάδα.
Το όπλο έχει αποδείξει την αξία του στην προστασία των στρατευμάτων της πρώτης γραμμής και των υποδομών από ρωσικά ελικόπτερα, αεροσκάφη και πυραύλους», αναφέρει χαρακτηριστικά το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.
stinger_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης