Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης - Του πανάκριβου ευρώ και της πιο διεφθαρμένης κυβέρνησης που γνώρισε η Ελλάδα

Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης - Του πανάκριβου ευρώ και της πιο διεφθαρμένης κυβέρνησης που γνώρισε η Ελλάδα
Η διακυβέρνηση Σημίτη έμεινε στην ιστορία για σωρεία σκανδάλων που τελικά την οδήγησαν σε κατάρρευση... πλήθος υπουργών είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλα οικονομικά κυρίως
(Συνεχές upd) Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε ηλικία 88 ετών που ηγήθηκε της πιο διεφθαρμένης κυβέρνησης που γνώρισε η Ελλάδα, αφού ως πρωθυπουργός απέτυχε να καταστήσει ανταγωνιστική την οικονομία και η είσοδος στο ευρώ με ισοτιμία 340,75 δραχμές ανά 1 ευρώ ήταν καταστροφή για την οικονομία.
Η διακυβέρνηση Σημίτη έμεινε στην ιστορία για σωρεία σκανδάλων που τελικά την οδήγησαν σε κατάρρευση... πλήθος υπουργών είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλα οικονομικά κυρίως.
Ήταν μια από τις πιο μελανές περιόδους της πολιτικής ιστορίας η διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με Σημίτη πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός βρισκόταν στο εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους από όπου διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της Κορίνθου στις 07:31 χωρίς τις αισθήσεις του, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του στις 7:50, μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες ανάνηψης, σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου Κορίνθου, Γρηγόρη Καρπούζη, ενώ η ιατροδικαστική εξέταση που διενεργείται θα εξακριβώσει τα αίτια του θανάτου του.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου Κορίνθου

"Σήμερα και περί ώρα 7:30 περίπου διακομίστηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου μας, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ χωρίς τις αισθήσεις του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
Έγινε προσπάθεια ανάνηψης που δυστυχώς απέβη άκαρπη και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Η διοίκηση και το προσωπικό του Νοσοκομείου μας εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και στους οικείους του", αναφέρεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου Κορίνθου.

Την Πέμπτη 9/1 η κηδεία

Η κηδεία του πρώην πρωθυπουργού θα γίνει την Πέμπτη, (9/1), στις 12:00, στη Μητρόπολη Αθηνών.
Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος, με απόφαση της Κυβέρνησης, η κηδεία του θα γίνει δημόσια δαπάνη, θα αποδοθούν τιμές εν ενεργεία Πρωθυπουργού και θα κηρυχθεί τετραήμερο εθνικό πένθος.
livanios_1.JPG


Η ζωή του Κ. Σημίτη

Ο Κώστας Σημίτης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 23 Ιουνίου 1936.
.
Σπούδασε νομικά και οικονομικά στη Γερμανία και στην Αγγλία, όπου γνώρισε τη σύζυγο του Δάφνη Σημίτη, το γένος Αρκαδίου, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τη Φιόνα και τη Μαριλένα.
Υπήρξε καθηγητής Πανεπιστημίου και πολιτικός.
Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως διδάκτωρ της Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ το 1959.
Από το 1971 έως το 1975 δίδαξε ως υφηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας και συνέχισε ως τακτικός καθηγητής του Αστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Γκίσεν.
Το 1977 εξελέγη τακτικός καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτοστάτησε το 1965 στην ίδρυση του Ομίλου Πολιτικής Έρευνας «Αλέξανδρος Παπαναστασίου», για την συστηματική μελέτη των σημαντικότερων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπισή τους.
Το 1967, ο όμιλος μετεξελίχθηκε στην αντιδικτατορική οργάνωση «Δημοκρατική Άμυνα».
Συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα (1967-1974), το 1970 στη Γερμανία έγινε μέλος του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) και το 1974 ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, συμβάλλοντας καθοριστικά και στην διατύπωση της «Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη».
Μετά την πτώση της Χούντας το 1974, υπήρξε από τους ιδρυτές του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) και ανέλαβε αρκετές υπουργικές θέσεις, όταν το κόμμα του ανέλαβε την εξουσία.
Συμμετείχε στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο και στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.
Η πολιτική του διαδρομή ωστόσο εντός του ΠΑΣΟΚ θεωρείται θυελλώδης.
Το 1978 διαγράφηκε με εντολή του Ανδρέα Παπανδρέου εξαιτίας του σλόγκαν «Ναι στην Ευρώπη των Λαών» που θεωρήθηκε εκτός γραμμής, οπότε και δεν συμπεριελήφθη στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κατά τον θρίαμβο του 1981.
Δημόσια δεν αντέδρασε τότε, ούτε και κατά την εκπαραθύρωσή του από το υπουργείο Οικονομικών στην Καραγεώργη Σερβίας το Νοέμβριο του 1987, όταν ο πρωθυπουργός αποκήρυξε το πρόγραμμα σταθερότητας του Σημίτη, εξαναγκάζοντάς τον φυσικά σε παραίτηση.
Διορίστηκε υπουργός Γεωργίας, και το ΕΟΚικό σοσιαλδημοκρατικό του προφίλ του έδωσαν το προσωνύμιο «ο Μισέλ Ροκάρ της Ελλάδας», παρομοιάζοντάς τον με τον τότε εκσυγχρονιστή πρωθυπουργό της Γαλλίας.
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, που είχε πρωτοστατήσει για την ανάδειξη του Σημίτη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ακολούθως στην πρωθυπουργία είχε πει για αυτόν: «Υπήρξε ο καλύτερος πρωθυπουργός που είχε ποτέ αυτή η χώρα, αλλά δεν θα μπορούσα να φανταστώ χειρότερο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ».
Στις 18 Ιανουαρίου του 1996 διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία μετά από ψηφοφορία της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Στο 4ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ έναντι του 'Ακη Τσοχατζόπουλου, μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση
Ο Ανδρέας Παπανδρεου παρέμεινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέχρι τον θάνατό του λίγους μήνες μετά και το συνέδριο που ακολούθησε ήταν από τα πιο επεισοδιακά σε κλίμα πόλωσης.
Ή01_38.jpg
(1996, Συνέδριο ΠΑΣΟΚ, με Άκη Τσοχατζόπουλο)

Στο 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο του 1999 επανεκλέχθηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Στις εθνικές εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 επανεκλέχθηκε πρωθυπουργός, με αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ και στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε, τον Οκτώβριο του 2001, εκλέχθηκε για τρίτη φορά πρόεδρος του Κινήματος.
Στις 7 Ιανουαρίου 2004, με στόχο την ομαλή πολιτική διαδοχή, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, παραμένοντας όμως πρωθυπουργός μέχρι τη λήξη και της δεύτερης θητείας του και τη διενέργεια των κοινοβουλευτικών εκλογών στις 7 Μαρτίου 2004.
Όπως σημειώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του πρώην πρωθυπουργού, «επί πρωθυπουργίας του επεδίωξε τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς και την ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον διεθνή περίγυρο της».
Ωστόσο η πρωθυπουργία του συνδέθηκε τόσο με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με την κρίση των Ιμίων και με πρωτοφανή σκάνδαλα, όπως «η φούσκα του Χρηματιστηρίου, το σκάνδαλο της Siemens, των εξοπλιστικών προγραμμάτων που οδήγησαν στην, χρόνια αργότερα φυλάκιση του τότε υπουργού του Άκη Τσοχατζόπουλου, ώστε η τελευταία του κυβέρνηση να μείνει στην ιστορία ως η πλέον διεφθαρμένη και ο ίδιος ο πλέον διαπλεκόμενος πρωθυπουργός που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα!

Η ένταξη στην ΟΝΕ και στην ζώνη του Ευρώ

Επεδίωξε και κατάφερε την εισαγωγή της Ελλάδας στον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα και την ευρωζώνη, στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, το 2001, με επιλογές που αμφισβητήθηκαν την περίοδο 2012-15, γιατί η «δημιουργική λογιστική» που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του για να επιτευχθεί ο στόχος της ΟΝΕ, δημιούργησαν την «φούσκα του Χρηματιστηρίου» και η χώρα όχι μόνο δεν κατέστη ανταγωνιστική, αλλά οι οδυνηρές συνέπειες φάνηκαν σε όλη τους την έκταση μετά το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2010.
Την 1η Ιανουαρίου του 2001, η Ελλάδα εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ και η αμετάκλητη ισοτιμία μετατροπής της δραχμής σε ευρώ ορίστηκε σε: 1 ευρώ = 340,750 δραχμές, που έπληξε σοβαρά την οικονομία.
Η Τράπεζα της Ελλάδος έγινε μέλος του Ευρωσυστήματος, το οποίο αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών που έχουν υιοθετήσει το ευρώ.
Το κατόρθωμα έγινε πραγματικότητα όταν η Goldman Sachs, συμφώνησε με την κυβέρνηση Σημίτη στο “currency swap”, που επέτρεψε στην Ελλάδα, να κάνει την μετατροπή με παλαιότερη και όχι τρέχουσα ισοτιμία και να αφαιρεθεί από το ονομαστικό χρέος της χώρας ένα σεβαστό ποσό, ούτως ώστε, το χρέος να εμφανιστεί μειωμένο στα επίπεδα του 60% του ΑΕΠ και ότι πληρούσε τις προϋποθέσεις του Συμφώνου Σταθερότητος και Ανάπτυξης.
(Σημειώνεται πως ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας, το καταμετρούσαν σε δολάρια και γιεν Ιαπωνίας, και η είσοδος στην ΟΝΕ, να καθιστούσε απαραίτητη τη μετατροπή τους σε ευρώ.)
Το κέρδος της Goldman Sachs, από την παραπάνω “διευκόλυνση δημιουργικής λογιστικής”, σύμφωνα με δική της έκθεση ήταν ύψους 2.3 δισ.
Για την Ελλάδα, το τελικό κόστος του περιβόητου swap της Goldman Sachs, το 2001 με στόχο να κρύψει χρέος 2,8 δισ. ευρώ, θα ανέλθει τελικά στα 16 δισ. ευρώ σύμφωνα με αναλύσεις.
02_36.jpg
Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ως πρωθυπουργός προώθησε μία μετριοπαθή εξωτερική πολιτική με κύριο στόχο την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την επίλυση του Κυπριακού, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή δυναμική.
Επίσης, από προσπάθειες επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών για το Κυπριακό στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής που μπορεί να οδήγησε στην μεν περίπτωση της Κύπρου στην είσοδό της στην ΕΕ με άλυτο το Κυπριακό πρόβλημα, στα ελληνοτουρκικά χαρακτηρίστηκε από ενδοτικότητα με κορυφαίες αρνητικές στιγμές το θερμό επεισόδιο των Ιμίων και την παράδοση στους Τούρκους του ηγέτη των Κούρδων Abdullah Ocalan, αλλά και την διευκόλυνση των συμμάχων του ΝΑΤΟ να διαλύσουν την Γιουγκοσλαβία.
Η ένταξη της Κύπρου έπρεπε να αποτελέσει τμήμα της ευρύτερης διεύρυνσης της Ένωσης και η επίλυση του Κυπριακού αποτέλεσμα της διαδικασίας διεύρυνσης.
Το αίτημα της Κύπρου για ένταξη που εκκρεμούσε επί χρόνια έγινε δεκτό προς εξέταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κέρκυρας τον Ιούνιο του 1994.
Η απόφαση ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης και προτάσεων του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη, που μέχρι τον θάνατό του τον Σεπτέμβριο του 1999 παρακολουθούσε το θέμα και διαμόρφωνε τη στρατηγική μας.
Η εισαγωγή της Κύπρου στην ΕΕ επήλθε με την υποργραφή της συμφωνίας προσχώρησης 10 νέων μελών στην Ενωση, στη Στοά του Αττάλου στις 16 Απριλίου 2003.
003_5.jpg

Τα σκάνδαλα

Ταυτόχρονα με την ιδιωτικοποίηση του μεγάλου ελληνικού δημόσιου τομέα, στοχεύοντας σε μία οικονομική σταθερότητα σύμφωνα με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προχώρησαν και ολοκληρώθηκαν μεγάλα έργα όπως το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, η Αττική Οδός, η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, το Μετρό της Αθήνας, η Εγνατία Οδός, που προηγήθηκαν της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που ωστόσο, άνοιξε τον δρόμο να δημιουργηθούν μεγαλοεργολάβοι, ενώ η δεύτερη θητεία του συνοδεύτηκε από την εφαρμογή μέτρων λιτότητας, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού και του εθνικού χρέους, που τσάκισε τους Έλληνες.
Αναλυτικότερα...

Τα εξοπλιστικά προγράμματα και τα  διπλά βιβλία του ΠΑΣΟΚ
Το 2003 ο τότε πρόεδρος της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας THALES, κατήγγειλε για δωροδοκία μέλος της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να αναλάβει η εταιρεία του, την αναβάθμιση έξι φρεγατών του πολεμικού ναυτικού. Γαλλικές εφημερίδες υποστήριξαν με στοιχεία, ότι η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων δόθηκε στους Αμερικάνους βάσει της μεγαλύτερης δωροδοκίας αφού η THALES δωροδοκούσε τον υπουργό Άμυνας από 7%-10% και δεν πήρε το έργο, με αποτέλεσμα την ασφάλεια να «κερδίσει» η εταιρεία του Dick Cheney (αντιπροέδρου της Αμερικανικής κυβέρνησης) με απευθείας συνομιλίες με τον Σημίτη και τον Χρυσοχοΐδη.
Οι δαπάνες για την άμυνα εγγράφονταν μόνο σε ειδικούς λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδος (που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποδειχτεί που πήγαιναν τα λεφτά και ποιος τα έπαιρνε), δεν εμφανίζονταν στα κρατικά έξοδα με αποτέλεσμα ενώ μέχρι το 1998 είχαν ανοιχτεί 3 τέτοιοι λογαριασμοί, από το 1998 μέχρι το 2004 ανοίχτηκαν περισσότεροι από 100.
Έμειναν γνωστοί ως τα περίφημα «διπλά βιβλία» του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησαν σε εξευτελισμό της χώρας από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία το 2002.

Τα «μαύρα» ταμεία της Siemens
Παρόμοιο με τις προμήθειες ήταν και το σκάνδαλο με τα «μαύρα» ταμεία της Siemens ένα από τα χειρότερα μέχρι σήμερα, αφού ο τότε επικεφαλής της εταιρίας στην Ελλάδα Μιχάλης Χριστοφοράκος έφυγε ανενόχλητος από τη χώρα χωρίς ποτέ να εξεταστεί, ενώ οι κινήσεις όλων των κυβερνήσεων οδήγησαν στο απίστευτο αποτέλεσμα να επιστραφούν πίσω τα χρήματα σε όσους αρχικά… καταδικάστηκαν!

Ολυμπιακή αεροπορία:
Τον Οκτώβριο του 2003
η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις της Ολυμπιακής από την κυβέρνηση Σημίτη.

ΑΣΕΠ
Οι νόμοι Πεπονή με τις “αποκαταστατικές διατάξεις” του άρθρου 25 και του Ν. 2190, παραβίαζαν το νόμο για τον ΑΣΕΠ αναγκάζοντάς τον σε χιλιάδες παράνομες κομματικές προσλήψεις κυρίως συμβασιούχων.

Υπερκοστολογημένα δημόσια έργα με απευθείας αναθέσεις...
...φόρτωσαν την χώρα δάνεια.

Ιστορική αύξηση φόρων
Από το 1993 έως το 2003 πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη αύξηση φορολογίας που έχει γίνει ποτέ από την ίδρυση του κράτους, κατά 122,5%.
Επί Σημίτη επιβλήθηκαν 97 νέοι φόροι που κυρίως στόχευαν μικρές, εμπορικές, βιοτεχνικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παράνομες ελληνοποιήσεις
...
με χορήγηση ελληνικής ταυτότητας και εκλογικού βιβλιαρίου ακόμη και σε σεσημασμένους κακοποιούς, με το ΠΑΣΟΚ να υπόσχεται αγροτική γη και διορισμούς σε Ουκρανούς, Ρώσους και Γεωργιανούς, δημιουργώντας «ομογενείς ψηφοφόρους».
Η ψήφος τους φέρεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις εκλογές του 2000 όταν ο Κώστας Σημίτης και το ΠΑΣΟΚ είχαν πάρει τη νίκη με μόλις μία μονάδα διαφορά από τη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή.

Η κρίση των Ιμίων
Από τις 25 Δεκεμβρίου, με αφορμή ένα ναυτικό ατύχημα, είχε αρχίσει να εξελίσσεται η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 1996 η Άγκυρα δήλωσε ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία και μια τουρκική φρεγάτα πλησίασε τις βραχονησίδες.
Όπως γράφει στο βιβλίο του «Πολιτική για μια δημιουργική Ελλάδα 1996-2004» (σσ. 106-117, εκδ. ΠΟΛΙΣ, 2005), «Την Τρίτη 30.1 το πρωί συγκαλώ τα αρμόδια για το θέμα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής (…)
Την ίδια ημέρα η ΕΥΠ ενημερώνει το ΓΕΝ ότι εντοπίστηκε σήμα από τουρκική πηγή προς τουρκικό πλοίο στην περιοχή με οδηγία να φωτογραφηθεί και να βιντεοσκοπηθεί μια νησίδα των Ιμίων.
Πρόκειται για εκείνη που στη συνέχεια θα καταληφθεί από τους Τούρκους».
Το απόγευμα της Τρίτης συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οι πληροφορίες λένε ότι ο τουρκικός στόλος βγήκε από τα Δαρδανέλια, και ο Bill Clinton καλεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
«Ο πρόεδρος Clinton με πληροφορεί ότι ανησυχεί μήπως η κρίση στα Ίμια οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών και συμβουλεύει να πάρουμε τα αναγκαία μέτρα ώστε να αποφευχθεί μια πολεμική σύγκρουση.
Από τη συνομιλία μας σχημάτισα την εντύπωση ότι η ενημέρωσή του ήταν ελλιπής (…)
Του απάντησα ότι Ίμια ανήκουν στην Ελλάδα».

Μετά τη λήξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης πραγματοποιήθηκε και δεύτερη σύσκεψη της Κυβερνητικής Επιτροπής.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Λυμπέρης έχει απλώσει τους χάρτες πάνω στο τραπέζι και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει εκεί «τη μεγαλύτερη δύναμη» και ότι η Τουρκία κάνει κινήσεις τακτικής.
Ο Σημίτης ρώτησε τον Λυμπέρη αν φυλάσσεται η δεύτερη βραχονησίδα, «μου απάντησε χωρίς δισταγμό ότι βεβαίως και φυλάσσεται».
«Συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να απευθυνθούμε στις ΗΠΑ, επειδή είναι η μόνη χώρα που μπορεί να επηρεάσει αποφασιστικά την τουρκική στάση.
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ανέλαβε να μιλήσει με τον Hollbruck, όταν η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι τούρκοι κομάντος κατέλαβαν την μία από τις δύο νησίδες.
Ο Λυμπέρης το διέψευδε, αλλά το επιβεβαίωναν οι Αμερικανοί.
Στο ΚΥΣΕΑ διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα δεν είχε δυνατότητα άμεσης επέμβασης και οι στρατιωτικές δυνάμεις δεν είχαν σχέδιο.
Ζητήθηκε αμέσως η βοήθεια των ΗΠΑ για απεμπλοκή.
Πολύ αργότερα ο Σημίτης ενημερώθηκε για την πτώση του ελικοπτέρου και τους τρεις νεκρούς αξιωματικούς του.
Την Τετάρτη ενημέρωσε τη Βουλή και ευχαρίστησε τους Αμερικανούς για τη συμβολή τους, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, ακόμα και σε ένα κομμάτι του ίδιου του ΠΑΣΟΚ που αμφισβήτησε την ικανότητα του και της κυβέρνησής του, να χειρίζεται τα εθνικά θέματα, γιατί τσάκισε το εθνικό φρόνημα, ενώ με το “δεν διεκδικούμε τίποτα”, εγκαινίασε επίσημα το γκριζάρισμα του Αιγαίου.
0001_3.webp
Το σκάνδαλο στο Χρηματιστήριο

Η ραγδαία άνοδος των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), γνωστή και ως «φούσκα του Χρηματιστηρίου» είχε ξεκινήσει ήδη από το 1997.
Η έναρξη της φούσκας απέφερε υψηλά κέρδη σε μικρό αριθμό επενδυτών μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα την προσέλκυση ολοένα και περισσότερων επενδυτών που επεδίωκαν να αντιγράψουν αυτή την επιτυχία.
Το καλοκαίρι του 1999, η ενασχόληση με το χρηματιστήριο είχε αγγίξει τα όρια φρενίτιδας, έχοντας φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.
Ακόμη και σε μικρά χωριά υπήρχαν ΕΛΔΕ (εταιρείες λήψης και διαβίβασης εντολών) που λειτουργούσαν ως γραφεία διαμεσολάβησης για την αγορά και πώληση μετοχών και οι ενεργοί επενδυτές είχαν φτάσει το 1,5 εκατομμύριο!
Άλλωστε αυτός ήταν και ο στόχος, να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο οι επενδυτές γι'αυτό και ο Σημίτης έμεινε γνωστός ως ο «πρωθυπουργός που παρότρυνε τους πολίτες του να τζογάρουν»!
Η πτώση ξεκίνησε την Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 1999 αλλά έγινε ιδιαίτερα αισθητή από τις 23 Σεπτεμβρίου 1999, όταν έγινε κραχ, και ο γενικός δείκτης σημείωσε πτώση 12,7% σε 3 ημέρες και πτώση άνω των 1.000 μονάδων σε μία βδομάδα.
Οοι τιμές των περισσότερων μετοχών του ΧΑΑ «βούλιαξαν» και χιλιάδες «επενδυτές», ένα μεγάλο μέρος του απλού ελληνικού λαού που ακολουθώντας το «ρεύμα» επένδυαν οικονομίες μιας ζωής, είδαν αυτές τις οικονομίες και τις περιουσίες τους να εξανεμίζονται.
Υπολογίζεται πως 155 δισ. ευρώ εξανεμίστηκαν με το κραχ!
Οι πολυετείς δικαστικές διαμάχες για την εύρεση και την τιμωρία πιθανών ενόχων, γι' αυτό και έγινε γνωστό ευρέως ως το «σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου», παρόλο που εν τέλει όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.
Μετά το πέρας της πρωθυπουργικής θητείας και ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου συνέχισε να παρεμβαίνει στην δημόσια ζωή με ομιλίες και αρθογραφία.

Συλλυπητήρια μηνύματα 

Συλλυπητήρια μηνύματα άρχισαν να κατακλύζουν τα κοινωνικά δίκτυα, από την πολιτική ηγεσία του τόπου και κυρίως το ΠΑΣΟΚ, από παλαιούς συναγωνιστές και συνεχιστές του κόμματος του οποίου υπήρξε ηγέτης.

ΠΑΣΟΚ

Νίκος Ανδρουλάκης
Τα συλλυπητήριά του στην Δάφνη Σημίτη, σύζυγο του αποβιώσαντος πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
"Ο Κώστας Σημίτης ήταν από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Μεταπολίτευσης αφήνοντας σπουδαία πολιτική παρακαταθήκη και κάνοντας πράξη την ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη", τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Όπως αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης, "ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν βαθιά οραματιστής και ευρωπαϊστής.
Συνέδεσε την πρωθυπουργία του με κορυφαίες εθνικές επιτυχίες: την ένταξη της χώρας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. με άλυτο το Κυπριακό.
Αλλά και με μακρόπνοα έργα υποδομών, που άλλαξαν ριζικά την εικόνα της πατρίδας μας, βελτίωσαν άρδην την καθημερινότητα των πολιτών και ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Ο Κώστας Σημίτης και το έργο των κυβερνήσεών του σφράγισαν μία από τις πιο δημιουργικές περιόδους της χώρας. Με σχέδιο, μεθοδικότητα και βαθιά προοδευτικό όραμα απέναντι σε κάθε είδους συντήρηση άνοιξε ως Πρωθυπουργός νέους ορίζοντες στην ελληνική κοινωνία σε μια περίοδο καταιγιστικών αλλαγών στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Εργάστηκε για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, αλλά πρώτα και καίρια για να γίνει πράξη η κοινωνική σύγκλιση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Τον χαρακτήριζε ο μετριοπαθής, ρεαλιστικός πολιτικός λόγος και η ασυμβίβαστη, ρηξικέλευθη πολιτική δράση.
Αγωνίστηκε κατά της χούντας με τους συντρόφους του στη Δημοκρατική Άμυνα και έπειτα στο ΠΑΚ".
"Τον αποχαιρετούμε με βαθύ σεβασμό και ευγνωμοσύνη για τους πρωτοπόρους δρόμους, που άνοιξε για την πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό", καταλήγει ο κ. Ανδρουλάκης.

Γιώργος Παπανδρέου

«Ο Κώστας Σημίτης, υπήρξε αγωνιστής του Αντιδικτατορικού Αγώνα, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μαχητής της Αλλαγής, υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός με όραμα για μια ισχυρή Ελλάδα με φωνή και ρόλο στην ΕΕ και στον κόσμο» τονίζει ο Γιώργος Παπανδρέου.
Προσθέτει «πολιτικός με προσωπική και ολοκληρωμένη άποψη, γνήσιος σοσιαλδημοκράτης, με όραμα για μια Ευρώπη δημοκρατική και προοδευτική, με δυναμικό και αποφασιστικό ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις.
Υπήρξε ένας από τους ηγέτες της ΕΕ που κατανοούσε απολύτως τη σημασία και την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας ενωμένης Ευρώπης».
«Σε αυτό το πνεύμα, οικοδόμησε ως πρωθυπουργός μια συνεκτική στρατηγική εκσυγχρονισμού της Ελλάδας και δυναμικής παρουσίας της στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή και στην ΕΕ, η οποία απέδωσε σημαντικές επιτυχίες και την οδήγησε στη χορεία των 25 πιο σημαντικών χωρών του κόσμου.
Άλλαξε η μορφή της χώρας με μεγάλα έργα και εντάχθηκε στη ζώνη του Ευρώ, μπήκε η Κύπρος στην ΕΕ και η Τουρκία αποδέχθηκε να ακολουθήσει μια πολιτική ειρήνης και ευρωπαϊκής προσέγγισης, η Ελλάδα απέκτησε ισχυρή φωνή στην Ευρώπη και σημαίνοντα ρόλο στην ευρύτερη περιοχή μας» συνεχίζει ο κ. Παπανδρέου.
«Σε αυτήν την προσπάθεια συνεργάστηκα στενά μαζί του και είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά έναν άνθρωπο συνεπή στις αρχές του, εργατικό και αποτελεσματικό. Η προσφορά του στην πατρίδα ήταν μεγάλη και θα αξιολογηθεί αναλόγως από την ιστορία. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια», καταλήγει ο Γ. Παπανδρέου.

Ευάγγελος Βενιζέλος
Συλλυπητήρια δήλωση εξέδωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού και ιδρυτικού μέλους του κόμματος.
«Ο Κώστας Σημίτης έχει καταγραφεί στην κοινή συνείδηση ως εκφραστής του εκσυγχρονιστικού ρεύματος.
Αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή για μια Ελλάδα που μπορεί να κινείται ισότιμα στην Ευρώπη και διεκδικεί τη θέση της στο διεθνές γίγνεσθαι έχοντας επίγνωση των συσχετισμών και των καταστάσεων», τονίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωση του για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού.
Αναφέρει ότι «το έθνος τον αποχαιρετά με την τιμή και την αναγνώριση που του αξίζει» και πως «το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετά τον δεύτερο ιστορικό ηγέτη του και την εμβληματική φυσιογνωμία μιας θεμελιώδους όψης του».
Σημειώνει ότι «η Ιστορία θα αποτιμήσει το έργο του Κώστα Σημίτη και εμείς που είχαμε την τύχη να υπηρετήσουμε και να συμπράξουμε ως μέλη των κυβερνήσεων του υποκλινόμαστε στη μνήμη του».
«Προσωπικά τον ευχαριστώ από καρδιάς για την εμπειρία της συνεργασίας, υποβάλλω τα σέβη μου στην κυρία Δάφνη Σημίτη και εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του στην οποία νιώθουμε ότι ανήκουμε», αναφέρει ο κ. Βενιζέλος.

Μιχάλης Κατρίνης
Ο θάνατος του Κώστα Σημίτη αποτελεί μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα και για το ΠΑΣΟΚ", τονίζει ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Κατρίνης, "ο Κώστας Σημίτης άφησε ένα ισχυρό πολιτικό αποτύπωμα στη νεώτερη πολιτική μας ιστορία.
Η διακυβέρνησή του ταυτίστηκε με επιτευγματα εθνικής εμβέλειας, όπως η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, αλλά και η ένταξη της Κύπρου ως πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αποτέλεσε τον αυθεντικό εκφραστή μιας πολιτικής σκέψης για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής της ταυτότητας.
Συνεπής αγωνιστής και βαθιά δημοκράτης, αντιστάθηκε δυναμικά στη δικτατορία.
Κράτησε ενωμένο το ΠΑΣΟΚ και το οδήγησε σε δύο εκλογικές νίκες, δίνοντας πάντα το «παρών» στους αγώνες της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης".
"Όλοι μας τον αποχαιρετούμε με βαθιά οδύνη αλλά και μεγάλη συγκίνηση", καταλήγει ο κ. Κατρίνης.

Άννα Διαμαντοπούλου
«ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ. Στο κάδρο των μεγάλων Ελλήνων», τονίζει η υπεύθυνη πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, σε ανάρτησή της στο Facebook για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού.
Όπως σημειώνει η κα Διαματοπούλου, «έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ, έβαλε την Κύπρο στην ΕΕ. ‘Αφησε την σφραγίδα του σε μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού με κοινωνικό πρόσημο και στα μεγαλύτερα έργα από εποχής Χαριλάου Τρικούπη. ‘Ασκησε λαϊκή πολιτική χωρίς λαϊκισμό.
Άφησε τα βιβλία του παρακαταθήκη για τον Πατριωτισμό, την Σοσιαλδημοκρατία, τον Εκσυγχρονισμό, την Ευρώπη. Δίδαξε ήθος με τον τρόπο ζωής του και την συμπεριφορά του.
Δάσκαλος για εμάς που δουλέψαμε μαζί του. Μεγάλος! Αιωνία του η μνήμη».

Παύλος Γερουλάνος
«Μέγιστη εθνική απώλεια» χαρακτήρισε τον θάνατο του Κώστα Σημίτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, σε ανάρτηση του στo "Χ", εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.
Όπως σημείωσε ο κ. Γερουλάνος, «μέγιστη εθνική απώλεια ο θάνατος του Κώστα Σημίτη. Ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο.
Συνδέθηκε με την Ελλάδα στο απόγειο της διπλωματικής της ισχύος, με την Ελλάδα στην ΟΝΕ, στο επίκεντρο της Ευρώπης και την Κύπρο στην Ε.Ε., με την Ελλάδα των μεγάλων έργων και της αισιοδοξίας των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και με το διαχρονικό αίτημα του εκσυγχρονισμού της χώρας.
Ένας Πρωθυπουργός που απέδειξε ότι όταν θέλει η Ελλάδα μπορεί».

ΝΔ
Κυριάκος Μητσοτάκης
"Με θλίψη και σεβασμό αποχαιρετώ τον Κώστα Σημίτη. Τον άξιο και ευγενή πολιτικό αντίπαλο.
Αλλά και τον Πρωθυπουργό που συνόδευσε την Ελλάδα στα μεγάλα εθνικά της βήματα: την ένταξη στην Ευρωζώνη και στο Ευρώ και την είσοδο της Κύπρου στην Ευρώπη. Μία προσωπικότητα η οποία, αναμφίβολα, αφήνει το δικό της αποτύπωμα στην εξέλιξη του τόπου, όλες τις τελευταίες δεκαετίες" τονίζει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, "ο Κώστας Σημίτης υπήρξε συνεπής αγωνιστής κατά της δικτατορίας και, αργότερα, ιδρυτικό μέλος, ηγετικό στέλεχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ένας ικανός ακαδημαϊκός δάσκαλος και μετριοπαθής κοινοβουλευτικός άνδρας. Κυρίως, όμως, ένας καταλύτης της δημόσιας ζωής, που έθεσε με τόλμη στο επίκεντρό της τη μεγάλη προσπάθεια του εκσυγχρονισμού της χώρας.
«Ο εκσυγχρονισμός δεν έχει ημερομηνία λήξης», πίστευε ο ίδιος. «Είναι μια διαρκής διεργασία, έχοντας βάση τις αξίες της Δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της διαρκούς διεύρυνσης των δυνατοτήτων του ατόμου. Αποτελεί όρο με περιεχόμενο και πολιτική αξία. Ένα εργαλείο δράσης για την αλλαγή της κοινωνίας όσο υπάρχει παρελθόν που καθορίζει το παρόν και εμποδίζει την προσαρμογή στο μέλλον»".
"Ανεξάρτητα από πολιτικές διαφορές, νομίζω ότι αυτή η παρακαταθήκη του διατρέχει και σήμερα, ως κοινή διεκδίκηση, τα ζητούμενα της πατρίδας. Κάτι που σηματοδοτεί το μερίδιο προσφοράς του Κώστα Σημίτη σε αυτήν. Επιτρέποντάς του, στο εξής, να διατηρεί μία ξεχωριστή θέση στη μνήμη και στην Ιστορία. Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη γυναίκα του Δάφνη, τις κόρες και τους δικούς του ανθρώπους", καταλήγει ο πρωθυπουργός.

Άδωνις Γεωργιάδης
Τα συλλυπήτηριά του στην οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Άδ. Γεωργιάδης, με αφορμή τον θάνατο του Κώστα Σημίτη.
«Όποια πολιτική άποψη και να έχει κάποιος για τον Κώστα Σημίτη, δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπήρξε δύο θητείες Πρωθυπουργός, συνέδεσε το όνομά του με την είσοδο της Ελλάδος στην ζώνη του ευρώ και της Κύπρου στην ΕΕ. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του για την απώλεια τους» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ)
"Εκφράζω στην οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για την αδόκητη απώλειά του σήμερα το πρωί" σημειώνει ο κ. Στουρνάρας και προσθέτει: "Ως πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1996 μέχρι το 2004 άφησε βαρύ αποτύπωμα στον εκσυγχρονισμό της χώρας, στην ποιότητα της δημοκρατίας και των θεσμών, στην εξωτερική πολιτική, κυρίως όμως στην οικονομία.
Μείζον επίτευγμά του, η ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση που έλυσε άπαξ δια παντός το πρόβλημα της νομισματικής και συναλλαγματικής σταθερότητας της Ελλάδας, το οποίο πολλές φορές ταλαιπώρησε τη χώρα από την εθνική της ανεξαρτησία έως την ένταξη της στο Ευρώ.
Αναμφισβήτητα ο Κώστας Σημίτης ανήκει στη χορεία των ηγετών εκείνων που έθεσαν τις βάσεις για τη σημερινή θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο", σημειώνει καταληκτικά ο κ. Στουρνάρας.

Σωκράτης Φάμελλος
Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για το θάνατο του Κώστα Σημίτη, εξέφρασε στην οικογένειά του, στους συντρόφους του και συνεργάτες του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.
«Ο Κώστας Σημίτης ως Πρωθυπουργός κυβέρνησε τη χώρα για 8 χρόνια, συνέδεσε το όνομά του με κρίσιμες στιγμές της χώρας μας, είχε πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο στη μεταπολίτευση ενώ υπήρξε θαρραλέος αγωνιστής κατά της χούντας και αξιόλογος πανεπιστημιακός δάσκαλος.
Για την Αριστερά υπήρξε πολιτικός αντίπαλος και έχουν καταγραφεί οι διαφωνίες και η κριτική μας στην πολιτική του δράση, ιδιαίτερα την περίοδο της πρωθυπουργίας του. Η πολιτική, κοινωνική και επιστημονική του διαδρομή επηρέασε τις εξελίξεις και τη ζωή των πολιτών.
Αυτή την ώρα οφείλουμε να τον αποχαιρετήσουμε με σεβασμό και να κρατήσουμε τα συμπεράσματα για τις πολιτικές που πρέπει να αλλάξουμε ή να ενισχύσουμε. Η τελική κρίση του έργου του ανήκει στην ιστορία», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

KKE

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη εξέφρασε το ΚΚΕ.
Όπως αναφέρει το ΚΚΕ, "υπήρξε ένας πολιτικός αντίπαλος που συνέδεσε το όνομά του με σημαντικά πολιτικά γεγονότα, υπερασπιζόμενος με συνέπεια τις θέσεις και τους στόχους της αστικής πολιτικής".

Φωνή Λογικής, Αφροδίτη Λατινοπούλου
Στα αρνητικά γεγονότα που σφράγισαν την πρωθυπουργία του Κώστα Σημίτη στέκεται με γραπτή δήλωσή της η Αφροδίτη Λατινοπούλου πρόεδρος της Φωνής Λογικής, όπως, το θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο στα Ίμια τον Ιανουάριο του 1996 που κατέληξε στον χαμό των τριών Ελλήνων Ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού μας και στο “γκριζάρισμα” του Αιγαίου από τους Τούρκους, την παράδοση στους Τούρκους, του μοναδικού αληθινού συμμάχου τότε της Ελλάδας, Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τη μη τοποθέτηση των πυραύλων S-300 που προορίζονταν για την θωράκιση της Κύπρου, το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου που οδήγησε στην οικονομική καταστροφή εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων, την υποχρεωτική μη αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, την βεβιασμένη είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη, την διαπλοκή αφού υπήρξε ο πλέον διαπλεκόμενος πρωθυπουργός που μέσα από τα ”μεγάλα έργα” άνοιξε τον δρόμο να δημιουργηθούν οι μεγαλοεργολάβοι που λυμαίνονται τη χώρα μέχρι και σήμερα.
«Αν και πολιτικά διαφωνούμε κάθετα με την διακυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, σε ανθρώπινο επίπεδο λυπούμαστε για την απώλεια του εκλιπόντος και εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στους οικείους του.
Ο Θεός να τον αναπαύσει», καταλήγει η δήλωση της κας Λατινοπούλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης