Τελευταία Νέα
Πολιτική

9o Οικονομικο Φόρουμ των Δελφών: Αν ο γείτονας αισθάνεται ασφάλεια, τότε αισθανόμαστε και εμείς ασφαλείς

9o Οικονομικο Φόρουμ των Δελφών: Αν ο γείτονας αισθάνεται ασφάλεια, τότε αισθανόμαστε και εμείς ασφαλείς
Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι αυτό που πρέπει να έχουμε ως στόχο είναι η ενότητα, να δημιουργήσουμε ένα νέο αφήγημα στο οποίο να επαναπροσδιορίσουμε το είδος της κοινωνίας που θέλουμε να δημιουργήσουμε
Το Club de Madrid είναι το μεγαλύτερο φόρουμ δημοκρατικών πρώην Προέδρων και Πρωθυπουργών στον κόσμο, το οποίο αξιοποιεί την ατομική και συλλογική εμπειρία ηγεσίας και την παγκόσμια εμβέλειά του για να ενισχύσει τη δημοκρατική πρακτική χωρίς αποκλεισμούς και να βελτιώσει την ευημερία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο ποιο είναι το ιδανικό μοντέλο διακυβέρνησης; Ποια εργαλεία είναι παρωχημένα; Ποια νέα εργαλεία και ιδέες είναι απαραίτητες. Αυτά τα ερωτήματα έθεσε ο Κωνσταντίνος Φίλης, καθηγητής Αμερικανικού Κολλεγίου και Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στους 2 πρώην πρωθυπουργούς, τον Stefan Lofven, μέλος του Madrid Club, πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας και τον Γιώργο Παπανδρέου, Madrid Club πρώην πρωθυπουργό Ελλάδας, στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10 - 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο κ. Lofven είπε ότι η λύση είναι να έχουμε μία πιο πολυμερή προσέγγιση, έτσι ώστε να βελτιώσουμε το σύστημα διακυβέρνησης διεθνώς. «Αντί να ασχολούμαστε με τα εσωτερικά της κάθε χώρας -Make America Great Again, Made in China- ας κοιτάξουμε την βελτίωση της διεθνούς εικόνας μέσα από τη συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά. Με αναφορά στα λόγια του Ούλωφ Πάλμε ότι «αν ο γείτονας αισθάνεται ασφάλεια, τότε αισθανόμαστε και εμείς ασφαλείς», τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της συλλογικής ασφάλειας. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να εντάξουμε στην συζήτηση για το μέλλον τη νέα γενιά, να έχουμε ίση εκπροσώπηση όλων των φύλων, να ενισχύσουμε την πολυμέρεια στη σκέψη και στις αποφάσεις μας», συμπλήρωσε.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτό που πρέπει να έχουμε ως στόχο είναι η ενότητα, να δημιουργήσουμε ένα νέο αφήγημα στο οποίο να επαναπροσδιορίσουμε το είδος της κοινωνίας που θέλουμε να δημιουργήσουμε. «Να μιλήσουμε ξανά για την ηθική και τα όρια της συμπεριφοράς που πολλές φορές καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα», συμπλήρωσε. Δεν αρκεί να είμαστε μόνοι μας δυνατοί, αλλά συλλογικά δυνατοί, εξήγησε, δίνοντας το παράδειγμα των ΗΠΑ. «Η Αμερική δεν θα ξαναγίνει σπουδαία από μόνη της. Η ιδέα ότι είμαστε μόνοι μας δυνατοί, ας διώξουμε τους μετανάστες δεν θα δουλέψει», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, τόνισε ότι η αίσθηση αδυναμίας δημιουργεί ανασφάλεια και συνεπώς πρέπει να δημιουργήσουμε νέους, διαφανείς και λειτουργικούς κανόνες που αποδίδουν σε όλα τα επίπεδα - κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης