Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης βρίσκεται σε αδιέξοδο για την 3η θητεία – Ποιες κινήσεις έχει στη φαρέτρα του για να αλλάξει τα δεδομένα;

Ο Μητσοτάκης βρίσκεται σε αδιέξοδο για την 3η θητεία – Ποιες κινήσεις έχει στη φαρέτρα του για να αλλάξει τα δεδομένα;
Mιλάμε πλέον για απώλεια αρκετών χιλιάδων ψηφοφόρων που θα πρέπει να σταθμιστεί αναλόγως.
Ο Μητσοτάκης μετά τις ευρωεκλογές έχει μπει σε ένα ατέρμονο αδιέξοδο και θα πρέπει να κάνει κάποιες κινήσεις αν θέλει να κερδίσει μία τρίτη κυβερνητική θητεία.
Όντως, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν μπορεί να λογιστεί ως αποτέλεσμα εθνικών εκλογών λόγω αποχής, χαλαρής ψήφου και αποστασιοποίησης λόγω κόπωσης όμως, μιλάμε πλέον για απώλεια αρκετών χιλιάδων ψηφοφόρων που θα πρέπει να σταθμιστεί αναλόγως.
Ποιες κινήσεις μπορεί να κάνει για να σώσει την παρτίδα ο Μητσοτάκης;

Αλλαγή εκλογικού νόμου

Πρώτον, αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Η αυτοδυναμία στο 37,5% σε πεντακομματική βουλή είναι ένας αδύνατος στόχος.
Οι εθνικές εκλογές του 2023 ανέδειξαν 8 κόμματα στην Βουλή ενώ με διασπάσεις πλέον έχουμε 9 κόμματα.
Οπότε αν αυτά τα κόμματα ξαναμπούν στην Βουλή τότε ο πήχης θα παραμείνει πολύ υψηλά. Αν θέλει ο Μητσοτάκης να ξαναβγεί θα πρέπει να χαμηλώσει τον πήχη.
Να πάρει ξανά 41 % δεν μπορεί.
Τώρα βρίσκεται κοντά στο 30% και με συσπειρώσεις να μπορέσει να φτάσει το 33-35% και αυτό πολύ δύσκολο για το 2027…

Κεντροδεξιά στροφή

Δεύτερον, να κάνει στροφή στην κεντροδεξιά και να πιάσει το ρεύμα της εποχής που υπάρχει στην Ευρώπη.
Το θεωρούμε πολύ δύσκολο διότι ο Μητσοτάκης επιμένει στην κεντρώα στροφή και δείχνει ότι δεν έχει πάρει το μήνυμα των εκλογών.
Αυτό θα προϋπόθετε μια σειρά κινήσεων, όπως το να προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο από την Κεντροδεξιά π.χ Αντώνη Σαμαρά αλλά και μια άλλη πολιτική υπέρ της παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας, με επιδόματα για το δημογραφικό, με σκληρή μεταναστευτική πολιτική και πραγματική «τάξη και ασφάλεια» στις γειτονιές και στο Κέντρο της Αθήνας.
Και φυσικά αλλάζοντας το νόμο για το γάμο των ομόφυλων που έφερε μεγάλο ρήγμα στις σχέσεις με την Εκκλησία. Θα μπορούσε να μαζέψει τις μεγάλες διαρροές που έχει στα δεξιά του.

4+2+4

Τρίτον, να προσφύγει σε εκλογές ενεργοποιώντας το σενάριο 4+2+4 το 2025 για να αιφνιδιάσει τα κόμματα όπως ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ που είναι σε μεγάλη εσωστρέφεια και δεν μπορούν να τον χτυπήσουν.
Είναι παρακινδυνευμένο σενάριο διότι το έλλειμα αντιπολίτευσης δεν σου εξασφαλίζει αυτοδυναμία.
Θα πρέπει να υπάρχει και σοβαρός λόγος διότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Όπως για παράδειγμα, η Συνταγματική Αναθεώρηση, να προβεί σε εκλογές για να εφαρμόσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα.

Συγκυβέρνηση με κόμμα στα δεξιά

Τέταρτον, να πειστεί ότι στην επόμενη κυβερνητική θητεία θα πρέπει να συγκυβερνήσει με κάποιο κόμμα.
Ίσως αυτό το κόμμα να είναι το κόμμα της Λατινοπούλου, όμως, οι ζυμώσεις στα δεξιά της ΝΔ θα είναι μεγάλες μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές και μπορεί ο σχηματισμός της κ. Λατινοπούλου να μην μπορέσει να μπει στην Βουλή.
Ή αν δεν θέλει με κόμμα από τα δεξιά θα πρέπει να μπει στην λογική συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ ή με ότι θα έχει μείνει το ΠΑΣΟΚ μέχρι τότε.

Προσέλκυση δυσαρεστημένων κεντρώων

Πέμπτον, να επωφεληθεί την επικείμενης διάσπασης σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και να τραβήξει τους κεντρώους κυρίως του ΠΑΣΟΚ που δεν θα ήθελαν να παραμείνουν σε ένα σχήμα τον ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλωστε, εάν δημιουργηθεί και τρίτος φορέας, η Κεντροαριστερά θα έχει τριχοτομηθεί και πλέον οι κεντρώοι θα ψαχτούν να πάνε σε ένα κόμμα εξουσίας. Κατά την ίδια λογική, η ΝΔ μπορεί να τράβηξει στους κόλπους της και την περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου.
Σε κάθε περίπτωση, αν ο Μητσοτάκης νομίζει ότι ακολουθώντας με το ίδιο κυβερνητικό σχήμα και με την ίδια λογική (κεντρώα στροφή) θα καταφέρει να κερδίσει πίσω τους ψηφοφόρους που τού έφυγαν, τότε μάλλον έχει διαβάσει πολύ λάθος την κοινωνία.
Οι εξελίξεις μπορεί να τον προσπεράσουν…

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης