Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ραγδαίες εξελίξεις στην Κεντροαριστερά - Το ΠΑΣΟΚ αυτοκτονεί και χαρίζει απλόχερα τη 2η θέση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ραγδαίες εξελίξεις στην Κεντροαριστερά -  Το ΠΑΣΟΚ αυτοκτονεί και χαρίζει απλόχερα τη 2η θέση στον ΣΥΡΙΖΑ
Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να χάνει μία τεράστια ευκαιρία: Να κεφαλαιοποιήσει τα προβλήματα ιδεολογικής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ, να εδραιωθεί ως δεύτερη δύναμη και να ηγηθεί του χώρου της Κεντροαριστεράς 
Σχετικά Άρθρα
Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να χάνει μία μεγάλη ευκαιρία να εδραιωθεί ως δεύτερη δύναμη στο πολιτικό σκηνικό και μάλιστα σε μία κρίσιμη περίοδο πριν από τις ευρωεκλογές 2024.
Το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ βύθισαν το ΠΑΣΟΚ σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας και επικοινωνιακά επικράτησε ότι το κόμμα αμφιταλαντεύθηκε ως προς τα άρθρα και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Το BN έχει αποκαλύψει σε προηγούμενα δημοσιεύματά του πως αρκετά στελέχη στη Χαριλάου Τρικούπη καταλογίζουν έλλειμμα ηγεσίας στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος δείχνει να μη μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τα αποτελέσματα της διαλυτικής κατάστασης που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το αποτύπωμα της εσωστρέφειας φαίνεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπου το ΠΑΣΟΚ δείχνει να είναι σε τέλμα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τάσεις ανόδου μετά το «αιματηρό» ξεκαθάρισμα λογαριασμών πρώτα με τα στελέχη που ίδρυσαν τη Νέα Αριστερά και μετά με τους προεδρικούς που ναι μεν ξεκίνησαν πόλεμο αλλά πολύ γρήγορα έθαψαν το τσεκούρι του.

Η …ζωηρή συζήτηση

Η πρόσφατη ζωηρή συζήτηση για τα μη κρατικά ΑΕΙ και το άρθρο 16 ανέδειξαν όλα εκείνα τα προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πως «διαχρονική προγραμματική θέση του κόμματός μας είναι η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16».
Το κλίμα ήταν φορτισμένο με τους βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να ασκούν έντονη κριτική, τόσο για το πώς διαμορφώθηκε η αρνητική θέση του κόμματος, όσο και για το γεγονός ότι δεν γίνεται κατανοητή η θέση του.
Τέθηκε επίσης θέμα θεσμικής λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας, με τη συζήτηση να μπορούσε να γίνει νωρίτερα, αλλά δεν θα άλλαζε η θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Αναγκαζόμενος να διευκρινίσει τι θέλει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πώς επιδίωξη είναι:

• ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο
• ισχυρά μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια,
• και ισχυρή ρύθμιση της μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

Φοβικός ο Ανδρουλάκης;

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αρκετά στελέχη πιστεύουν πως η ηγετική ομάδα κινείται υπερβολικά προσεκτικά, φοβικά θα μπορούσε να πει κάποιος με αποτέλεσμα να μη βγαίνει προς τα έξω μία πιο δυναμική εικόνα που θα συγκινούσε το εκλογικό σώμα.
Το περιβάλλον Ανδρουλάκη απαντά πως με τις προσεκτικές επιλογές αποφεύγονται λάθη ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν παρουσιάζει εικόνα αυξομείωσης των ποσοστών, πράγμα που σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι που έρχονται, παραμένουν.

Κρίσιμη στιγμή

Προβληματισμός υπάρχει και ως προς την πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Δηλαδή εάν θα επιστρέψει στο παλαιό «ορθόδοξο» κοινωνικό ΠΑΣΟΚ ή εάν θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει τη ΝΔ σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων που θα εξευρωπαΐσουν περισσότερο τη χώρα.
Το δίλημμα είναι μεγάλο και το δέλεαρ είναι οι ψηφοφόροι που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι πολιτικά άστεγοι σε μία κρίσιμη – ιστορική θα μπορούσε να πει – κάποιος στιγμή για την Κεντροαριστερά και με τόσο εμφανές το πρόβλημα πολιτικής εκπροσώπησης στην Ελλάδα.

Καθοριστικές οι ευρωεκλογές

Το επόμενο διάστημα θα ξεκαθαριστούν πολλά και ένα από τα ερωτήματα που θα ζητήσουν απαντήσεις είναι ποιο κόμμα θα αποτελέσει την ηγετική δύναμη στην Κεντροαριστερά.
Οι Ευρωεκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες και θα δώσουν απάντηση σε αυτό το καυτό ζήτημα για την πολιτική ζωή του τόπου.
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν τη μάχη για την πρωτιά στην Κεντροαριστερά και την αντιπολίτευση στη ΝΔ, που παραπαίει αλλά παραμένει ισχυρή, λόγω αντιπολιτευτικής ανυπαρξίας.
Το επίδικο για τη 2η θέση είναι μεγάλο, καθώς το επόμενο διάστημα σε όλες τις δημοσκοπήσεις θα τεθεί το ερώτημα μίας εκλογικής σύμπραξης της Κεντροαριστεράς που θα αντιμετωπίσει με καλύτερους όρους τη ΝΔ.
Και σημαντικό είναι ότι η πλειονότητα του εκλογικού σώματος ανάβει το πράσινο φως σε μία τέτοια συνεργασία.

Η μεγάλη σημασία της Ελευθεροτυπίας

Τις τελευταίες ημέρες άλλη μία σημαντική εξέλιξη ήλθε να ενισχύσει τη φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη της Κεντροαριστερά.

Η Alter Ego, εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη πήρε τον τίτλο της πιο επιδραστικής εφημερίδας στην Κεντροαριστερά, της Ελευθεροτυπίας.
Η πρόθεσή του είναι να δημιουργήσει μαζί με τα υπόλοιπα ΜΜΕ του έναν εκδοτικό πόλο που θα συγκεντρώσει το αντι-μητσοτακικό ρεύμα.
Η είδηση, όμως, είναι άλλη.
Ο εφοπλιστής φαίνεται να τα έχει βρει με τον Στέφανο Κασσελάκη και μάλιστα ο δεύτερος να έχει λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα στηριχθεί το πολιτικό εγχείρημά του να αποτελέσει την πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η Ελευθεροτυπία, σύμφωνα με πηγές, θα παίξει στο φουλ τον Κασσελάκη και θα είναι ένα εκδοτικό όχημα που θα τον στηρίξει μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2027.
Δηλαδή είναι ένα μακρόπνοο σχέδιο, μία συμφωνία η οποία θα ενδυναμώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κασσελάκη απέναντι στους εσωκομματικούς του αντιπάλους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης