Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης μετά τις ευρωεκλογές: Πήρα το μήνυμα - Έχουμε 3 χρόνια μπροστά μας για διορθωτικές κινήσεις - Ξεράθηκαν τα λεφτόδεντρα

Μητσοτάκης μετά τις ευρωεκλογές: Πήρα το μήνυμα - Έχουμε 3 χρόνια μπροστά μας για διορθωτικές κινήσεις - Ξεράθηκαν τα λεφτόδεντρα
Μητσοτάκης: Αποδοκιμάστηκε και η αντιπολίτευση, και ειδικά αυτή των “λεφτόδεντρων”
Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τις ευρωεκλογές δίνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη γαλάζια πανωλεθρία στα εκλογικά αποτελέσματα της 9ης Ιουνίου.

«Είμαι ταυτόχρονα προβληματισμένος και μαζί ανακουφισμένος», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρώτο σχόλιο του για τις ευρωεκλογές.
«Ήταν μια δύσκολη, κουραστική προεκλογική περίοδος (…) Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό το οποίο περιμέναμε (…) Πιστεύω πάντα στη σοφία του ελληνικού λαού. Αν ήθελε να στείλει ένα μήνυμα, καλά έκανε και το έστειλε τώρα. Χρέος μου είναι να αποκωδικοποιήσω το μήνυμα. Χρέος μου να προβώ σε όλες τις ρυθμιστές κινήσεις (…) Κάποιοι έκατσαν σπίτι τους, κάποιοι και για να μας στείλουν ένα μήνυμα: “Σας εμπιστευόμαστε, αλλά πρέπει να γίνετε καλύτεροι”».
Και αυτό γιατί καλύτερα αν έπρεπε να στείλει ο λαός ένα μήνυμα να το στείλει τώρα, γιατί έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας για διορθωτικές κινήσεις.
«Έβλεπα τα προβλήματα και πριν από την κάλπη, αντιλαμβάνομαι γιατί κάποιοι πολίτες μέσα από την ψήφο τους ή και την αποχή τους γιατί ήθελαν να μας στείλουν αυτό το μήνυμα (…) Αποδοκιμάστηκε και η αντιπολίτευση, και ειδικά αυτή των “λεφτόδεντρων”. »
«Η ακρίβεια “πόνεσε” και την κυβέρνηση (…) Ακόμα μεγαλύτερη έμφαση δίνουμε στην ανάπτυξη και στο διαθέσιμο εισόδημα (…) Αρχίζουμε να βλέπουμε μια αποκλιμάκωση τιμών στο σούπερ μάρκετ. Οι πολίτες μας είπαν ότι η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα. Μας είπαν “πρέπει να κάνετε περισσότερα”, αλλά λέμε περισσότερα, στα πλαίσια του προϋπολογισμού. Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα».
«Η ΝΔ υπέστη πολιτική ζημιά από το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια (…) Ήμασταν ένα βήμα πιο μπροστά από αυτό που άντεχε το κόμμα μας. Για ένα θέμα το οποίο αφορούσε πολύ λίγους, ασχολούμασταν σαν να μην υπήρχε τίποτε άλλο στην ειδησεογραφία, κι αυτό ενόχληση. Στεναχωρήσαμε παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ (…) Δεν τίθεται θέμα τεκνοθεσίας».
«Σε απόλυτο αριθμό ψήφων μιλάμε για τον ίδιο αριθμό ψηφοφόρων το 2019 και το 2024 ως προς τις διαρροές προς τα δεξιά της ΝΔ, στις ευρωεκλογές. Ωστόσο, πρόκειται για “σταγόνα στον ωκεανό” συγκριτικά με όσους απείχαν».

Ακρίβεια - Οικονομία

Ίσως χρησιμοποιήσαμε κάποιες φορές λάθος γλώσσα – για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Μόνο σημειακές διορθώσεις για τον νόμο» συνέχισε ο πρωθυπουργός ενώ ήταν κατηγορηματικός λέγοντας,
«Όχι» στις κινήσεις πανικού για την ακρίβεια: «Θα έλθουν νέες παρεμβάσεις για την ακρίβεια. Αρχίζουμε να βλέπουμε μία αποκλιμάκωση των τιμών, δεν είμαστε ικανοποιημένοι, πρέπει να το δούμε αυτό με πολύ μεγαλύτερη ένταση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ομόφυλα ζευγάρια

Αναφορικά με το νομοσχέδιο που πέρασε για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο Κ. Μητσοτάκης είπε:
«Κάναμε το δίκαιο και το σωστό, στενοχωρήσαμε παραδοσιακούς ψηφοφόρους.
Η ΝΔ υπέστη πολιτική ζημιά από τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Για ένα θέμα που αφορούσε πολύ λίγους συμπολίτες μας, συζητούσαμε επί έναν μήνα σαν να μην υπήρχε κάτι άλλο στην επικαιρότητα».

Υπόλοιπα σημεία της συνέντευξης του κ. Μητσοτάκη:

Για την εντολή της ευρωκάλπης

Δεν θα έχουμε ζήτημα πρόωρων εκλογών. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027, έχουμε ισχυρή πλειοψηφία. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027, πιστεύω στην τετραετία. Δεν θα πατήσω φρένο, οι πολίτες ζήτησαν να πατήσουμε γκάζι.

Για την αποχή

Υπάρχει κούραση, και πρέπει να δούμε πώς θα αυξήσουμε τη συμμετοχή. Για εμένα είναι οι έβδομες εκλογές από το 2019. Πέντε εθνικές κάλπες, δύο ευρωεκλογές, δύο αυτοδιοικητικές. Κουράστηκε ο κόσμος, δεν καταφέραμε να κινητοποιήσουμε την ευρωπαϊκή διάσταση, και κάποιοι που είπαν «δεν θα χαλάσω το Σαββατοκύριακό μου»….

Για το πόθεν έσχες Κασσελάκη

Πρέπει να κάνουμε καλύτερη επικοινωνιακή δουλειά σε βάθος 5ετίας για την Ευρώπη, για το τι γίνεται εκεί.
Όλοι έτρεξαν, εγώ έτρεξα πολύ, κάποιοι ίσως λιγότερο, αυτό θα το αξιολογήσω εγώ. Απεδείχθη ότι θα μπορούσαμε να τρέξουμε περισσότερο. Χρέος μου να γυρίσω όλη την Ελλάδα. Για το πόθεν έσχες, δεν ανοίξαμε εμείς αυτή τη συζήτηση. Αν ο κ. Κασσελάκης το είχε δώσει πριν έξι μήνες, ως όφειλε, δεν θα υπήρχε αυτή η συζήτηση.

Για τη Βόρεια Ελλάδα

Είναι πιο συμπυκνωμένη η δύναμη στη Βόρεια Ελλάδα, στην οποία έχω δώσει προσοχή. Εκεί εστιάζεται το πρόβλημα (σ,σ, για τα κόμματα της άκρας δεξιάς).

Για το 41%

Είναι η κοινοβουλευτική μας πλειοψηφία. Δεν υπάρχει πια σήμερα. Είδα τον κόσμο από πολύ ψηλά, είναι η ώρα να τον δούμε και από πιο χαμηλά, δεν είναι κακό αυτό. Σε ανύποπτο χρόνο έχω πει πως αξιολογώ τις συμπεριφορές.

Για την πολιτική αντιπαράθεση

Δεν αισθάνθηκα ότι ζητήματα όπως Τέμπη και υποκλοπές έπαιξαν ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν θεωρώ ότι ήταν καθοριστικά. Και ένας πολιτικός ο οποίος προέταξε τα ζητήματα Δικαίου, δεν κατάφερε να είναι πρώτος. Απέναντι σε έναν νέο και άπειρο πολιτικό ήρθε τρίτος και απέτυχε να έρθει δεύτερος όπως είχε θέσει στόχο.
Όταν πρέπει να φτιάξουμε νοσοκομεία, αυτό δεν είναι ιδεολογική πολιτική. Το ίδιο όταν αντιμετωπίζουμε μονοπωλιακές πρακτικές και ζητήματα της καθημερινότητας. Αυτά απασχολούν τον κόσμο.

Για την ακροδεξιά

Σταγόνα στον ωκεανό οι διαρροές προς τα δεξιά σε σχέση με αυτούς που δεν πήγαν να ψηφίσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης