Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Δεν θα προχωρήσει στην Ευρώπη η Βόρεια Μακεδονία, εάν ανοίξει μέτωπο με την Ελλάδα

Μητσοτάκης: Δεν θα προχωρήσει στην Ευρώπη η Βόρεια Μακεδονία, εάν ανοίξει μέτωπο με την Ελλάδα
Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι δικαιώθηκε η ΝΔ ως προς τις επιφυλάξεις της ως προς τη μακεδονική γλώσσα και εθνότητα
"Να θυμόμαστε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και η μία ονομασία για όλες τις χρήσεις ήταν η βασική προϋπόθεση για να μπει η Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ. Θεωρώ αδιανόητο να έρθει η Βόρεια Μακεδονία στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά, και να λέει τα ίδια πράγματα που λέει για το όνομα. Θα βρεθεί σε πολύ δυσάρεστη θέση ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Mickoski".
Αυτό το μήνυμα απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τη γειτονική χώρα, με συνέντευξη του στην κρατική τηλεόραση από τη φρεγάτα Κίμων στη Λοριάν της Γαλλίας.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δικαιώθηκε η ΝΔ ως προς τις επιφυλάξεις της ως προς τη μακεδονική γλώσσα και εθνότητα και προειδοποίησε ότι η Βόρεια Μακεδονία "δεν θα κάνει βήματα στην Ευρώπη εάν ανοίξει μέτωπο με την Ελλάδα".
Είπε, επίσης, ότι είναι σημαντική στιγμή για τον ίδιο γιατί του δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθεί τα ναυπηγεία και τις φρεγάτες που κατασκευάζονται για το Πολεμικό ναυτικό μετά τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας Γαλλίας και έκανε λόγο για σημαντική αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη Γαλλία για τα 80 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία όπου συμμετείχαν δυο ελληνικές κορβέτες και είπε ότι ήταν η αρχή του τέλους για τη ναζιστικη Γερμανία, και παράλληλα είναι μια υπενθύμιση ότι δεν χωράει καμία γεωστρατηγική αφέλεια την σημερινή εποχή.
Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την ανάγκη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής, και ενός ταμείου υπέρ της άμυνας, στα βήματα του ταμείου Ανάκαμψης, και είπε ότι "με τον κ. Macron μιλήσαμε πρώτοι για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Απαιτεί διευρωπαϊκή συνεργασία, δεν είναι τυχαίο ότι αποφασίσαμε να χτίσουμε εδώ τα πλοία μας.
Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο αμυντικό ταμείο σαν ταμείο ανάκαμψης, για την άμυνα πολύ πιο μικρό όμως, πρέπει αυτό να συνδέεται με πρότζεκτς για την Ευρώπη την βιομηχανία της που θα δώσουν αξία στις κοινές αμυντικές μας αξίες. Το θέμα θα ενταχθεί στην καινούργια ατζέντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Το ζήτημα είναι εάν αντέχουν οι εθνικοί προϋπολογισμοί τις αυξημένες δαπάνες σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής πειθαρχίας" είπε ο κ.Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι "η Ευρώπη έχει εκχωρήσει την άμυνα της στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον.
Έχει ανοίξει αυτή η συζήτηση και πρέπει να θέτει κανείς φιλόδοξους στόχους για το επόμενο βήμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης".
Είπε, επίσης, ότι στηρίζει την υποψηφιότητα της κ. Ursula von der Leyen, χαρακτήρισε καλοδεχούμενες τις ψήφους εκτός του ΕΛΚ και είπε ότι η στήριξη στην von der Leyen προϋποθέτει στήριξη και στις δικές μας προτεραιότητες. "Θα έχουμε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στην Επιτροπή που θα καθορίσει και το πρόσωπο του επιτρόπου" είπε ο κ.Μητσοτάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης