Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για ισχυρή χώρα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς - Νέο ΕΣΥ αξιοποιώντας τεχνολογία και ΑΙ

Μητσοτάκης: Στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για ισχυρή χώρα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς - Νέο ΕΣΥ αξιοποιώντας τεχνολογία και ΑΙ
"Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την υγεία. Ο περισσότερος κόσμος έχει ταυτίσει την υγεία με το νοσοκομείο", ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα

Για τις ευρωεκλογές, αλλά και το σχέδιο ανάταξης του συστήματος Υγείας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγάλο άλμα στο μέλλον για ένα νέο ΕΣΥ αξιοποιώντας τεχνολογία και ΑΙ, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε για την επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης και όσα αυτή αλλάζει στο πεδίο της Υγείας, από τη λειτουργία των νοσοκομείων μέχρι την ακρίβεια στη διάγνωση ασθενειών, αλλά και στην εξατομικευμένη θεραπεία, με τον Κ. Δασκαλάκη, καθηγητή του ΜΙΤ και επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, και τον Μ.  Μπλέτσα, Ερευνητή και Διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT και Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, στην πρώτη θεματική ενότητα του 5ου συνεδρίου ygeiamou στο Ωδείο Αθηνών.
Μιλώντας για το ΕΣΥ, παραδέχτηκε πως «προφανώς και κουβαλάει σοβαρές παθογένειες από το παρελθόν,χρόνια υποχρηματοδότηση, έλλειψη συστημάτων αξιολόγησης, ελλείψεις σε προσωπικό, ελλείψεις σε υποδομές», αναφέρθηκε στο «σχέδιο ανάταξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δίνοντας έμφαση σε βασικές υποδομές, δαπανώντας σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να ξαναφτιάξουμε τα κέντρα υγείας, για να ξαναφτιάξουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και φυσικά για να καλύψουμε ελλείψεις ως προς το προσωπικό, κυρίως το νοσηλευτικό προσωπικό», αλλά και στη δρομολόγηση σημαντικών επενδύσεων για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Όπως είπε, «η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα. Και ακριβώς επειδή έτσι την αντιμετωπίζουμε, τη βλέπουμε ως μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα να κάνει άλματα και να ξεπεράσει, ενδεχομένως με έξυπνες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, άλλες χώρες που μπορεί να είναι μπροστά μας αυτή τη στιγμή, διότι πολύ απλά είχαν τη δυνατότητα να επενδύσουν περισσότερους πόρους σε διάφορα πεδία πολιτικής.
Και ειδικά για τον τομέα της υγείας και της ψηφιακής υγείας εν γένει, διότι η ψηφιακή υγεία συνδέεται πολύ με τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, έχουμε δρομολογήσει σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες έχουν πρώτα και πάνω από όλα να κάνουν με το πώς διαχειριζόμαστε με ασφάλεια -γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό, και προστατεύοντας πάντα προσωπικά δεδομένα- τα ίδια τα δεδομένα των ασθενών».
Σημείωσε πως τεχνητή νοημοσύνη χωρίς δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει.
«Η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται πολλά δεδομένα, αλλά αυτά τα δεδομένα μπορεί και πρέπει να είναι ανώνυμα δεδομένα. Δεν μπορεί να έχει κανείς πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο κάποιου ασθενούς αν δεν έχει πραγματικό λόγο να το κάνει.
Άρα, ξεκινώντας από εφαρμογές όπως το MyHealth app και καταλήγοντας τελικά σε έναν εξελιγμένο ιατρικό φάκελο του ασθενούς, θα σας έλεγα ότι είναι υποχρέωση να μπορούμε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να μπορούμε να έχουμε μαζεμένες όλες τις πληροφορίες τις οποίες ανά πάσα στιγμή το σύστημα υγείας, ο θεράπων ιατρός, το ΕΚΑΒ, αν ο μη γένοιτο χρειαστεί να έρθει να σε περιθάλψει στο σπίτι, πρέπει να έχει στην διάθεσή του. Kαι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο γίνεται σε συνδυασμό με το πώς θα αυτοματοποιήσουμε διαδικασίες και εντός των νοσοκομείων, ώστε να φύγουμε από το χαρτί και να πάμε σε μια ψηφιακή ανταλλαγή πληροφοριών».
Σημείωσε δε, πως «αυτό το οποίο με συναρπάζει είναι το επόμενο βήμα ως προς τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, είτε αυτές έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο, παραδείγματος χάρη, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μας βοηθήσει, να βοηθήσει τον κάθε επιστήμονα σήμερα να αναλύει τη δομή μιας πρωτεΐνης για να κάνει φαρμακευτική έρευνα. Πράγματα τα οποία χρειάζονταν χρόνια για να γίνουν, τώρα μπορούν να γίνουν πολύ εύκολα και από όλους και σε σχετικά χαμηλό κόστος.
Μέχρι τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για να μπορούμε, ας πούμε, να διαγνώσουμε τον καρκίνο του δέρματος. Παίρνεις μια φωτογραφία, αν έχεις αρκετό υλικό αντίστοιχο, ένας αλγόριθμος μπορεί να σου υποδείξει αν αυτή η ελιά την οποία μπορεί να βλέπεις είναι όντως ύποπτη και πρέπει να εξεταστεί από εάν γιατρό».
Ξεκαθάρισε πως «δεν θα αντικαταστήσουμε ποτέ τον γιατρό, όμως η δυνατότητα αυτή τη στιγμή να επεξεργαζόμαστε πολλά δεδομένα και να καταλήγουμε σε συμπεράσματα, σε προβλέψεις και σε διαγνώσεις που ενδεχομένως να μην μπορούμε σήμερα να κάνουμε δια γυμνού οφθαλμού, αυτό είναι μια από τις πολλές επαναστάσεις που η τεχνητή νοημοσύνη θα επιφέρει στο χώρο υγείας».

Για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον για να οικοδομήσουμε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), αξιοποιώντας σε μεγάλο βαθμό και τη σύγχρονη τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη.
Αφού εξήγησε πως αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη να αντιμετωπιστουν οι δομικές παθογένειες του συστήματος υγείας, τόνισε πως «χρειαζόμαστε και μία διαφορετική αντίληψη για το πώς βλέπουμε την υγεία συνολικά. Όταν ρωτάμε τους πολίτες για την υγεία και για τις κρατικές πολιτικές γύρω από την υγεία, σκέφτονται μόνο τα νοσοκομεία και έχουν ταυτίσει την υγεία τους με το νοσοκομείο».
Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να αντιμετωπίσει την υγεία πολύ πιο ολιστικά, αλλά και πως η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ με μια σειρά από εργαλεία..
«Δεν πρόκειται ποτέ να έχεις υποκατάστατο για τον γιατρό. Ναι, αλλά το να μπορείς να έχεις, όπως έχουμε σήμερα, καλές εφαρμογές τηλεϊατρικής που να μπορείς να πάρεις συμβουλές εξ αποστάσεως από ειδικευμένους γιατρούς σε ένα νησί που δεν μπορείς εκ των πραγμάτων να έχεις όλες τις ειδικότητες, είναι μία πολύ σημαντική προσθήκη στην υγεία των ασθενών.
Αν χρειαστεί τώρα -η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρόκειται να κάνει ποτέ αεροδιακομιδή, αυτό είναι το μόνο βέβαιο-, θα πας να τον πάρεις τον ασθενή αυτόν, αν είναι επείγον, και να τον φέρεις σε ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο. Φάρμακα με drone μπορούμε να στέλνουμε όμως, και ήδη το δοκιμάζουμε αυτό στη Νάξο και στις μικρές Κυκλάδες», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Περί brain drain

Ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό, είπε πως «κατ' αρχάς βλέπετε δύο διακεκριμένους επιστήμονες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα. Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα δείχνουν ότι έχουμε αρχίσει να έχουμε μία αναστροφή του brain drain και αυτό συμβαίνει για πολύ συγκεκριμένους λόγους.
Πολλές εταιρείες μεγάλοι εργοδότες που προσλαμβάνουν Έλληνες ή δραστηριοποιούνται στη χώρα μας λαμβάνουν βιογραφικά από επιστήμονες που θέλουν να γυρίσουν στη χώρα μας».
«Δημιουργείται ένα πλαίσιο που δεν έχει να κάνει μόνο με τις απολαβές αλλά και με την πεποίθηση ότι η χώρα κινείται προς στην καλή κατεύθυνση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και τόνισε την ανάγκη και στα πανεπιστήμια να δοθεί έμφαση σε τομείς που αφορούν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Για προσωπικά δεδομένα και νέο κανονισμό της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη

«Χαίρομαι που μεταθέτετε τη συζήτηση και στο ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι όντως έχουμε ευρωεκλογές σε λιγότερο από 4 εβδομάδες και φαίνεται, δεν ξέρω, εκτός από εμάς στη Νέα Δημοκρατία, κανείς να μην ενδιαφέρεται καθόλου για το τι γίνεται στην Ευρώπη.
Το καινούργιο AI Act, ο καινούργιος Κανονισμός που θα αφορά τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί ένα πεδίο έντονης διαβούλευσης αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και στο οποίο προφανώς η χώρα μας θέλει να συμμετέχει ενεργά.
Για να το πω με όσο πιο απλά λόγια γίνεται, θέλουμε να ενθαρρύνουμε την καινοτομία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά θέλουμε να υπάρχει και ένα τέτοιο πλαίσιο ρύθμισης έτσι ώστε να προστατευτούμε από τις αρνητικές επιπτώσεις.
Θα χρειαζόταν μια πολύ μεγάλη συζήτηση, ξεχωριστή, για να συζητήσουμε για τη σκοτεινή πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης, γιατί υπάρχει σίγουρα και αυτή και η Ευρώπη προσπαθεί να βρει αυτή την ισορροπία, όπως τη βρήκε πρώτη με το γνωστό σε όλους μας GDPR, που ήταν ο κανονισμός προστασίας των προσωπικών δεδομένων, σε μια εποχή όπου η Αμερική και η Κίνα φαίνεται να κινούνται με διαφορετικούς ρυθμούς.
Και εκεί πάντα υπάρχει το ερώτημα: “μα καλά, θα μείνουμε εμείς πίσω και θα ρυθμίσουμε την τεχνητή νοημοσύνη όταν το αντικείμενο αυτό δεν φαίνεται να ενδιαφέρει τόσο πολύ τις δύο άλλες υπερδυνάμεις;”.
Όλα αυτά είναι δύσκολα ερωτήματα. Θα συζητηθούν και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά προφανώς και στον τρίλογο, και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η χώρα μας προσέρχεται με συγκεκριμένη θέση. Και ένας από τους λόγους που έχουμε αυτή τη Συμβουλευτική Επιτροπή είναι ακριβώς για να μπορούμε να μιλήσουμε για τα θέματα αυτά με έναν, θα έλεγα, ικανοποιητικό βαθμό ενημέρωσης και για το τι μας συμφέρει εμάς στην Ελλάδα, αλλά και για το πώς πρέπει να τοποθετηθεί η Ευρώπη συνολικά απέναντι στα θέματα αυτά.
Διότι η Ελλάδα σήμερα δεν προσέρχεται στην Ευρώπη μόνο για να μιλήσει για το τι είναι καλό για τη χώρα μας. Έχουμε συνδιαμορφώσει ευρωπαϊκές πολιτικές σε πολλά επίπεδα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Για ευρωεκλογές

Κάνοντας αναφορά στις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε γιατί ψηφίζουμε, λέγοντας «για το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να συνδιαμορφώσει τις νέες ευρωπαϊκές ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο, για το πόσο δυνατή θα ακούγεται η φωνή μας στην Ευρώπη και το πόσο θα μπορούμε να πρωταγωνιστούμε σε θέματα όπως αυτά στα οποία αναφερθήκαμε, αλλά και σε ζητήματα τα οποία μπορεί να άπτονται ακόμα περισσότερο στην καθημερινότητα των πολιτών.
Αν θα έχουμε ή δεν θα έχουμε ένα επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, αν θα έχουμε ή αν δεν θα έχουμε ένα Κοινό Αμυντικό Ταμείο για να χρηματοδοτήσει κοινές ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες, σε μία εποχή μεγάλων γεωπολιτικών ερωτηματικών και ασταθειών. Για το πώς θα διαμορφώσουμε τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ψηφίζουμε, με άλλα λόγια, για να είναι ισχυρή η χώρα στις Βρυξέλλες, στο Ευρωκοινοβούλιο και κατά προέκταση σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
«Όσο πιο ισχυροί είμαστε, τόσο πιο εύκολο θα είναι την επόμενη μέρα να πούμε: διατηρούμε ακέραιη την πολιτική νομιμοποίηση την οποία είχαμε στις εθνικές εκλογές και προχωράμε να υλοποιήσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά.
«Έχουν όμως και μία εθνική διάσταση και σηκώνουμε το γάντι της αντιπολίτευσης», συνέχισε .
«Είναι μία εθνική κάλπη και από τη στιγμή που η αντιπολίτευση επιχειρεί να μετατρέψει αυτές τις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, μιλώντας μόνο αρνητικά, και εμείς έχουμε υποχρέωση να σηκώσουμε το γάντι και να πούμε: ναι, την επόμενη μέρα θέλουμε να εξακολουθούμε να είμαστε ισχυροί ώστε με σταθερότητα να μπορούμε να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα».
Ζήτησε να «μην μπλέκουμε τη σταθερότητα με τη στασιμότητα. Η σταθερότητα είναι προϋπόθεση για μεγάλες αλλαγές. Το σύνθημά μας είναι σταθερά «πιο κοντά στην Ευρώπη» και υπάρχουν τομείς που μπορούμε να ξεπεράσουμε την Ευρώπη».
Τέλος, απαντώντας σε σχόλια των επιστημόνων τόνισε ότι πολλοί πολέμησαν την επιστολική ψήφο και φάνηκε αυτό και στη Βουλή, όταν τελικά ψηφίστηκε μόνο από τη Νέα Δημοκρατία.
«Τώρα, όμως, που το σύστημα τρέχει και που φτάνουν οι φάκελοι και που διαπιστώνουν οι πολίτες πόσο απλό και εύκολο είναι να ψηφίσεις επιστολικά, δικαιώνεται αυτή η σημαντική θεσμική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Και βέβαια, η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη μέρα -και νομίζω ότι κανείς δεν θα μπορεί πια να αρνηθεί αυτό το αίτημα- είναι να βρούμε τους 200 βουλευτές που χρειάζονται -και θα το κάνουμε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές- ώστε να θεσμοθετήσουμε την επιστολική ψήφο για τους εκτός Ελλάδος συμπολίτες μας και στις επόμενες εθνικές εκλογές», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης