Τελευταία Νέα
Πολιτική

Politico για ανασχηματισμό Μητσοτάκη: Υποβάθμιση Κεραμέως, πλήρωσε το email-gate - Υποεκπροσωπούνται σταθερά οι γυναίκες

Politico για ανασχηματισμό Μητσοτάκη: Υποβάθμιση Κεραμέως, πλήρωσε το email-gate - Υποεκπροσωπούνται σταθερά οι γυναίκες
Ο Σκρέκας πλήρωσε τον πληθωρισμό, η Κεραμέως το email-gate, εκτιμάει το Poltico
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου του την Παρασκευή 14/6 «μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών την περασμένη Κυριακή», τονίζει σε δημοσίευμά του το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Politico.
Το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο κυβερνά τη χώρα από το 2019, ήρθε πρώτο με 28,3% των ψήφων, υπεθνυμίζει το σχετικό δημοσίευμα που υπογράφει η Νετκαρία Σταμούλη.
Όμως το αποτέλεσμα «απείχε παρασάγγας τον στόχο που είχε θέσει ο Μητσοτάκης κατά την προεκλογική του εκστρατεία δηλαδή το 33%» επισημαίνει μεταφέροντας το πολιτικό κλίμα κατάρρευσης της ΝΔ που κυριαρχεί στη χώρα μας.
«Το αποτέλεσμα ήταν επίσης πολύ χαμηλότερο από το 40,5% που έλαβε το κόμμα του στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου», εξηγεί.

Ο Σκρέκας πλήρωσε τον πληθωρισμό, η Κεραμέως το email-gate

Εν συνεχεία, το Politico αναλύει εκτενώς τις αλλαγές στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα χαρτοφυλάκια της ανάπτυξης και του Εσωτερικών.
«Εκτός υπουργικού συμβουλίου έμεινε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας σε μια αλλαγή που υπογραμμίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους ζωής», υπογραμμίζει.
Ενώ αναφέρει ότι Τάκης Θεοδωρικάκος, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αντικαθιστά τον Σκρέκα στο αναπτυξιακό χαρτοφυλάκιο.
Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν για μήνες ότι ο πληθωρισμός ήταν η κύρια ανησυχία των ψηφοφόρων.
Ωστόσο, σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών παρέμειναν στη θέση τους για να δείξουν τη συνέχεια της κεντρικής, κυβερνητικής στρατηγικής.
Παράλληλα, η ανάλυση του διεθνούς δικτύου φωτίζει και τη γεωγραφική διάσταση των αλλαγών, υπογραμμίζοντας: «περισσότεροι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας - παρά τεχνοκράτες - προσχώρησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, ιδιαίτερα από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου τα ακροδεξιά κόμματα είχαν ιδιαίτερα καλή επίδοση στις εκλογές».
Ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο έτερο κομβικό πρόσωπο του ανασχηματισμού την πρώην υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέωςη οποία μετακινήθηκε «στο υπουργείο εργασίας, σε μια κίνηση που θεωρείται υποβάθμιση, μετά από το σκάνδαλο παραβίασης δεδομένων πριν από τις ευρωεκλογές και το τσουχτερό πρόστιμο που επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων της χώρας».

Στροφή στα δεξιά και απομάκρυνση Καιρίδη, Αυγενάκη

Την ίδια στιγμή αναδεικνύει το γεγονός πως «ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καϊρίδης αντικαταστάθηκε από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, διορισμός που θεωρείται κίνηση προς τα δεξιά».
Εκτός υπουργικού συμβουλίου έμεινε «και ο υπουργός Γεωργίας Λευτέρης Αυγενάκης, μετά τις διαμαρτυρίες των αγροτών, ιδιαίτερα στον θεσσαλικό κάμπο, που καταστράφηκε από τις αδιανόητες πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου. Ο νέος υπουργός και ο υφυπουργός προέρχονται και οι δύο από την περιφέρεια Θεσσαλίας».
Το υπουργικό συμβούλιο έχει ακόμη 61 υπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μια πτυχή που δεν αναδεικνύεται αρκετά από τα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά με το Politico να υπενθυμίζει με νόημα πως και στη νέα κυβέρνηση «οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται», .
«Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, πολλά κυβερνητικά στελέχη έριξαν την ευθύνη στο γεγονός ότι το κόμμα μετακινήθηκε στο κέντρο και παραμέλησε τις δεξιές του καταβολές. Κατηγόρησαν ιδιαίτερα τον νέο νόμο για τους γάμους ομοφυλόφιλων, επειδή θεώρησαν ότι αυτό έχει απογοητεύσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος», καταλήγει το δημοσίευμα ερμηνεύοντας τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.


fewrwfefweefwfwe_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης