Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το σχέδιο 4+2+4 που κάποιοι προτείνουν στον Μητσοτάκη – Κλειδί το έτος 2025 που θα έχουμε νέα Προεδρική Εκλογή

Το σχέδιο 4+2+4 που κάποιοι προτείνουν στον Μητσοτάκη – Κλειδί το έτος 2025 που θα έχουμε νέα Προεδρική Εκλογή
Η ΝΔ δεν μπορεί να φτάσει σώα και αβλαβής μέχρι το 2027 για να μπορέσει να κερδίσει την αυτοδυναμία.
Kάποιοι στη ΝΔ πιέζουν τον Πρωθυπουργό να ενεργοποιήσει ένα σχέδιο παραμονής στην εξουσία παραπάνω από τις εθνικές εκλογές του 2027.
Με ποιον τρόπο;
Με την διενέργεια εθνικών εκλογών το 2025 με πρόσχημα της προεδρική εκλογή και παρόλο που ο νόμος πλέον, μετά την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση έχει αποσυνδέσει τις εκλογές με την προεδρία της Δημοκρατίας.
Ποιο είναι το σκεπτικό τους;
Η ΝΔ δεν μπορεί να φτάσει σώα και αβλαβής μέχρι το 2027 για να μπορέσει να κερδίσει την αυτοδυναμία.
Ξεκάθαρα, η ΝΔ δεν μπορεί να μαζέψει τόσους ψηφοφόρους από αυτούς που έχασε στις ευρωεκλογές για να μαζέψει ένα 37-38% που χρειάζεται για να λάβει αυτοδυναμία.

Εκλογικός νόμος

Παράλληλα, θεωρείται ανήθικο πολιτικά να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να μειώσει τον πήχη της αυτοδυναμίας στα όρια που επέτρεπε ο νόμος Παυλόπουλου ή να αλλάξει το κλιμακωτό μπόνους.
Ακόμα όμως και να το έκανε, αν δεν εξασφάλιζε 180 ψήφους, δεν θα ίσχυε από τις επόμενες εκλογές αλλά από τις παραεπόμενες.
Όπως λένε αυτοί που θέλουν εκλογές το 2025, η ΝΔ θα μπορούσε πιο εύκολα να μαζέψει τώρα τις διαρροές της, εφαρμόζοντας σε 1 χρόνο αρκετά νομοσχέδια και πολιτικές ιδιαίτερα κοντά στην παραδοσιακή της βάση. Ταυτόχρονα τοποθετώντας στην Προεδρία της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο με κεντροδεξιά χαρακτηριστικά.

Με δεξιά ατζέντα

Έτσι, θα στρωνόταν ένα κατάλληλο έδαφος για να προσελκύσει ξανά τους ψηφοφόρους της παραδοσιακής βάσης διατηρώντας παράλληλα τα ηνία και στο Κέντρο.
Τo timing είναι κατάληλο, διότι η Κεντροαριστερά βρίσκεται σε ζυμώσεις.
Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούνται έντονα και τα κόμματα είναι σε μεγάλη εσωστρέφεια.
Η δημιουργία νέου φορέα στην Κεντροαριστερά θα πάρει καιρό και το εγχείρημα θέλει πολλή δουλειά για να αποκτήσει χαρακτηριστικά δυναμικού κόμματος.

Νέα θητεία, συνολικά 10 χρόνια ΝΔ

Το σχέδιο που μοστράρουν στον Μητσσοτάκη έχει την ονομασία 4+2+4.
Δηλαδή πέρασαν 4 χρόνια θητείας, θα περάσουν άλλα 2, το 2025 θα γίνουν εκλογές και η ΝΔ έχει τη δυνατότητα να κερδίσει άλλη μία θητεία πριν αποχωρήσει η μεγάλη μάζα ψηφοφόρων από το κόμμα δυσαρεστημένη.
Όσοι το υποστηρίζουν θεωρούν ότι μόνο έτσι μπορεί να κερδηθεί άλλη μία θητεία, ενώ τονίζουν ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο κόμμα που θα μπορούσε να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης