Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το αδιέξοδο της κυβέρνησης σε Αίγυπτο - Λιβύη, η αποτυχία με Haftar και το νέο μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κρήτη

Το αδιέξοδο της κυβέρνησης σε Αίγυπτο - Λιβύη, η αποτυχία με Haftar και το νέο μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κρήτη
Η ελληνική διπλωματία τώρα συνειδητοποιεί την εντελώς λάθος προσέγγισή της στο θέμα της Λιβύης και του Haftar
μεγάλα διπλωματικά αδιέξοδα της Ελλάδας αποκαλύπτει η συμφωνία που έγινε μεταξύ της Ευρώπης και της Αιγύπτου.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Al Sisi βρίσκεται σε δεινή θέση, η χώρα δανείστηκε 8 δισ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα με εγγυητή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ουσιαστικά είναι φαλιρισμένη με πολλά εσωτερικά θέματα.
Στην Αίγυπτο υπάρχουν τουλάχιστον 10 εκατ. μετανάστες από την Γάζα ενώ η δεινή οικονομική κατάσταση αναγκάζει ακόμα και τους Αιγύπτιους να μεταναστεύσουν.

Επιδείνωση της αιγυπτιακής οικονομίας

Η επιδείνωση της αιγυπτιακής οικονομίας έχει σχέση και με την απώλεια εσόδων λόγω της παράκαμψης του Σουέζ από τη διεθνή ναυτιλία εξαιτίας των Χούθι, από τη διακοπή εξαγωγών φυσικού αερίου προς τις αγορές και το πλήγμα στον τουρισμό, λόγω φόβων για τρομοκρατικά χτυπήματα.
Για την Ελλάδα η Αίγυπτος είναι σημαντική καθώς εκτός ότι διατηρεί το μεγάλο όγκο των μεταναστών στους κόλπους της, ο Al Sisi κρατάει μακριά τον Εrdogan από την περιοχή και φυσικά διατηρεί το στάτους του καθορισμού της ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου όπως έχει συμφωνηθεί.
Γι’ αυτό και ο ίδιος ο έλληνας Πρωθυπουργός πίεσε την Ευρώπη ώστε να δώσει κάποια χρήματα και να στηρίξει την προσπάθεια του Al Sisi διότι αλλιώς παραμονεύει η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Πολιτική αστάθεια αν έρθει η Μουσουλμανική Αδελφότητα

Με την Μουσουλμανική Αδελφότητα θα είχανε ανοίξει οι πύλες της κολάσεως, αφού θα άνοιγε τα σύνορα και θα έφταναν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος όλοι αυτοί οι μετανάστες την στιγμή μάλιστα που η Ευρώπη έχει πάρει μία ακροδεξιά στροφή.
Αλλά και στην Ελλάδα θα είχε αντίκτυπο αρνητικό.
Η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων είναι αποτέλεσμα της μεταναστευτικής πολιτικής και βεβαίως της επιλογής της κυβέρνησης να παίξει με την ατζέντα ΛΟΑΤΚΙ.
Οπότε η συμφωνία των 7,4 δις ευρώ ήταν αναγκαία για να διατηρηθεί στην εξουσία ο Al Sisi και να γλιτώσει η Ελλάδα και η Ευρώπη τα χειρότερα.

Πρόβλημα στη Λιβύη με το Haftar

Όμως, η Ελλάδα έχει πρόβλημα από την Λιβύη.
Τα μεταναστευτικά κύματα προς την Ιταλία και την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες προέρχονται από τη Λιβύη.
Πρωταγωνιστικό ρόλο, μάλιστα, παίζει ο στρατάρχης Haftar, πάνω στον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη στήριξε τις ελπίδες της ότι θα σπάσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, διώχνοντας μάλιστα από τη χώρα μας τον πρέσβη της Λιβύης, ο οποίος αμέσως μετά έγινε Πρόεδρος της χώρας του…
Oι εξελίξεις δεν δικαίωσαν την επιλογή της ελληνικής διπλωματίας.
Αυτή τη στιγμή, από Λιβύη, από τις περιοχές που ελέγχει ο Haftar έρχονται κάθε μέρα δεκάδες Αιγύπτιοι μετανάστες στην Νότια Κρήτη, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αναληθή δημοσιεύματα

Οπότε, κάτι δημοσιεύματα από φιλοκυβερνητικά φύλλα ότι ο Μητσοτάκης χτίζει τείχος στη Μεσόγειο εκτός από παραπλανητικά και αναληθή, είναι αστεία.
Η ελληνική διπλωματία, μετά την ανώφελη και αποτυχημένη πολιτική στην Ουκρανία, μετά την αναποτελεσματική Διακήρυξη των Αθηνών όπου ο Erdogan πετάει στο κάλαθο των αχρήστων τη συναίνεση μετά το ξέσπασμά του για την Κύπρο, τώρα συνειδητοποιεί την εντελώς λάθος προσέγγισή της στο θέμα της Λιβύης και του Haftar.

Mαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης