Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κασσελάκης: Επιστολή σε ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινους - Καλεί σε διάλογο και δράση κατά της ακροδεξιάς

Κασσελάκης: Επιστολή σε ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινους - Καλεί σε διάλογο και δράση κατά της ακροδεξιάς
«Να σώσουμε την Ευρώπη από την επιστροφή στον διχασμό, τη ρητορική μίσους»
Σχετικά Άρθρα
Επιστολή στους προέδρους του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς,Walter Baier, του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Stefan Lövfen, και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, Thomas Waitz και Mélanie Vogel, έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, καλώντας σε διάλογο και κοινή δράση, με στόχο την απόκρουση του ακροδεξιού κινδύνου και την προώθηση μιας προοδευτικής ατζέντας κοινών στόχων στο νέο ευρωκοινοβούλιο.
«Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, είναι επιτακτική ανάγκη να ενωθούν όλες οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό μέτωπο που να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την άνοδο ακροδεξιών και υπερσυντηρητικών δυνάμεων. Αυτό το μέτωπο θα πρέπει να προκύπτει από έναν συνεκτικό πολιτικό διάλογο και τη σύγκλιση αριστερών, προοδευτικών και πράσινων δυνάμεων καθώς και κοινωνικών κινημάτων. Η ενότητά μας είναι η δύναμή μας και είναι το κλειδί για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης», αναφέρει ο πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Αναλυτικά, το κείμενο της επιστολής:

«Το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωπαϊκών εκλογών ήταν βαθιά ανησυχητικό για τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη. Παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας, οι ευρωπαίοι πολίτες εμπιστεύτηκαν για άλλη μια φορά την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συντηρητική ομάδα του ΕΛΚ, παρά την δεδομένη αναποτελεσματικότητά της να επιφέρει ουσιαστική αλλαγή. Αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό λόγω της αυξημένης εκλογικής δύναμης των ακροδεξιών και σοβινιστικών κομμάτων, τα οποία αποτελούν ανησυχητική απειλή για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κρίνοντας από τα αποτελέσματα, η δέσμευσή μας για μια πιο κοινωνικά υπεύθυνη Ευρώπη δεν έπεισε τους περισσότερους Ευρωπαίους.

Ωστόσο, εμείς, οι προοδευτικές δυνάμεις, είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να επιφέρουμε αποτελεσματική αλλαγή για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποτέ δεν υπήρξε τόσο επιτακτική ανάγκη προστασίας των θεμελιωδών ελευθεριών και αξιών της ΕΕ για να δημιουργηθεί μια κοινωνικά δίκαιη Ευρώπη με κοινωνική συνοχή και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς.

Αντιμετωπίζουμε μια σειρά από κρίσιμες προκλήσεις, όπως:

α) Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου
β) η προώθηση μιας αποτελεσματικής και δίκαιης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής
γ) η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στο πλαίσιο των στόχων του ΟΗΕ και της δίκαιη μετάβαση στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία
δ) Προώθηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Αυτονομίας και Δημιουργία ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας προσανατολισμένης στη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και του διεθνούς δικαίου
ε) Προχωρώντας προς μια βιώσιμη οικονομία που θα ενισχύσει τα εργασιακά δικαιώματα και θα μειώσει δραστικά την ανεργία των νέων. Επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας με επιστροφή όλων των ομήρων καθώς και επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία βάσει του διεθνούς δικαίου.
Αναμφίβολα, η πιο σοβαρή πρόκληση είναι το γεγονός ότι η άνοδος της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη θα επηρεάσει τις πολιτικές της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα, όπως έχουμε δει στο παρελθόν.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, είναι επιτακτική ανάγκη να ενωθούν όλες οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό μέτωπο που να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την άνοδο ακροδεξιών και υπερσυντηρητικών δυνάμεων. Αυτό το μέτωπο θα πρέπει να προκύπτει από έναν συνεκτικό πολιτικό διάλογο και τη σύγκλιση αριστερών, προοδευτικών και πράσινων δυνάμεων καθώς και κοινωνικών κινημάτων. Η ενότητά μας είναι η δύναμή μας και είναι το κλειδί για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης.

Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, είναι προσηλωμένο σε αυτόν τον σκοπό. Στο πλαίσιο αυτό, στοχεύουμε να ξεκινήσουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με όλες τις ομοϊδεάτες δυνάμεις, μέσω επίσημων ή ανεπίσημων φόρουμ.

Πιστεύω ότι αναγνωρίζετε επίσης ότι εμείς, οι προοδευτικές δυνάμεις, έχουμε την ευθύνη να σώσουμε την Ευρώπη από την επιστροφή στον απομονωτισμό, τον διχασμό, τη ρητορική μίσους, την ξενοφοβία και τον αντιευρωπαϊσμό, που κινδυνεύουμε να επιστρέψει την ήπειρό μας στις πιο σκοτεινές της μέρες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης