Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοχάρης: Αν ξεφύγουμε πάλι δημοσιονομικά, θα βγούμε από την Ευρώπη - Δεν θα ακολουθήσουμε τις τρέλες του ΣΥΡΙΖΑ

Θεοχάρης: Αν ξεφύγουμε πάλι δημοσιονομικά, θα βγούμε από την Ευρώπη - Δεν θα ακολουθήσουμε τις τρέλες του ΣΥΡΙΖΑ
Ο υφυπουργός Οικονομίας παρουσίασε ως σημαντικότερο κίνδυνο το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών
Σχετικά Άρθρα
Τη σημαντικότητα του να παραμείνει η χώρα μακριά από έναν νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διεξάγεται στην Πάτρα.
«Μπορούμε να κρατήσουμε τον έλεγχο στα δημοσιονομικά, δε θα ακολουθήσουμε τις τρέλες του ΣΥΡΙΖΑ ή οποιονδήποτε άλλων, που ουσιαστικά μας προτείνουν να γυρίσουμε στα Μνημόνια μοιράζοντας αλόγιστα χρήματα. Δεν είμαι φυσικά σίγουρος ότι θα έχουμε δεύτερη φορά Μνημόνια. Δεν πρόκειται να μας ανεχθούν στην Ευρώπη. Θα βγούμε από την Ευρώπη από την πίσω πόρτα», προειδοποίησε, απαντώντας σε ερώτηση για το ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία.
Ως σημαντικότερο κίνδυνο παρουσίασε το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, που αν και έχει βελτιωθεί «έχει ακόμα δρόμο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος της Κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να καταστεί εξαγωγέας ενέργειας από εισαγωγέας, που είναι τώρα, κάτι που θα αποτελέσει «τεράστια δομική αλλαγή για την χώρα μας».
Επίσης, τόνισε ότι θετικά είναι τα μηνύματα από τις εξαγωγές, καθώς πάνω από έξι διαφορετικοί κλάδοι συμβάλλουν πλέον σε αυτό το κομμάτι, ενώ έχει βελτιωθεί η ποιότητα των ελληνικών εξαγωγών. «Η χώρα μας είναι ακόμα μακριά στο θέμα των επενδύσεων», παραδέχθηκε ο κ. Θεοχάρης επισημαίνοντας ότι για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος ο κώδικας φορολογίας εισοδήματος για πρώτη φορά είναι κωδικοποιημένος και διαθέσιμος ηλεκτρονικά.
Μικρότερος είναι, σύμφωνα με τον κ Θεοχάρη, ο κίνδυνος από την ακρίβεια, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν ότι «τα συσσωρευμένα μέτρα επιτέλους έπιασαν», ενώ χαρακτήρισε ακόμα πιο ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων έπεσε στο 2,3%.
Σε ότι αφορά στο φορολογικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Θεοχάρης παραδέχθηκε ότι εισπράττει κάποια παράπονα, κυρίως από αυτούς, που «είχαν συνηθίσει να είναι στο απυρόβλητο και δεν περίμεναν ότι η μεταρρύθμιση θα γίνει τόσο γρήγορα μετά τις εκλογές». Σημείωσε ότι το φορολογικό μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για κάποιους επαγγελματίες, ώστε να κάνουν το επόμενο βήμα προς τη σύσταση εταιρείας και έτσι να αναπτυχθούν και να πάψουν να βρίσκονται σε «μία γκρίζα ζώνη μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας».
Για τη σοβαρή έλλειψη εργατικού δυναμικού, που αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, ο Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε ότι οι μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες πρέπει να γίνονται πιο γρήγορα και σε αυτό θα συμβάλει ο «μετασχηματισμός» του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που στο μέλλον αναμένεται να «βοηθάει μέσω γρήγορων διαδικασιών για να έρχεται στην χώρα το κατάλληλο εργατικό κυρίως, αλλά και λοιπό δυναμικό».
Σχολιάζοντας το νόημα των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε ότι «η χώρα κάνει εσωτερικές εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια».
Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), διεξάγεται στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου και διοργανώνεται από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης