Τελευταία Νέα
Πολιτική

9o Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Επείγουσα η ανάγκη ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

9o Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Επείγουσα η ανάγκη ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση
H Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Μυρογιάννη δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι εδώ και χρόνια μπροστά και στηρίζει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων
Την επείγουσα ανάγκη να προχωρήσει η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράμμισαν οι ομιλητές της συζήτησης, που συντόνισε ο Συντάκτης/Δημοσιογράφος του TV Alsat, Βόρεια Μακεδονία, Nazim Rashidi, κατά την τελευταία ημέρα του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς, 10 - 13 Απριλίου, και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο Nikola Dimitrov, President and co-founder of the Balkan Center for Constructive Policies - Solution Deputy Prime Minister for European Affairs (2017- 2020), Βόρεια Μακεδονία, περιέγραψε τις προσπάθειες της χώρας του τα τελευταία χρόνια, αναφέροντας ότι στη Βόρεια Μακεδονία, πίστευαν ότι αν έλυναν τα προβλήματα που είχαν, θα ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις, όμως, το 2018 – 2019 έγινε το στρατηγικό λάθος να μην αναγνωριστεί η πρόοδος που είχαν κάνει, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις. «Πιστεύω ότι πρέπει να ανακάμψουμε και να ξαναπροσπαθήσουμε», εξήγησε τονίζοντας ότι «ζούμε σε αβέβαιους καιρούς και ως Ευρωπαίοι θα ήταν έξυπνο να ενωθούμε και να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια με τις χώρες της περιοχής». Πρόσθεσε επίσης ότι «πρέπει να γίνει δουλειά και από τις δύο πλευρές, σε διάφορους τομείς, όπως η ελευθερία του λόγου, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και αλλού». Και κατέληξε τονίζοντας ότι «αυτοί που θα επωφεληθούν περισσότερο από την ένταξή μας, θα είναι οι γείτονές μας».
Η Μάιρα Μυρογιάννη, Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι εδώ και χρόνια μπροστά και στηρίζει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, όμως οι χώρες πρέπει να κάνουν τα ενταξιακά βήματα, που περιλαμβάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει η πολιτική θέληση από την Ευρώπη, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
Ο Lazăr Comanescu, Γενικός Γραμματέας του BSEC PERMIS, Τουρκία, δήλωσε ότι «ο Οργανισμός Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας και η ΕΕ έχουν αναπτύξει στην πάροδο των χρόνων μία ενεργή σχέση συνεργασίας» και πρόσθεσε ότι ήδη δέκα χώρες του Οργανισμού είναι σε κάποιου είδους διαδικασία ένταξης. «Αν η Ε.Ε. θέλει να παίξει το ρόλο παγκόσμιου παίκτη, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή μας», δήλωσε τονίζοντας ότι «η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων δεν είναι μόνο ανάγκη, είναι επείγουσα ανάγκη».
Ο Miroslav Lajčák, EUSR for the Belgrade-Pristina Dialogue and other Western Balkan regional issues European External Action Service, Σλοβακία, αποκάλυψε ότι αυτή τη στιγμή η προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων είναι πιο σοβαρή από ποτέ, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν αφύπνιση και μας έδειξε ότι πρέπει να είμαστε σοβαροί με το θέμα των Βαλκανίων. Ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή βλέπει την Ευρώπη πιο έτοιμη από ποτέ για τα Δυτικά Βαλκάνια – η Ουκρανία άνοιξε την πόρτα – οι γεωπολιτικές εξελίξεις άνοιξαν την πόρτα, αλλά οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που θα κάνουν τις χώρες να προχωρήσουν. Πρόσθεσε δε ότι δεν θα προχωρήσουν χώρες που έχουν άλυτα θέματα μεταξύ τους.
Ο Toplica Spasojevic, Πρόεδρος του ITM System, είπε ότι η Σερβία τα πήγαινε πολύ καλά, το 70% του λαού ήταν υπέρ της ένταξης το 2009, αρχικά είχαν ανοίξει πολλά κεφάλαια, όλα προχωρούσαν, όμως το 2017 υπήρξε κόπωση από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η Ε.Ε. σταμάτησε τις διαδικασίες και πλέον μεγάλο ποσοστό Σέρβων είναι κατά της ένταξης και μάλιστα το ποσοστό αυτό έχει ανοδική τάση. Επίσης, αναφέρθηκε στη μεγάλη διαφορά των χρημάτων που παίρνει η Κροατία από την Ε.Ε. σε σχέση με τη Σερβία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει σύγκλιση μεταξύ των χωρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης