Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χρυσοχοΐδης για περιστατικά ενδοοοικογενειακής βίας: Πάνω από 330 συλλήψεις στην Κρήτη το πρώτο 5μηνο του 2024

Χρυσοχοΐδης για περιστατικά ενδοοοικογενειακής βίας: Πάνω από 330 συλλήψεις στην Κρήτη το πρώτο 5μηνο του 2024
Στην Κρήτη  καταγράφεται αύξηση 250% στη βεβαίωση τροχονομικών παραβάσεων
Στην Κρήτη τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο 5μηνο του 2024 έφτασαν τα 498, ενώ έγιναν 338 συλλήψεις, δήλωσε από το Ηράκλειο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μετά τη σύσκεψη στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου με τη συμμετοχή αξιωματικών, διοικητών ΑΤ και των Τμημάτων Ασφαλείας, της Τροχαίας αλλά και των υπεύθυνων των Γραφείων Ανηλίκων και Ενδοοικογενειακής Βίας στο νησί, αφού συνεχάρη την ΕΛ.ΑΣ. για την αποτελεσματικότητά της, τόνισε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.
Μάλιστα, ο υπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, υπογράμμισε πως «έχουν αναδειχθεί από την Αστυνομία, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, μία σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις που προστατεύουν πρώτα απ' όλα τις γυναίκες θύματα της ενδοοικογενειακής βίας».
Χαρακτήρισε αισιόδοξο το γεγονός ότι αρχίζουν να «ανοίγουν στόματα» και τέτοια περιστατικά βίας να καταγγέλλονται.
Κατά τον ίδιο, «είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι η Ελληνική Αστυνομία με το κοινωνικό πρόσωπο που επιδεικνύει, προστατεύει και σώζει ανθρώπινες ζωές».
Σημείωσε δε, πως πλέον υπάρχουν 4 γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας στο νησί, ένα στον κάθε νομό που καλύπτουν τις ανάγκες της Κρήτης, «από τις πιο ορεινές περιοχές, μέχρι και τα αστικά κέντρα».
Σχετικά με την αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, εξήγησε ότι με επίκεντρο την ασφάλεια των θυμάτων, σε συνεννόηση και με την αρμόδια υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, αυτό που επιχειρείται είναι να πολλαπλασιαστούν οι δομές φιλοξενίας γυναικών και παιδιών, θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Βία ανηλίκων

Κάνοντας αναφορά στη βία των ανηλίκων ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί, με την παρουσία της αστυνομίας και σε σημεία που συγκεντρώνονται νέοι.
Ο ίδιος μίλησε για μείωση των περιστατικών κατά 20% και πρόσθεσε πως «αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα, προκειμένου δώσουμε μια συντριπτική απάντηση», η προσπάθεια σε αυτό το θέμα γίνεται σε συνδυασμό με τις διατάξεις για το μπούλινγκ που εφαρμόζει το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία.

Για τροχαία

Με επίκεντρο την Τροχαία, τόνισε ότι στόχος είναι η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και η βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς.
Σημείωσε ότι στην Κρήτη συγκεκριμένα καταγράφεται αύξηση 250% στη βεβαίωση παραβάσεων.
«Το επόμενο βήμα είναι να ενισχύσουμε τις δυνάμεις της Τροχαίας, έτσι ώστε να μπορέσει να αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στους δρόμους του νησιού, αλλά και σε όλη τη χώρα», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Αθλητική βία

Μιλώντας για την αθλητική βία, έκανε λόγο για τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες και μετά την ψήφιση του αθλητικού νόμου.
«Εγκληματικές ομάδες είναι παντού, κινούνται παντού και η Ελληνική Αστυνομία λαμβάνει μέτρα», τόνισε και πρόσθεσε ότι «η χρονιά έκλεισε πολύ καλά» , αλλά η προσπάθεια «είναι μαραθώνιος και θα συνεχίσουμε τον αγώνα, έτσι ώστε να έχουμε ασφαλή γήπεδα, ασφαλείς εκδηλώσεις στους αθλητικούς χορούς και κάθε μέρα όλο και περισσότεροι γονείς, να προστίθενται μαζί με τα παιδιά τους ως θεατές, για διασκέδαση στα γήπεδα».

Οργανωμένο έγκλημα

Τέλος, σε ό,τι αφορά το οργανωμένο έγκλημα, αναφέρθηκε στην ίδρυση της νέας υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, που θα έχει πανελλαδική εμβέλεια και θα λειτουργήσει το φθινόπωρο.
«Θα ξεκινήσουμε με πολύ εξειδικευμένο προσωπικό, με άριστους αξιωματικούς, με αφοσιωμένους επαγγελματίες και με σύγχρονες μεθόδους, με στόχο να καταπολεμήσουμε μία ασθένεια που χτυπάει την κοινωνία και την οικονομία, που είναι το οργανωμένο έγκλημα», εξήγησε ο υπουργός.
Ακόμη,με αφορμή την ζωοκλοπή στο νησί και την πάταξη του φαινομένου, ο υπουργός υπογράμμισε ότι « θα βελτιωθεί περαιτέρω η νομοθεσία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης