Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης από ΣΕΤΕ: Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα πρέπει να είναι καλά αμειβόμενοι και ευχαριστημένοι

Μητσοτάκης από ΣΕΤΕ: Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα πρέπει να είναι καλά αμειβόμενοι και ευχαριστημένοι
«Δεν μπορούμε να συμβιβαζόμαστε και να εφησυχάζουμε με τις επιδόσεις μας, οι ανταγωνιστές μας δεν παραμένουν στάσιμοι»
Σχετικά Άρθρα
«Η τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να είναι βίωσιμη, ανθεκτική, δίκαιη και συμμετοχική, το μέρισμα ανάπτυξης θα πρέπει να κατανέμεται όσο το δυνατόν πιο δίκαια σε ολόκληρη τη χώρα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα 13/6 σε συζήτηση με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννη Παράσχη στο πλαίσιο της 32ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι «δεν μπορούμε να συμβιβαζόμαστε και να εφησυχάζουμε με τις επιδόσεις μας, οι ανταγωνιστές μας δεν παραμένουν στάσιμοι. Επένδυση στην ποιότητα και τη βιωσιμότητα».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι προμετωπίδα της κυβερνητικής πολιτικής για την δεύτερη 4ετία είναι η αύξηση των μισθών, «κάτι, που ήδη συμβαίνει στον χώρο του τουρισμού», όπως είπε χαρακτηριστικά και διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρή στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να είναι απολύτως αυτονόητη.
«Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα πρέπει να είναι καλά αμειβόμενοι και ευχαριστημένοι με τις συνθήκες εργασίας τους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικώς, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «από τη στιγμή, που θα υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο η πρώτη παρέμβαση θα είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι «το 2023 ήταν μία χρονιά ορόσημο για τον τουρισμό και συμπλήρωσε ότι «έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι για την επίδοση του τουρισμού τόσο στους γενικούς δείκτες αφίξεων εισοδημάτων και απασχόλησης όσο και σε επίπεδο διαχείρισης κρίσεων, όπως αυτή που ενέσκηψε σε συγκεκριμένο νησί και αντιμετωπίστηκε άμεσα».

Κεφαλογιάννη: Τουρισμός με βιώσιμη διαχείριση

Τις πολιτικές που θα καθιερώσουν την Ελλάδα ως έναν προορισμό που θα διακρίνεται για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και τις ξεχωριστές ταξιδιωτικές εμπειρίες παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, από το βήμα της 32ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ.
Αφού επεσήμανε ότι η Ελλάδα το 2023 μπήκε στη 10αδα των πλέον δημοφιλών προορισμών παγκοσμίως στάθηκε στις προκλήσεις που απαιτούν πολιτικές που θα διασφαλίζουν τις προϋποθέσεις ώστε ο τουρισμός να συνεχίσει και στο μέλλον να αποφέρει οφέλη για την εθνική οικονομία αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.”Το Υπουργείο Τουρισμού εργάζεται λοιπόν για τη χάραξη μιας πολιτικής που απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις αλλά και τις παγκόσμιες μεταβολές στην τουριστική δραστηριότητα” δήλωσε συγκεκριμένα η κυρία Κεφαλογιάννη και στάθηκε στις δράσεις που δρομολογούνται.
Έδωσε έμφαση στην προώθηση των επενδύσεις σε υποδομές για ειδικές μορφές τουρισμού, οι οποίες, όπως ανέφερε, θα υποστηρίξουν το νέο κύκλο τουριστικής ανάπτυξης. “Κεντρικό στοιχείο αυτής της νέα προσέγγισης είναι η βιώσιμη διαχείριση των προορισμών. Με τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων, στοχεύουμε σε μία ανάπτυξη που θα διασφαλίζει ότι τα οφέλη από τον τουρισμό κατανέμονται δίκαια και ανταποδοτικά”, είπε συγκεκριμένα.
Παράλληλα έχει δρομολογηθεί η επικαιροποίηση του πλαισίου για τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών, με στόχο ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης στη διαχείριση και προώθηση των προορισμών μας.Στο μεταξύ προωθείται η απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στην αδειοδότηση τουριστικών υποδομών, όπως κέντρα ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού, κέντρα θαλασσοθεραπείας, σύνθετα τουριστικά καταλύματα,και Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης.
Η κ. Κεφαλογιάννη στάθηκε και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, που όπως είπε, εισάγεται πλαίσιο με ρυθμίσεις που αφορούν σε λειτουργικές προδιαγραφές ασφαλείας και υγιεινής. Μία παρέμβαση που έρχεται σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο. Ενός πλαισίου, το οποίο καθόρισε τη φορολογική αντιμετώπιση ακινήτων που χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνιες μισθώσεις, και στοχεύει στην αποτροπή καταστάσεων αθέμιτου ανταγωνισμού στον κλάδο της φιλοξενίας, εξήγησε η κυρία υπουργός.
Επίσης, έρχεται επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τις χρονομεριστικές μισθώσεις καταλυμάτων, καθώς και για το επάγγελμα του ξεναγού, ενώ στην τελική ευθεία είναι και ρυθμίσεις που θα συμβάλουν στη αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης γιατί πιστεύουμε βαθιά στην αξία του ανθρώπινου παράγοντα. Τέλος έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται δράσεις για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Ε.Ο.Τ., με στόχο την ακόμα πιο ποιοτική και με σύγχρονους επικοινωνιακά όρους πληροφόρηση των επισκεπτών μα καθώς και δράση που αποσκοπεί στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των μονάδων του Υπουργείου Τουρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης