Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Καλύτερα να μιλάμε με Erdogan από το να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη - Δεν δίνουμε σημασία σε επίσκεψη Rama

Μητσοτάκης: Καλύτερα να μιλάμε με Erdogan από το να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη - Δεν δίνουμε σημασία σε επίσκεψη Rama
«Θα έχουμε ζητήματα αν όσα ακούστηκαν προεκλογικά, ακουστούν και μετεκλογικά», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης για τη νέα πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας
Σχετικά Άρθρα
«Είναι καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάκτυλο στην σκανδάλη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο την επικείμενη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο R.T. Erdogan, στην Άγκυρα.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha υπογράμμισε πως «μιλάμε από θέση αυτοπεποίθησης με την Τουρκία, χωρίς ωστόσο να απεμπολούμε τις κόκκινες γραμμές μας. Μπορούμε να συνεργαζόμαστε πάρα τις δυσκολίες που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα το μεταναστευτικό», για να συμπληρώνει ότι «η μεγάλη πλειοψηφία αναγνωρίζει την ανάγκη να έχουμε ανοιχτούς διαύλους με τη γείτονα Τουρκία».
Μίλησε πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, «αλλά πάντα θα υπάρχουν εστίες εντάσεων» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν έχει άρει τις διεκδικήσεις της, αλλά και η Ελλάδα δεν κάνει πίσω από τις "κόκκινες γραμμές" που έχει θέσει στηριζόμενη στο διεθνές δίκαιο και θα επιμένει στις δικές της θέσεις.
Σημείωσε ότι «μπήκαν πλέον σε πιο ήρεμα νερά οι διμερείς σχέσεις και δεν πρέπει να αποτελεί είδηση η συνάντηση μας. Η επίσκεψή μου στην Άγκυρα είναι ανταπόδοση της τελευταία επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα».
Μεταξύ άλλων, τόνισε πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σήμερα σε πολύ πιο ισχυρή θέση σε σχέση με το 2019 και αναπτύξαμε ισχυρές συμμαχίες. Η χώρα είναι πολύ πιο ενισχυμένη αμυντικά και πολιτικά σε σχέση με την Τουρκία. Πρέπει να γίνει εμπέδωση του καλού κλίματος. Μπορούμε να συνεργαζόμαστε παρά τις δυσκολίες. Για παράδειγμα, το μεταναστευτικό που ήταν το μείζον θέμα το 2019. Αντί για παράνομους μετανάστες, τώρα από την Τουρκία έχουμε νόμιμους τουρίστες με το πρόγραμμα της visa. Δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να είμαστε ανά πάσα στιγμή με το δάχτυλο στη σκανδάλη».

Για Μονή της Χώρας

Αναφερόμενος στην μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, ο κ. Μητσοτάκης την χαρακτήρισε ως προκλητική ενέργεια και τόνισε ότι θα ζητήσει την αντιστροφή της απόφασης.
Επανέλαβε πως ήταν αχρείαστη αυτή η μετατροπή της Μονής, αλλά και ότι θα θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, εξετάζοντας εάν υπάρχει δυνατότητα ανάκλησης της απόφασης.
Όπως δήλψσε ο κ. Μητσοτάκης, «θα είναι ένα από τα θέματα τα οποία θα θίξω στον Τούρκο Πρόεδρο, διότι πράγματι θεωρώ ότι ήταν μια παντελώς αχρείαστη και σε ένα βαθμό προκλητική ενέργεια. Και δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διότι η Μονή της Χώρας είναι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και νομίζω ότι ο σεβασμός στον διαχρονικό χαρακτήρα αυτού του μνημείου, με το να παραμείνει δηλαδή το μνημείο αυτό ως μουσείο, είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να αναδειχθεί ο ιδιαίτερος πολιτιστικός του πλούτος.
Τώρα, δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο σχετικά με το χρονισμό αυτής της απόφασης. Θέλω να θυμίσω ότι η απόφαση αυτή είχε ήδη ληφθεί από το 2020, αλλά σίγουρα το γεγονός ότι η υλοποίησή της συμπίπτει με την επίσκεψή μου, θα μου επιτρέψει να θίξω το ζήτημα αυτό και να διερευνήσω αν υπάρχει δυνατότητα αντιστροφής αυτής της απόφασης. Δεν ξέρω αν αυτό μπορεί να είναι εφικτό, αλλά σίγουρα είναι ένα ζήτημα το οποίο θα θέσω».

Για συγκέντρωση Rama στην Αθήνα αύριο (12/5)

Ακόμη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού, Edi Rama, στην Αθήνα την Κυριακή 12/5, σχολιάζοντας ότι «δεν είναι ο πιο κατάλληλος ο χρόνος της επίσκεψης, αλλά δεν του δίνουμε ως κυβέρνηση ιδιαίτερη σημασία».
Όπως ανέφερε, «η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα, η οποία έχει συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και προφανώς κανείς δεν θα απαγόρευε ποτέ σε έναν ξένο ηγέτη να έρθει και να κάνει μία ιδιωτική επίσκεψη στη χώρα μας, για να μιλήσει στους ομοεθνείς του.
Κατά συνέπεια νομίζω το θέμα πήρε λίγο μεγαλύτερη δημοσιότητα απ’ όση πραγματικά του αξίζει…
Αν με ρωτάτε τώρα εάν ο χρονισμός αυτής της επίσκεψης, λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές και με ανοιχτά ζητήματα τα οποία αφορούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία, είναι ο κατάλληλος, θα σας πω κι εγώ ότι δεν είναι ο πιο κατάλληλος χρόνος. Αλλά, από εκεί και πέρα, μην του δίνουμε και μεγαλύτερη σημασία».

Για Βόρεια Μακεδονία

Για την επικράτηση του VMRO στη Βόρεια Μακεδονία και στη στάση που θα τηρήσει έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών, αφού σημείωσε πως παρακολουθεί με προβληματισμό κάποιες δηλώσεις των αξιωματούχων της γειτονικής χώρας, σχολίασε πως «αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δω πώς ο εντολοδόχος πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του. Δέχθηκα τη Συμφωνία των Πρεσπών στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους. Ας κάνουμε λίγο υπομονή, θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά δεν θα αποτελέσουν θέσεις της νέας κυβέρνησης και μετεκλογικά, αλλιώς θα έχουμε ζητήματα».

Για ευρωεκλογές στις 9/6

Μιλώντας για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι την επόμενη μέρα θα βγουν πολιτικά μηνύματα.
Τόνισε ότι «η ΝΔ πρέπει να βγει ισχυρή από τις ευρωεκλογές, ώστε να έχει ισχυρή φωνή στην Ευρώπη. Οι πολίτες πρέπει να στείλουν μήνυμα ότι δεν έχει αλλάξει η εντολή που πήραμε στις προηγούμενες εκλογές».
Εξήγησε πως αν δημιουργηθεί καθεστώς αστάθειας ή αμφισβήτησης της κυβέρνησης, μόνο κακό θα κάνει στη χώρα.
Επανέλαβε ότι οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες γιατί η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη και η ΝΔ ισχυρή, γιατί π.χ. εάν η χώρα μας δεν είναι ισχυρή, δεν θα διεκδικήσει όσα θα ήθελε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόσθεσε ότι θα απαντηθούν τώρα από την Ευρώπη θέματα όπως το ενιαίο αμυντικό ταμείο.
Όπως είπε, «όσα θα γίνουν στην Ευρώπη στην επόμενη 5ετία θα επηρεάσουν ιδιαίτερα την πατρίδα μας. Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Ευρώπη που προσπαθεί να βρει τα πατήματα της. Η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια και η ΝΔ πρέπει να είναι ισχυρή. Δύο παραδείγματα, το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα υπάρξει επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης; Θα έχουμε ένα κοινό Αμυντικό Ταμείο; Κάποιες χώρες είχαν επαναπαυτεί ότι θα υπάρχει πάντα το κοινό ταμείο του ΝΑΤΟ, αλλά θα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε μια πυραυλική ομπρέλα από την οποία και η Ελλάδα θα είναι ωφελημένη;».
Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι καλεί τον κόσμο να στείλει μήνυμα για να πέσει το ποσοστό της κυβέρνησης και ουσιαστικά λέει «μην αφήστε την κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Αυτό λέει».
«Εγώ δεν πρόκειται να μπω σε καθεστώς αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, δεν θα γυρίσω πίσω στο επίπεδο τοξικότητας που είχε η πολιτική αντιπαράθεση το 2012 και το 2015. Δεν θα αναλώσω ενέργεια να απαντώ σε επιθέσεις με έντονα προσωπικά στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε γιατί οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές.

Πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ

Κάνοντας αναφορά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στ. Κασσελάκη, σχολίασε πως έχουν επανακάμψει φωνές σκληρής πόλωσης που μας παραπέμπουν στο 2012 και στις πλατείες των αγανακτισμένων και με ένα λεξιλόγιο που είχαμε αφήσει πίσω μας.
«Δεν μας αξίζει αυτό. Ο λαός έχει πάρει τα μαθήματα της κρίσης και της χρεοκοπίας. Για το Θεό, θα γυρίσουμε πίσω στο 2012 και στο 2015, σε αυτό το επίπεδο τοξικότητας;», πρόσθεσε.
Κληθείς να απαντήσει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αριστερό πρόσημο, απάντησε ότι «όλα αυτά θα προϋπέθεταν ένα πολιτικό περιεχόμενο, δυσκολεύομαι να το αναζητήσω. Κινούμαστε σε ένα επίπεδο που συνδυάζει τοξικότητα με έναν τελείως απλοϊκό λόγο, δεν ξέρω αν μπορώ να αναζητήσω πολιτικό πρόσημο. Πολύ απολιτίκ τοξικός λαϊκισμός που μπορεί να απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι θυμωμένοι. Προσωπικά, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αναλώσω ενέργεια να απαντώ σε αυτού του είδους τις επιθέσεις που έχουν και έντονα προσωπικά χαρακτηριστικά».
Κάνοντας αναφορά στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε πως κάθε φορά που δίνει συνέντευξη ο αρχηγός του «ξοδεύει δεκάδες δισ. ευρώ στα μέτρα που προτείνει. Είπε ότι στοιχίζει 2,3 δισ. ευρώ η πρόταση για μηδενισμό του ΦΠΑ στα είδη βασικής ανάγκης και -όπως είπε- είναι αμφίβολο εάν θα είχε αποτέλεσμα στο ράφι γιατί δοκιμάστηκε και απέτυχε από άλλες χώρες».

Εθνικές εκλογές το 2027

«Είναι αλαζονικό να μιλάμε από τώρα για τις εκλογές του 2027, τότε θα γίνουν εκλογές. Κάθε κόμμα εξουσίας διεκδικεί να ξανακερδίζει τις εκλογές με τον αρχηγό του», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο μέτωπο της οικονομίας

Τόνισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση των εισοδημάτων, η βελτίωση της δημόσιας υγείας και η υλοποίηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος για το οποίο πήρε εντολή με το 41%.
Κάνοντας αναφορά στο μέτωπο της οικονομίας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα της ακρίβειας, λέγοντας εκ νέου πως «είναι πραγματικό πρόβλημα, αλλά όχι μόνο στην Ελλάδα».
Υποστήριξε πως «δεν είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια. Η ακρίβεια αφορά κυρίως τα σουπερ μάρκετ. Αν δούμε για παράδειγμα τους λογαριασμούς ρεύματος, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης είχαν αποτέλεσμα. Κάνουμε παρεμβάσεις στην λειτουργία της αγοράς, ώστε όλοι να τηρούν το νόμο».
Αναφέρθηκε στο e-katanalotis χαρακτηρίζοντας το εργαλείο σύγκρισης τιμών που δίνει ευκαιρία σύγκρισης και αναγκάζει τα σούπερ μάρκετ να μπουν σε ανταγωνισμό τιμών.
Εκτίμησε πως πλησιάζουμε στο τέλους του κύκλου του έντονου πληθωρισμού και όταν οι τιμές αρχίσουν να υποχωρούν, θα πρέπει να τις συγκρίνουμε και με τις μόνιμες αυξήσεις των μισθών.
Ξεκαθάρισε δε, πως «δεν υπάρχει περίπτωση εγώ και η κυβέρνηση να διακινδυνεύσουμε τη οικονομική σταθερότητα της χώρας. Η ελληνική οικονομία δεν αντέχει τις οικονομικές προτάσεις της αντιπολίτευσης».
Μίλησε για μεταρρυθμίσεις, λέγοντας ότι «δρομολογούμε μεγάλες αλλαγές. Έχουμε όμως σκληρές αντιστάσεις από το βαθύ κράτος που πρέπει να ξεπεράσουμε. Ζήτησα μια 4ετία για να μπορέσω να κάνω τις αλλαγές. Ξέρω ότι πρέπει να πατάω πολιτικό γκάζι και να μην υπολογίζω το πολιτικό κόστος».
Όπως είπε, «το 41% είναι ποσοστό μεγάλης ευθύνης. Μας έδωσαν οι Έλληνες μεγαλύτερο ποσοστό γιατί πίστεψαν αυτά που θέλουμε να κάνουμε. Σχέδιο πολυδύναμου εκσυγχρονισμού της χώρας. Οι αλλαγές που δρομολογούμε είναι μεγάλες αλλαγές, δεν πατάμε απλώς ένα κουμπί. Έχουμε πολύ σκληρές αντιστάσεις από το βαθύ κράτος που πρέπει να ξεπεράσουμε. Θέλουμε κάποιον χρόνο αυτές οι αλλαγές. Εγώ ζήτησα μια 4ετία για να τις κάνω».
Στάθηκε στη φορολόγηση, σημειώνοντας πως «η προοδευτική φορολόγηση είναι δίκαιη. Δεν μπορεί στην παρούσα κατάσταση να δοθούν 13η και 14η σύνταξη στους συνταξιούχους, ούτε να μειωθούν οι φορολογικές κλίμακες. Οι εργοδοτικές εισφορές και η μείωσή τους είναι στόχος της κυβέρνησης».
Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έκανε μια μεγάλη προσπάθεια με πολιτικό κόστος με τα POS για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, αλλα και ότι «η πολιτική μας από το 2019 είναι πολιτική μείωσης φόρων, μείωσης επιβάρυνσης της μεσαίας τάξης. Είναι οικονομικά ορθή και κοινωνικά δίκαιη η πολιτική μας και μας δικαιώνει».
Σημείωσε δε, πως όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο αυξάνεται η δύναμη του εργαζόμενου.

Για τουρισμό

Για το πρόβλημα εξεύρεσης εργαζόμενων στον τομέα του τουρισμού, ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ότι «πριν από 5 χρόνια οι πολίτες μας προσέγγιζαν και έλεγαν βρείτε μας δουλειά, ενώ σήμερα οι εργοδότες μας λένε βρείτε μας εργαζόμενους. Είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της οικονομικής μας πολιτική αυτό, μειώσαμε την ανεργία στο 8%, η οποία όσο μειώνεται τόσο αυξάνεται η δύναμη του εργαζόμενου».
Κάλεσε τους επιχειρηματίες να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν καλύτερους μισθούς στους εργαζόμενους για να μην έχουν πρόβλημα στελέχωσης, ενώ σημείωσε ότι οι νέοι σήμερα δεν βρίσκουν ελκυστική την εργασία σε ένα χωράφι πχ., γι΄ αυτό αναζητά η χώρα μας μέσω συμφωνιών νόμιμους μετανάστες για τέτοιες δουλειές.

Για Μιχαλολιάκο

Σχετικά με την αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «εμείς έχουμε συγκεκριμένο ιστορικό και μακάρι να ακολουθούσαν και οι άλλοι», ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, σχολιάσε ότι δεν βρήκε ως κυβέρνηση αίθουσα για τη δίκη της Χρυσής Αυγής , ούτε κατέθεσε ένσταση για τους Σπαρτιάτες. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει το δικό της στίγμα και το κάνει αναφέροντας ως παράδειγμα τον νέο δικαστικό χάρτη.

Οπαδική βία

Τέλος, αναφερόμενος στην οπαδική βία, υπογράμμισε ότι θα φτάσει μέχρι το τέλος και θα ξεριζώσει τον χουλιγκανισμό από τα γήπεδα, καθώς είναι μια δέσμευση που ανέλαβε μετά τη δολοφονία του αστυνομικού Λυγγερίδη.
Όπως είπε, η Δικαιοσύνη έχει υλικό στη διάθεση της και θα φτάσει εκεί που πρέπει να φτάσει και εκεί που μπορεί.
«Δεν το κρίνω εγώ αυτό. Αρχίζουμε όμως να βλέπουμε οικογένειες τα γήπεδα όπως είδαμε πρόσφατα στο μπάσκετ, και όλοι αντιλήφθηκαν ότι θα τελειώσουμε με τη μάστιγα του χουλιγκανισμού», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης