Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σακελλαρίδης (Νέα Αριστερά): Ο Μητσοτάκης ξέχασε τις εθνολαϊκιστικές του κορώνες για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σακελλαρίδης (Νέα Αριστερά): Ο Μητσοτάκης ξέχασε τις εθνολαϊκιστικές του κορώνες για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Σακελλαρίδης: Τα εθνικά θέματα για εμάς, για τη Νέα Αριστερά, είναι πρωτίστως θέματα αρμονικής και ειρηνικής συνύπαρξης με τους γείτονές μας
Επίθεση στον πρωθυπουργό, με αιχμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξαπέλυσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος στο πλαίσιο περιοδείας στη Φλώρινα βρέθηκε στη Μεγάλη Πρέσπα.
Σε ανάρτησή του, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «σήμερα, έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι επιτακτική η ανάγκη να δυναμώσουν οι δυνάμεις της Αριστεράς. Να δυναμώσει η Νέα Αριστερά».
Αναφέρεται στην νίκη του «εθνικιστικού μπλοκ» στις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία το εθνικιστικό μπλοκ και σημειώνει: «Τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέχασε τις εθνολαϊκιστικές του κορώνες και με μια εντυπωσιακή κωλοτούμπα ζητά από την μελλοντική κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να μην υποχωρήσει από τη Συμφωνία των Πρεσπών!
Τα εθνικά θέματα για εμάς, για τη Νέα Αριστερά, είναι πρωτίστως θέματα αρμονικής και ειρηνικής συνύπαρξης με τους γείτονές μας. Οι εντάσεις και οι εθνικισμοί στα Βαλκάνια μόνο πόνο και δυστυχία έχουν φέρει στους λαούς των Βαλκανίων».

Η ανάρτηση Σακελλαρίδη

Αναλυτικά, ο κ. Σακελλαρίδης αναφέρει:
«Στο πλαίσιο της περιοδείας της Νέας Αριστεράς στη Φλωρινα, βρεθήκαμε στην Μεγάλη Πρέσπα, στο χωριό Ψαράδες, μια ανάσα από το «τριεθνές» που σχηματίζουν τα σύνορα της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.
Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν κοντά σε μια πολύ σημαντική επέτειο: Σε αυτήν της υπογραφής, της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανάμεσα στην Ελλάδα και την γείτονά της, την Βόρεια Μακεδονία όπως λέγεται πια.
Η Συμφωνία των Πρεσπών έβαλε τέλος σε μια αχρείαστη διένεξη ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες. Ήταν μια συμφωνία ρεαλιστική και επωφελής για την χώρα μας και την σταθερότητα στην περιοχή, που κοιτούσε στο μέλλον.
Αλλά ήταν και μια συμφωνία ιστορική, γιατί έβαλε τέλος στα παιχνίδια πατριδοκαπηλίας που έπαιζαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών για δεκαετίες.
Η συμφωνία αυτή δεν πέρασε εύκολα στις δύο χώρες.
Εδώ την Ελλάδα, η ΝΔ και ακροδεξιές οργανώσεις εξασκήθηκαν στο σπορ του εθνολαϊκισμού, παραπληροφορώντας τους πολίτες για το τι θα φέρει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Ενόσω, μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έταζε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας, βουλευτές του μιλούσαν για «προδοσία» και ακροδεξιοί έκαναν επιθέσεις μέχρι και στα σπίτια βουλευτών και στελεχών της Αριστεράς.
Ο Μητσοτάκης «φοβούμενος τις εσωκομματικές του αντιδράσεις, επί τόσα χρόνια δεν έφερε ποτέ στη Βουλή για κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία» αναφέρει ο κ. Σακελλαρίδης
Στην άλλη μεριά, στην Βόρεια Μακεδονία, το εθνικιστικό μπλοκ αντιδρούσε στη Συμφωνία, λέγοντας πως είναι πολύ υποχωρητική απέναντι στην Ελλάδα.
Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωθυπουργία, προφανώς και εγκατέλειψε τις γελοιότητες για ακύρωση ή επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ωστόσο ο σπόρος του μίσους είχε καλλιεργηθεί. Γι αυτό και φοβούμενος τις εσωκομματικές του αντιδράσεις, επί τόσα χρόνια δεν έφερε ποτέ στη Βουλή για κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία.
Ο ιός του εθνολαϊκισμού, όμως, δεν χτύπησε μόνο την Δεξιά. Ακόμα και κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά, είχαν εναντιωθεί με την Συμφωνία των Πρεσπών με προσχηματικές δικαιολογίες.
Πριν λίγες μέρες κέρδισε τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία το εθνικιστικό μπλοκ. Τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέχασε τις εθνολαϊκιστικές του κορώνες και με μια εντυπωσιακή κωλοτούμπα ζητά από την μελλοντική κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να μην υποχωρήσει από τη Συμφωνία των Πρεσπών!
Τα εθνικά θέματα για εμάς, για τη Νέα Αριστερά, είναι πρωτίστως θέματα αρμονικής και ειρηνικής συνύπαρξης με τους γείτονές μας. Οι εντάσεις και οι εθνικισμοί στα Βαλκάνια μόνο πόνο και δυστυχία έχουν φέρει στους λαούς των Βαλκανίων.
Σήμερα, έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι επιτακτική η ανάγκη να δυναμώσουν οι δυνάμεις της Αριστεράς. Να δυναμώσει η Νέα Αριστερά. Η Αριστερά, που βλέπει την βαλκανική γειτονιά μας ως πεδίο συνεργασίας. Η Αριστερά, που αποστρέφεται τους εθνικισμούς και επενδύει στην αλληλεγγύη και τα αμοιβαία οφέλη. Η Αριστερά, που απαιτεί τα δισεκατομμύρια για αχρείαστα εξοπλιστικά προγράμματα, να κατευθυνθούν στην δημόσια Υγεία και την Δημόσια Παιδεία».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης