Τελευταία Νέα
Chania
Πολιτική

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΓΣΕΕ - Τι κρύβει η ηρωική έξοδος από τον διάλογο για τον κατώτατο μισθό

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΓΣΕΕ - Τι κρύβει η ηρωική έξοδος από τον διάλογο για τον κατώτατο μισθό
Το διαζύγιο της ΓΣΕΕ με το υπουργείο Εργασίας δυναμιτίζει το όποιο κλίμα συνεργασίας
Σχετικά Άρθρα
Στο «κόκκινο» βρίσκεται η αντιπαράθεση μεταξύ της ΓΣΕΕ και της Νίκης Κεραμέως, μετά την πρόθεση της εργατικής πλευράς να αποχωρήσει από τον διάλογο για τον κατώτατο μισθό, με την υπουργό να χαρακτηρίζει «ακατανόητη» τη στάση Παναγόπουλου και την κυβέρνηση να θεωρεί ότι πίσω από αυτήν αναπτύσσεται σχέδιο ισχυροποίησής του μετά τα προβλήματα που έχει με το ΠΑΣΟΚ και τις εισηγήσεις για διαγραφή του.
Το θέμα του προέδρου της ΓΣΕΕ με το ΠΑΣΟΚ, ανέκυψε μετά τις διεργασίες και την εκλογή νέου προεδρείου στην ΟΤΟΕ, όπου –παρά το γεγονός ότι το ΔΗΣΥ πήρε στις εκλογές κοντά στο 40%, η διασπαστική παράταξη που ελέγχει ο Γιάννης Παναγόπουλος, στήριξε υποψηφιότητα από τη ΝΔ.

Σε ότι αφορά τον διάλογο για τον κατώτατο μισθό με βάση το νέο νόμο η ΓΣΕΕ επανήλθε χθες 28/1, απαντώντας στα περί «ακατανόητων» της κ. Κεραμέως, αναφέροντας ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιτέθηκε με πρωτόγνωρη σφοδρότητα στη ΓΣΕΕ, επειδή τάχα αρνείται το διάλογο. Απαντά ότι ακατανόητη δεν είναι η στάση της ΓΣΕΕ, που εύλογα αρνείται να λάβει μέρος σε μια προκάτ διαδικασία για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού. Αντιθέτως, είναι κατανοητή για όσους γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι η ίδια θα οδηγήσει μέχρι το 2027 τον κατώτερο μισθό στα 950 ευρώ (από 830 σήμερα).
Επισημαίνει ότι κατά περίπτωση οι 4 εκπρόσωποι υψηλού κύρους να συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαβούλευσης θα είναι εκεί για τα ζητήματα που κρίνει ότι υπάρχει πεδίο διαβούλευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΣΕΕ δεν θα καταθέσει και καμία πρόταση για την αύξηση που θα πρέπει να πάρει ο κατώτατος μισθός στη φετινή διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει. Υπενθυμίζεται ότι στο διάστημα 2019-2024 ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί με τις αποφάσεις της κυβέρνησης από τα 650 ευρώ στα 830 ευρώ και επίκειται νέα αύξηση στα 880 ευρώ.
Η απόφαση της ΓΣΕΕ ξάφνιασε το υπουργείο Εργασίας καθώς την περασμένη Παρασκευή (24/1) το προεδρείο της είχε στείλει στην υπουργό Εργασίας τους 4 εκπροσώπους της –όπως είχε ζητηθεί που θα συμμετείχαν στην Επιτροπή Διαβούλευσης όπως προβλέπει ο νόμος 5163/2024.

Η εν λόγω Επιτροπή θα έχει από φέτος συμβουλευτικό ρόλο στον καθορισμό του ύψους του κατώτατου μισθού, αλλά και με τη δυνατότητα να προτείνει βελτιώσεις στο ύψος των κατώτατων αποδοχών. Μια από τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος στην Επιτροπή Διαβούλευσης είναι ότι μεταξύ άλλων θα μπορεί να προτείνει τη διαφοροποίηση των κρατήσεων όπως για παράδειγμα να ισχύσουν μεγαλύτερα αφορολόγητα όρια για τους αμειβόμενους μέσα τον κατώτατο μισθό.
Το βέβαιο είναι ότι το διαζύγιο της ΓΣΕΕ με το υπουργείο Εργασίας δυναμιτίζει το όποιο κλίμα συνεργασίας υπήρχε ανάμεσα στις δυο πλευρές για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων
.
Πλησίον της ΓΣΕΕ, εμφανίζονται και οι έμποροι με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου (ΕΣΕΕ), να επισημαίνει ότι ο κατώτατος πρέπει να καθορίζεται από την πραγματική οικονομία και όχι από την εκάστοτε κυβέρνηση».
Ωστόσο το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ απέστειλε υπόμνημα στον ΟΜΕΔ, παράλληλα με τις ενστάσεις, αφού υπογραμμίζει αφενός ότι ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων έχει περιορισθεί στην παροχή γνωμοδοτήσεων, αφετέρου δε, ότι απαιτείται ολοκληρωμένη πρόταση (την οποία θα καταθέσει στην επόμενη φάση του διαλόγου) με γνώμονα, πέρα από τις ανάγκες των εργαζομένων, τη βιωσιμότητα και τις ρεαλιστικές δυνατότητες των επιχειρήσεων.
Κατά τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Κ. Καφούνη, ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων έχει περιορισθεί στην παροχή γνωμοδοτήσεων, ενώ υποστηρίζει πως η αύξηση των κατώτατων αποδοχών των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει, πρώτον, να συνδέεται ευθέως με την αύξηση της παραγωγικότητας και δεύτερον, να συνοδεύεται από ταυτόχρονη περαιτέρω δραστική μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Στο υπόμνημα η ΕΣΕΕ επισημαίνει, τέλος, πως από το 2018 ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 41,6%, συμπαρασύροντας και τους μέσους μισθούς, καθώς βάσει των εκτιμήσεων, για κάθε 1% αύξηση του κατώτατου μισθού, αυξάνονται και οι μέσοι μισθοί κατά 0,4% με 0,5%.
Κι όλα αυτά, την ώρα που σήμερα, το συνολικό κόστος για μια επιχείρηση είναι πολύ υψηλότερο από τον καθαρό κατώτατο μισθό, καθώς για 827,6 ευρώ κατώτατο μισθό, ο εργοδότης πληρώνει συνολικά, 1.179,3 ευρώ, λόγω του υψηλού μη μισθολογικού κόστους.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania