Πολιτική

Πρόβλεψη για ευρωεκλογές: ΝΔ στο 32%, πατριωτικός χώρος άνω του 20% και Κασσελάκης «αφεντικό» στη Κεντροαριστερά

Πρόβλεψη για ευρωεκλογές: ΝΔ στο 32%, πατριωτικός χώρος άνω του 20% και Κασσελάκης «αφεντικό» στη Κεντροαριστερά
Το ΠΑΣΟΚ θα μπει σε εσωστρέφεια, θα χάσει ψηφοφόρους
Σχετικά Άρθρα
Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 παρόλο που δεν είθισται, αυτή τη φορά θα μας επιτρέψουν να βγάλουμε σοβαρά πολιτικά συμπεράσματα για το που πάει το πολιτικό σκηνικό.
Δεν θα αναλωθούμε στο ότι η ΝΔ θα είναι κυρίαρχη πολιτική δύναμη, αυτά είναι γνωστά.
Αυτό όμως που θα δείξουν οι φετινές κάλπες είναι ότι στην ουσία θα αναδείξουν 3 πολιτικούς χώρους:

Κεντρώο κόμμα η ΝΔ με άνω του 30%

Το χώρο του Κέντρου τον οποίο θα είναι κυρίαρχη η Νέα Δημοκρατία και θα πάρει ποσοστά άνω του 30%, οι αναλυτές πιστεύουν ότι μπορεί να κινηθεί γύρω από το 32-33%. Η ΝΔ είναι πλέον κεντρώο κόμμα με κάποιες μονάδες δεξιές, εφαρμόζει ατζέντα κέντροαριστεράς, διαθέτει υπουργικό συμβούλιο κεντρογενών πολιτικών και τεχνοκρατών. Ο Μητσοτάκης είναι ένας κεντρώος φιλελεύθερος πολιτικός, όμως η ΝΔ θα έχει μεγάλη φθορά μέχρι το 2027.

Ρυθμιστής του πολιτικού συστήματος ο πατριωτικός χώρος με 20%

Τον χώρο της Πατριωτικής Δεξιάς ο οποίος, όπως σε όλη την Ευρώπη, θα αναδειχθεί στην χώρα μας αλλά θα είναι διασπασμένος σε τρία κόμματα. Στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, τη ΝΙΚΗ του Δημήτρη Νατσιού και σε ένα τρίτο κόμμα που έρχεται στις ευρωεκλογές να αποτελέσει το νέα «θαύμα» των εκλογών αφού πρόκειται να το στηρίξει νοητά με την… ψήφο του ο Ηλίας Κασιδιάρης. Εκτιμούμε ότι ο χώρος αυτός θα κινηθεί άνω του 20% συνολικά και παρόλο που είναι διασπασμένος αποτελεί έναν ρυθμιστικό παράγοντα για το πολιτικό σύστημα. Στις εθνικές εκλογές του 2027, ο Νατσιός δεν θα αντέξει. Μέχρι το 2027, όμως, θα δούμε πολλά.

Ο Κασσελάκης θα γίνει το αφεντικό του χώρου της Κεντροαριστεράς

Ο χώρος της Κεντροαριστεράς. Εκεί τα πράγματα δείχνουν ότι το νέο αφεντικό στο χώρο θα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος πλέον δεν απευθύνονται σε αυτόν τον δύσκαμπτο και αρτηριοσκληρωτικό αριστερό χώρο με τις γνωστές ιδεολογικές εμμονές. Ο Κασσελάκης προσπαθεί να βγάλει από πάνω του κάθε τι αριστερό και να αναδείξει μία προοδευτική ατζέντα. Γι’ αυτό και οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να πιάνει τα ποσοστά του 16-17% που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές. Εκτιμούμε ότι θα πιάσει και παραπάνω, δηλαδή μπορεί να πάρει και ένα 18% επειδή κινείται out of the box και αρχίζουν και οι αντισυστημικοί να βλέπουν την περίπτωσή του.

Το ΠΑΣΟΚ θα μπει σε εσωστρέφεια, θα χάσει ψηφοφόρους

Έχουμε ξαναπεί ότι ο μεγάλος χαμένος των εκλογών θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι ότι έχουμε κάποια εμμονή μαζί του. Αλλά τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους. Είναι στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ εδώ και 4 χρόνια και δεν έχει καταφέρει να κάνει το κόμμα πλειοψηφικό. Πόσο μάλλον όταν είδε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύθηκε. Είναι μία προσωπικότητα που δεν εμπνέει, δεν τον «ακούει» ο κόσμος είτε ως ουρά της ΝΔ είτε άλλοτε ως πράσινος ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ συντηρείται στην φορμόλη

Δεν φταίει μόνο αυτός, όμως. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα φθαρμένο πολιτικό προϊόν, ένα κόμμα που το συντηρούνε σε φορμόλη για να απολαμβάνουμε κάποιοι θέσεις στην βουλή και την ευρωβουλή. Εκτιμούμε, λοιπόν, ότι ο χώρος έπιασε το peak του, σιγά σιγά θα φθίνει και θα αφομοιωθεί από το νέο σχήμα σύμπραξης των δύο κομμάτων που θέλει να λανσάρει ο Στέφανος Κασσελάκης και έχει και συμπαραστάτες και πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Χάρης Δούκας κ.α. Ο Ανδρουλάκης θα αμφισβητηθεί από νέους εσωκομματικούς αντιπάλους, το ΠΑΣΟΚ θα μπει σε σπιράλ εσωστρέφειας και θα χάσει ψηφοφόρους.

Μόνο με deal ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ χτυπιέται ο Μητσοτάκης, αλλιώς όλοι θα στοιχηθούν στο ΣΥΡΙΖΑ

Στις ευρωεκλογές ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα συγκεντρώσουν ένα ποσοστό γύρω στο 30%. Μόνο με την σύμπραξη θα μπορέσουν να «χτυπήσουν» τον Μητσοτάκη. Αλλιώς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αφομοιώσει το ΠΑΣΟΚ.
Σιγά σιγά και τα άλλα κόμματα θα φθίνουν ή θα κρατηθούν σε χαμηλά ποσοστά, όπως π.χ η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά που θα εκπροσωπούν πάντα το γνωστό 3% της ακροαριστεράς.
Όλοι θα πάνε στο κόμμα που θα έχει κυβερνητική προοπτική και αυτό θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή μάλλον το κόμμα Κασσελάκη…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης