Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καμία επαφή με την πραγματικότητα, ο Μητσοτάκης - Η εκλογική κόπωση ευθύνεται για το 28% - Υπερβολή τα περί στροφής στην ακροδεξιά

Καμία επαφή με την πραγματικότητα, ο Μητσοτάκης - Η εκλογική κόπωση ευθύνεται για το 28% - Υπερβολή τα περί στροφής στην ακροδεξιά
Μιλώντας στο Bloomberg, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδίδει, στην... εκλογική κόπωση, την αποκαθήλωση από το 41% στις ευρωεκλογές - Θεωρεί υπερβολή να περί ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα
Στην πεπατημένη κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρνούμενος να δει την πραγματικότητα και τους λόγους για τους οποίους όχι μόνο δεν έφτασε το 41% των εθνικών εκλογών, αλλά ούτε καν ακούμπησε τον στόχο του 33% που είχε ο ίδιος θέσει για τις ευρωεκλογές της Κυριακής (9/6/2024). Πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, αρνούμενος να αναλάβει οποιοδήποτε μερίδιο ευθύνης (όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα θέματα όπως ακρίβεια, το δυστύχημα στα Τέμπη, τις υποκλοπές, το ναυάγιο στην Πύλο και πολλά άλλα), ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο Bloomberg αποδίδει τη συντριβή στις ευρωεκλογές στην… εκλογική κόπωση, ενώ θεωρεί υπερβολή τα περί ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή, ο ίδιος επιμένει στο αφήγημα του μεγάλου προβαδίσματος έναντι του δεύτερου κόμματος. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχασε 750.000 ψηφοφόρους από τις ευρωεκλογές του 2019 και 1.000.000 ψηφοφόρους από τις εθνικές εκλογές του 2023.

Η... εκλογική κόπωση

Σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg, o κ. Μητσοτάκης επεσήμανε αναφερμόνος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών: «Η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές με 28% και αυτό το ποσοστό είναι υψηλότερο από το σύνολο του ποσοστού του δεύτερου και του τρίτου κόμματος και έτσι παραμένουμε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Και αν λάβετε υπόψιν σας ότι αυτές οι εκλογές έγιναν έναν χρόνο μετά την διπλή εκλογική αναμέτρηση των εθνικών εκλογών καταγράφεται μια αξιοσημείωτη εκλογική κόπωση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg, μιλώντας για τις ευρωεκλογές.
Και συνέχισε: «Είχαμε επίσης πολύ χαμηλή συμμετοχή της τάξης του 40% και πιστεύω ότι καταγράφηκε και ένας βαθμός δυσαρέσκειας καθώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος διαβίωσης. Εκλεγήκαμε για να εφαρμόσουμε ένα επιθετικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τα επόμενα τρία χρόνια της θητείας μας και αυτό πρέπει να κάνουμε. Έχουμε άλλα τρία χρόνια χωρίς εκλογές και θα κριθούμε για τις επιδόσεις μας το 2027. Σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες πολιτικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες απώλειες αλλά εμείς το αποφύγαμε αυτό και παραμένουμε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα».
Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, «τα συνολικά αποτελέσματα ήταν ελαφρώς καλύτερα από τα αναμενόμενα».

Υπερβολή τα περί... ανόδου της ακροδεξιάς

Όσον αφορά την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το ΕΛΚ αύξησε τον αριθμό των ευρωβουλευτών.
«Η συμμαχία ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Φιλελεύθερων παραμένει η κυριαρχία. Τις σημαντικές αποφάσεις θα τις λάβουν αυτές τις τρεις ομάδες. Καμία απόφαση δεν θα ληφθεί χωρίς το ΕΛΚ», συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Αν το δείτε σε πλήρη καταγραφή το ΕΛΚ το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα αύξησε τα ποσοστά του και θα έλεγα ότι μαζί με τους φιλελεύθερους και του σοσιαλιστές το ευρωπαϊκό κέντρο άντεξε. Όντως υπήρξε άνοδος της ακροδεξιάς στις δυο μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης αλλά όχι σε όλη την ήπειρο. Οπότε νομίζω ότι υπάρχει μια δόση υπερβολής σε όλη αυτή τη συζήτηση για στροφή στην ακροδεξιά στο σύνολο της ηπείρου μας. Αν δείτε τους συσχετισμούς στο ευρωκοινοβούλιο θα διαπιστώσετε ότι τις κρίσιμες αποφάσεις θα λαμβάνουν τις τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές οικογένειες», είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εθνικός Συναγερμός (της Marine Le Pen) να κυριαρχεί στη Γαλλία, όπως και το FPO στην Αυστρία. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρέθηκε στη δεύτερη θέση, μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Olaf Scholz. Υπενθυμίζεται πως μετά την ήττα στις ευρωεκλογές, ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, προκήρυξε πρόωρες εκλογές στις 30 Ιουνίου και επαναληπτικές στις 7 Ιουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης