Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θρίλερ με τη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών – Ποια η σχέση με το σκάνδαλο Μισέλ - gate, μία κατάθεση πραγματική βόμβα

Θρίλερ με τη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών – Ποια η σχέση με το σκάνδαλο Μισέλ - gate, μία κατάθεση πραγματική βόμβα
Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητεί εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το περιστατικό που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τον χρόνο που συνέβη, την ημέρα δηλαδή που παραδόθηκε στις Αρχές το πόρισμα για το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού προς όφελος της ευρωβουλεύτριας της ΝΔ Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου
Σχετικά Άρθρα
(upd 5) Θύελλα αντιδράσεων στο πολιτικό σκηνικό λιγότερες από 50 μέρες από τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου προκαλεί η διάρρηξη στο γραφείο του προϊστάμενου της διεύθυνσης εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητεί εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το περιστατικό που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τον χρόνο που συνέβη, την ημέρα δηλαδή που παραδόθηκε στις Αρχές το πόρισμα για το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού προς όφελος της ευρωβουλεύτριας της ΝΔ Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, το λεγόμενο email gate.
Το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε με χαρακτηριστική αργοπορία, χαρακτηρίζει τη διάρρηξη ως φερόμενη ενώ επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος χώρος φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Εσωτερικών.
Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής 26 Απριλίου άγνωστοι διέρρηξαν το γραφείο του διευθυντή της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών που εδρεύει στην οδό Ευαγγελιστρίας στο κέντρο της Αθήνας.
Πρόκειται για το γραφείο 304 του προϊστάμενου της διεύθυνσης που είναι αρμόδια και έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα και φυσικά την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων.
Η διάρρηξη σημειώθηκε μεταξύ 13:30 και 14:30 όταν ο διευθυντής συμμετείχε σε σύσκεψη στα γραφεία του υπουργείου επί της οδού Σταδίου και κάλεσε την ιδιαιτέρα του να του μεταφέρει κάποια έγγραφα από το δικό του γραφείο.
Η υπάλληλος όταν επέστρεψε στο γραφείο διαπίστωσε ότι η πόρτα ήταν ανοιχτή αν και την είχε κλειδώσει φεύγοντας, ενώ ήταν εμφανή και τα σημάδια διάρρηξης στην κλειδαριά, στο πόμολο και σε άλλα σημεία της πόρτας.

Κατάθεση βόμβα για σημαντικά έγγραφα

Πληροφορίες αναφέρουν πως σημαντικά δημόσια έγγραφα είναι αποθηκευμένα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που υπάρχουν στο γραφείο που παραβιάστηκε από διαρρήκτη στη Διεύθυνση Εκλογών, όπως φέρεται να κατέθεσε στην ασφάλεια ο διευθυντής Εκλογών της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών.
Ο ίδιος μάλιστα φέρεται να εξέφρασε ανησυχίες μην τυχόν έχουν αντιγραφεί ή έχουν αλλοιωθεί τα σημαντικά αυτά έγγραφα.
Αστυνομικές πηγές, αναφέρουν πως το πρώτο σενάριο που εξετάζεται είναι εάν υπήρξε εμπλοκή προσώπου που έχει πρόσβαση στο υπουργείο.
Δηλαδή εάν υπάρχει «δάκτυλος εκ των έσω». Και αυτό διότι φαίνεται ότι ο δράστης είχε πληροφόρηση και πιθανότατα γνώση για το γεγονός ότι την ώρα εκείνη το γραφείο ήταν άδειο.

Υπουργείο Εσωτερικών: Φερόμενη η διάρρηξη, το κτίριο φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης

Αναφορικά με περιστατικό φερόμενης διάρρηξης, το Υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του το Σάββατο 17 Απριλίου το 2024 ανακοίνωσε τα εξής:
«Κατά τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 26 Απριλίου υπήρξε καταγγελία η οποία αφορά σε φερόμενη διάρρηξη στο γραφείο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκλογών το οποίο εδρεύει επί της οδού Ευαγγελιστρίας.
Η είσοδος στο συγκεκριμένο κτίριο φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, ενώ κατά την είσοδο των επισκεπτών πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.
Αμέσως εκλήθη η Αστυνομία προκειμένου να διερευνήσει τα πραγματικά περιστατικά. Από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών ενεργοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, σε επίπεδο ασφάλειας δικτύων, ηλεκτρονικών μέσων και ελέγχων από το Τμήμα Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου, και δεν έχει προκύψει έως τώρα κάποιο στοιχείο.
Η έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται απερίσπαστα για τη διενέργεια των εκλογών με τον άψογο τρόπο που πραγματοποιούνται όλα τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας».

Τι λέει η ΕΛΑΣ για τη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την καταγγελία που έγινε χθες (26/4/4024) στο Τμήμα Ασφάλειας Ακροπόλεως, για διάρρηξη σε χώρους όπου στεγάζεται η Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών.
Όπως τονίζεται από την ΕΛΑΣ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Παράλληλα για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ από την ΕΛΑΣ επισημαίνεται ότι θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ερευνών.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη καταγγελία που έγινε στην Αστυνομία φέρεται εχθές το μεσημέρι να σημειώθηκε διάρρηξη στο γραφείου του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκλογών, που βρίσκεται επί της οδού Ευαγγελιστρίας.

Το πόρισμα για το Μισέλ gate

Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου πραγματοποίησε πλήρη έλεγχο που κατέληξε σε εκτενές πόρισμα, το οποίο η υπουργός Εσωτερικών, Ν. Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Θ. Λιβάνιος, παρέδωσαν χθες (26/4) στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και στον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, προς διευκόλυνση των ερευνών τους.
Κεντρικό στοιχείο του πορίσματος είναι η διακρίβωση, κατά το χρονικό διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2023, μη θεσμικά προβλεπόμενης διακίνησης, εντός του Υπουργείου Εσωτερικών, προσωπικών δεδομένων Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό και είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές του 2023.
Στο πόρισμα συστήνονται πειθαρχικές ενέργειες στη βάση των ευρημάτων, ενώ περιλαμβάνονται και συστάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε σχέση με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Στη βάση του πορίσματος Εσωτερικού Ελέγχου, η υπουργός και ο αναπληρωτής Υπουργός προχωρούν τις διαδικασίες για τις εν λόγω πειθαρχικές ενέργειες καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε σχέση με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση για τη διάρρηξη

ΣΥΡΙΖΑ: Ιδιαίτερα ανησυχητικό περιστατικό

O ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε ανακοίνωση ζητεί από την κυβέρνηση να κάνει γνωστά τα αυτονόητα.
Όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έχουν περάσει πλέον αρκετές ώρες από την αποκάλυψη για τη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κάνει γνωστά τα αυτονόητα: τι εκλάπη και εάν έχουν υπεξαιρεθεί προσωπικά δεδομένα. Αναμένουμε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε προηγούμενη ανακοίνωση τόνιζε ότι είδηση της διάρρηξης είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό περιστατικό. Κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αποκτά όμως, ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, στο φόντο της σκανδαλώδους διαρροής προσωπικών δεδομένων και της παράνομης χρήσης τους από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μέσω της ίδιας της ΝΔ».
Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισημαίνει στην κυβέρνηση ότι στον λίγο χρόνο που απομένει για τη διενέργεια των ευρωεκλογών «το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει εξηγήσεις και να ενημερώσει άμεσα για το αν αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα και τι είδους, καθώς και αν παραβιάστηκαν ηλεκτρονικά αρχεία».

ΠΑΣΟΚ: Ξέφραγο αμπέλι το Υπουργείο Εσωτερικών - Ζητάμε απαντήσεις και ενημέρωση

«Η διάρρηξη του γραφείου του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, αποδεικνύει για μία ακόμα φορά την έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας, σοβαρότητας και μέτρων ασφαλείας στο Υπουργείο », τονίζει η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και Υπεύθυνη Κ.Τ.Ε. Εσωτερικών, Ευαγγελία Λιακούλη.
Η κα Λιακούλη σε δήλωσή της με αφορμή τη χθεσινή διάρρηξη στο γραφείο του προϊστάμενου δ/νσης εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρει ότι «μια υπηρεσία στον πυρήνα του κράτους, επιφορτισμένη με τη διεξαγωγή των εκλογών και την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων, καθίσταται έρμαιο επιθέσεων με άγνωστες σκοπιμότητες» και προσθέτει πως «οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, αλλά και τη σύνταξη και το απόρρητο των εκλογικών καταλόγων και των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών, είναι τεράστιοι».
Η ίδια μιλά για την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος που κλονίζεται ανεπανόρθωτα.
«Την ίδια στιγμή, συνεχίζουμε να βιώνουμε το τεράστιο σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών emails των απόδημων συμπατριωτών μας. Έλληνες πολίτες που εμπιστεύτηκαν το Ελληνικό Δημόσιο με την εγγραφή τους στις σχετικές πλατφόρμες προκειμένου να ψηφίσουν, αλλά η Κυβέρνηση φρόντισε να «μοιράσει» τα προσωπικά τους δεδομένα σε Ευρωβουλευτές και υποψήφιους Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για την παράδοση του πορίσματος της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου στη Δικαιοσύνη, την άσκηση πειθαρχικών ελέγχων και τη δήθεν ενίσχυση των μέτρων προστασίας των προσωπικών δεδομένων, είναι παραδοχή ευθύνης. Ευθύνης που βαραίνει ευθέως την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, που από την στιγμή αποκάλυψης της υπόθεσης προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη», συμπληρώνει.
«Ξέφραγο αμπέλι» λοιπόν το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ζητάμε σαφείς απαντήσεις και ενημέρωση. Τι συνέβη ακριβώς; Ποια στοιχεία έγιναν στόχος της διάρρηξης στο Υπουργείο Εσωτερικών και ποια η σχέση τους με το ''email gate;''», καταλήγει.

Τα καυτά ερωτήματα Κατρίνη στην Κεραμέως

Στη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών αναφέρεται με ανάρτησή του στο X ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος κάνει λόγο για πρωτοφανείς καταστάσεις, που παραπέμπουν σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και θέτει μία σειρά από ερωτήματα στην αρμόδια υπουργό Νίκη Κεραμέως.
«Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ζητά από το τα στοιχεία των εκλογέων του εξωτερικού από τους υπολογιστές του υπουργείου για να συγκρίνει τα υπάρχοντα αρχεία σε σχέση με αυτά που υπήρχαν πριν τη διαρροή (αντί να πάει και να τα κατασχέσει).
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει επίσημο αίτημα της Αρχής στα πλαίσια της έρευνας που διεξάγει.
‘’Ξαφνικά’’…τα αρχεία εξαφανίζονται…λόγω κλοπής!!!
Και κάπως έτσι, σταματά ουσιαστικά η διερεύνηση της υπόθεσης από την Αρχή Προστασίας, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών (και κυβερνητικη γραμμή από την αρχή ) ότι τα στοιχεία των αποδήμων δόθηκαν…τον Ιούνιο του 2023. Γιατί τελικά, η Μπογκοτά δεν είναι τόσο μακριά από την Αθήνα», σημειώνει ο κ. Κατρίνης ο οποίος θέτει τα εξής ερωτήματα στην κ. Κεραμέως:

1) Θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μας κοινοποιήσετε το σύνολο της εώς τώρα αλληλογραφίας μεταξύ της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και του Υπουργείου Εσωτερικών

2) Μπορείτε να μας λύσετε το μυστήριο τι είναι αυτό που εκλάπη ή αλλοιώθηκε από την διεύθυνση εκλογών του υπουργείου σας;

3) Τόσες πολλές συμπτώσεις στη διεύθυνση εκλογών…δε δικαιολογούνται στατιστικά

4) Έχει κατασχεθεί ο Η/Υ του κ.Θεοδωρόπουλου στα γραφεία της ΝΔ για να μάθουμε όλοι ποιά ακριβώς αρχεία περιείχε, πότε μεταφέρθηκαν ή πότε πιθανόν διεγράφησαν;

5) Γιατί απαντάτε-σε ό,τι αφορά γεγονότα που σχετίζονται με το σκάνδαλο Ασημακοπούλου-με τέτοια καθυστέρηση;  Εξηγήσεις από την κυβέρνηση ζητά το ΚΚΕ

«Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις σχετικά με τη διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπως αποκαλύπτεται σε δημοσιεύματα, και να ενημερώσει για το τι ακριβώς έχει συμβεί κι αν έχουν κλαπεί
έγγραφα και αρχεία και μάλιστα αν αυτή η υπόθεση σχετίζεται με τη διαρροή email και τις έρευνες που διεξάγονται.
Είναι σε κάθε περίπτωση περίεργο ότι για ένα τόσο σοβαρό περιστατικό η πληροφόρηση έγινε από Μέσα Ενημέρωσης κι όχι από το ίδιο το αρμόδιο Υπουργείο» τονίζει σε σχόλιό του το ΚΚΕ το Σάββατο 17 Απριλίου 2024 επισημαίνοντας ότι «το περιστατικό αυτό επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την ανυπαρξία στοιχειωδών μέτρων προστασίας σε υπηρεσίες υπουργείων, που συνδέονται μάλιστα με προσωπικά δεδομένα πολιτών και τη διεξαγωγή των εκλογών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης