Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τριαντόπουλος: Την τελευταία 3ετία διατέθηκαν 260 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους κρατικής αρωγής από φυσικές καταστροφές

Τριαντόπουλος: Την τελευταία 3ετία διατέθηκαν 260 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους κρατικής αρωγής από φυσικές καταστροφές
Στην Ελλάδα «δεν υπάρχει η κουλτούρα της ιδιωτικής ασφάλισης κατοικίας ή επιχείρησης από καταστροφικά φαινόμενα», ανέφερε ο Χρ. Τριαντόπουλος
«Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν διατεθεί 260 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 61.000 δικαιούχους μετά από κάποια φυσική καταστροφή», τόνισε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Τριαντόπουλος, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Κλιματική κρίση, φυσικές καταστροφές και κρατική αρωγή» που πραγματοποιείται στον ακριτικό δήμο Πρεσπών.
Ο κ. Τριαντόπουλος σημείωσε πως «είναι η πρώτη φορά που δίδονται χρήματα σε τέτοιο επίπεδο και τα τελευταία 30 χρόνια, αν και είχαμε φυσικές καταστροφές στην χώρα, εν τούτοις δεν υπήρξαν αποζημιώσεις σε αυτό το επίπεδο».
Ο ίδιος χαρακτήρισε «απαρχαιωμένο» το θεσμικό πλαίσιο που περιγράφει θέματα κρατικής αρωγής σε καταστροφές κατοικιών από φαινόμενα σεισμών και άλλων φαινομένων, καθώς είναι από το 1973.
Απευθυνόμενος στο δήμαρχο Πρεσπών, Γ. Στεργίου, δεσμεύτηκε ότι «θα το αλλάξουμε, προκειμένου να λυθούν και ορισμένες εκκρεμότητες κρατικής αρωγής σε ιδιοκτήτες κατοικιών στην Πρέσπα» που έχουν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς του 1996.
Ακόμη, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μίλησε για δυσκαμψία του συστήματος Κρατικής αρωγής που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια, που είχε ως αποτέλεσμα μια απόφαση αποζημίωσης μιας επιχείρησης για το 30% της ζημιάς που είχε πάθει από φυσική καταστροφή να χρειαζόταν 5 χρόνια γραφειοκρατικών διαδικασιών με εμπλοκή 4 υπουργείων και με προϋπόθεση όταν θα έφτανε η στιγμή της αποζημίωσης, η επιχείρηση να είναι σε λειτουργία. «Αυτό το αλλάξαμε με τις νέες πολιτικές που εφαρμόζουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Περαιτέρω, σημείωσε ότι στην Ελλάδα «δεν υπάρχει η κουλτούρα της ιδιωτικής ασφάλισης κατοικίας ή επιχείρησης από καταστροφικά φαινόμενα», προσθέτοντας πως «το βήμα που θα πρέπει να κάνει η κοινωνία σταδιακά προς αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητο και μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης θα προσφέρει τη δυνατότητα οι ιδιοκτήτες να νοιώθουν πιο ασφαλείς απέναντι στις φυσικές καταστροφές».
Από την πλευρά του, ο κ. Στεργίου έκανε αναφορά στα έντονα σημάδια της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών που έχουν επηρεάσει τον πρωτογενή τομέα και την κτηνοτροφία στην Πρέσπα, υπογραμμίζοντας πως
«η κλιματική κρίση είναι εδώ και μπορεί να επηρεάσει τις καλλιέργειες και τους βοσκότοπους, με τραγικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία των Πρέπων, η κρατική αρωγή αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο στην αντιμετώπιση όλων αυτών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης