Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ελβετία - Διάσκεψη για ειρήνη στην Ουκρανία – Η συνάντηση Μητσοτάκη με Metsola – Πότε θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός

Ελβετία - Διάσκεψη για ειρήνη στην Ουκρανία – Η συνάντηση Μητσοτάκη με Metsola – Πότε θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός
Στην Ελβετία ο Κ. Μητσοτάκης
Στην Ελβετία , στη Διάσκεψη για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ανάμεσα στους 92 ηγέτες και εκπρόσωπου κρατών και κυβερνήσεων, είναι και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην Διάσκεψη δεν προσκλήθκε η Ρωσία, ενώ η Κίνα δεν ανταποκρίθηκε.
Οι συζητήσεις εστιάζουν στο ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου της Ουκρανίας, V. Zelensky, με στόχο να επιτευχθεί «δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ».
Ο κ. Μητσοτάκης είναι προγραμματισμένο να τοποθετηθεί σήμερα, Κυριακή 16/6, στην Ολομέλεια, ενώ θα έχει παρέμβαση και στην ομάδα εργασίας για τη θεματική της επισιτιστικής ασφάλειας.
Σημειώνεται ότι η Διάσκεψη εστιάζει σε τρεις θεματικές, που είναι η επισιτιστική ασφάλεια και ελευθερία ναυσιπλοΐας, η πυρηνική ασφάλεια και η ανθρώπινη διάσταση (απελευθέρωση κρατουμένων πολέμου και απαχθέντων παιδιών), οι οποίες έχουν ως βάση τη «Φόρμουλα για την Ειρήνη» (σχέδιο 10 σημείων) που είχε παρουσιάσει ο Zelensky τον Νοέμβριο του 2022.

Συνάντηση με Metsola

Ο Πρωθυπουργός συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας της Διάσκεψης και στη συνέχεια, είχε συνάντηση με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, ενόψει της Συνόδου ηγετών του ΕΛΚ που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17/6 στις Βρυξέλλες, πριν το άτυπο δείπνο των ηγετών της ΕΕ, όπου θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα σημαντικά ευρωπαϊκά αξιώματα.
Χθες, Σάββατο 15/6, πρώτη ημέρα της Διάσκεψης στην Ελβετία, οι ηγέτες συγκεντρώθηκαν για την οικογενειακή φωτογραφία, με τον Κ. Μητσοτάκη να είναι ανάμεσα στην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris, η οποία συμμετέχει στη Διάσκεψη στη θέση του Αμερικανού Προέδρου Biden, και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, αλλά και πίσω από τους δύο συνδιοργανωτές, τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Zelenskyκαι την Πρόεδρο της Ελβετίας, Viola Amherd.
d1_22.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης