Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σακελλαροπούλου (ΠτΔ): Ελλάδα και Σλοβενία ασπάζονται κοινές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές

Σακελλαροπούλου (ΠτΔ): Ελλάδα και Σλοβενία ασπάζονται κοινές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδεχόμενη την Πρόεδρο της Σλοβενίας τόνισε ότι «οι χώρες μας, εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ ασπάζονται τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές και οι διμερείς μας σχέσεις ενισχύονται συνεχώς».
Το άριστο κλίμα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Σλοβενίας επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Νατάσα Πιρτς Μουσάρ στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της Σλοβένας Προέδρου στην Ελλάδα.
Η κυρία Σακελλαροπούλου υποδεχόμενη την Πρόεδρο της Σλοβενίας τόνισε ότι «οι χώρες μας, εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ ασπάζονται τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές και οι διμερείς μας σχέσεις ενισχύονται συνεχώς».
Επισήμανε, επίσης, ότι «ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία με την συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την ανάφλεξη της βίας στη Μέση Ανατολή και την έκρυθμη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα είναι επιτακτική, περισσότερο από ποτέ, η ανάγκη διαλόγου, σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και αναδεικνύεται έντονα η σημασία της στρατηγικής αυτονόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και προσέθεσε:
«Ταυτόχρονα, μια σειρά από προκλήσεις, όπως το μεταναστευτικό φαινόμενο, η άνοδος του κόστους ζωής, οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και η κλιματική κρίση, προκαλούν ανησυχία σε μεγάλα τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών και αυτό το ζήσαμε πέρυσι και οι δυο χώρες με τα ακραία φυσικά φαινόμενα που βιώσαμε, συνεπεία της κλιματικής αλλαγής».
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και η εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους Ευρωπαίους πολίτες απαιτούν συντονισμένη δράση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλληλεγγύη. Πάντοτε με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στις αρχές του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Σλοβενίας Νατάσα Πιρτς Μουσάρ, αφού ευχαρίστησε την κυρία Σακελλαροπούλου για την θερμή υποδοχή εξέφρασε τη χαρά της για το γεγονός ότι θα βρεθούν μαζί στο Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς, καθώς και για το ό,τι τους δίνετε σήμερα η ευκαιρία για μια κατ΄ιδίαν συνάντηση, ενώ ήδη έχουν συναντηθεί αρκετές φορές σε διάφορα διεθνή φόρα.
Αναφέρθηκε επίσης στα κοινά σημεία που έχει με την κυρία Σακελλαροπούλου: «Είμαστε και οι δυο γυναίκες Πρόεδροι και των δυο κρατών. Το δεύτερο κοινό μας σημείο είναι ότι δεν ανήκουμε και οι δυο σε κανένα κόμμα και γι' αυτό μπορούμε με αμεροληψία να δούμε πώς στέκονται τα πράγματα στη χώρα μας και στην εσωτερική πολιτική του Κράτους μας».
Μιλώντας για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και για την κατάσταση στη Γάζα, υπενθύμισε, ότι «αυτή τη στιγμή η Σλοβενία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και προσέθεσε ότι η χώρα της θα υπερψηφίσει την υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη θέση του Μη Μόνιμου Μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026.
Ακολούθως, σημείωσε ότι υπάρχει ένας ακόμη σημαντικός λόγος που χαίρεται για την παρουσία της σήμερα στην Αθήνα, καθώς «πριν από 20 χρόνια η Σλοβενία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πριν από 21 χρόνια εδώ στην Αθήνα υπογράψαμε την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι «η Ελλάδα και η Σλοβενία συμφωνούν για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια» και ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ της Ουκρανίας, Μολδαβίας και Γεωργίας.
Τέλος, αναφερόμενη στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, υποστήριξε ότι «πρέπει να πείσουμε τους νέους να πάνε να ψηφίσουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αυτή αποτελεί το κοινό μας μέλλον» και κατέληξε επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης μέτρων για την κλιματική αλλαγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης