Τελευταία Νέα
Chania
Πολιτική

Σεισμοί: Αντίστροφη μέτρηση για τη σύσκεψη υπό Μητσοτάκη - Μαρινάκης: Έγκαιρη προετοιμασία - Σκέτσος: Πλαίσιο ασφάλειας

Σεισμοί: Αντίστροφη μέτρηση για τη σύσκεψη υπό Μητσοτάκη - Μαρινάκης: Έγκαιρη προετοιμασία - Σκέτσος: Πλαίσιο ασφάλειας
«Τα μέτρα αφορούν τα νησιά της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο τη Σαντορίνη. Η Σαντορίνη είναι στο επίκεντρο αυτή τη στιγμή της σεισμικής δραστηριότητας., αλλά βασικά η δραστηριότητα αυτή προκύπτει από το ρήγμα το οποίο υπάρχει μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Μιλάμε δηλαδή για πάνω από 200-250 σεισμούς ημερησίως», ανέφερε ο Άκης Σκέρτσος
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τη σεισμική δραστηριότητας στις Κυκλάδες, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη.
Η σύσκεψη που είναι προγραμματισμένη για τις 13:00, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, μιλώντας στο ΕΡΤΝews, γίνεται «για να μπουν κάποια πράγματα σε μια σειρά, με βάση τις εκτιμήσεις και τις εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι θα αναλύσουν όλα τα ενδεχόμενα».
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι βασιζόμενοι στις εισηγήσεις των ειδικών, στα μοντέλα τα οποία οι ίδιοι εκτελούν, να κάνουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, την πιο έγκαιρη προετοιμασία, ούτως ώστε να ενημερώνονται οι κάτοικοι των περιοχών εν προκειμένω της Σαντορίνης και των περιοχών που πρέπει να ενημερωθούν και σε περιπτώσεις που χρειαστεί να γίνουν κάποιες ενέργειες, αυτές να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες. Αυτό το δείχνει ο κρατικός μηχανισμός αυτές τις ημέρες και εδώ και αρκετές ημέρες πριν πάρει δημοσιότητα το θέμα. Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας προσπαθεί να να είναι έτοιμο με τον μεγαλύτερο δυνατό τρόπο σε όλα τα ενδεχόμενα. Θέλουμε να αποφύγουμε και τον εφησυχασμό, αλλά και την υπέρμετρη κινδυνολογία. Γι’ αυτό και γίνεται η σημερινή σύσκεψη, για να μπουν κάποια πράγματα σε μια σειρά, με βάση τις εκτιμήσεις και τις εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι θα αναλύσουν όλα τα ενδεχόμενα», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.
Κατά τον ίδιο, «σίγουρα (ο Πρωθυπουργός) θα συμμετέχει στη σημερινή σύσκεψη στη μία το μεσημέρι, ούτως ώστε και εκείνος να ακούσει και να δει όλες τις προετοιμασίες και να βεβαιωθεί ότι το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει σε αυτή την υπεύθυνη λογική της ενημέρωσης και της καθημερινής επαγρύπνησης».
Υπογράμμισε ότι «αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να υπάρχουν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας, τα οποία να φτάσουν σε κάθε κάτοικο της περιοχής, ούτως ώστε να ξέρει ποιες διαδρομές να αποφεύγει, πώς να κινείται αυτές τις μέρες, τι να προσέξει, ποιες περιοχές είναι πιο επικίνδυνες και σε περίπτωση που συμβεί κάτι να υπάρχουν σε ετοιμότητα όλα τα μοντέλα που πρέπει να εφαρμοστούν για κάθε επιμέρους περίπτωση. Θα αναλυθούν αυτά από τους ειδικούς και θα παρουσιαστούν και στην κοινωνία».

Σκέρτσος: Επενδύουμε στην πρόληψη, ακούμε τους ειδικούς, αφήνουμε την υπόλοιπη πολιτικολογία

«Μας έχει δώσει η προσεισμική δραστηριότητα τη δυνατότητα να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα και αυτό θέλουμε. Ένα κράτος το οποίο επενδύει στην πρόληψη, ενημερώνει τους πολίτες, συνεργάζεται με όλες τις αρχές και τους επιστημονικούς φορείς, την επιστημονική κοινότητα και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο ασφάλειας» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, 'Ακης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ για την σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη.
Ξεκαθάρισε ότι «εντολή εκκένωσης του νησιού δεν υπάρχει, ωστόσο, στο πλαίσιο της πρόληψης νομίζω ότι είναι εύλογο όταν μιλάμε για μία περιοχή που ανά 5 ή 10 λεπτά δίνει ένα σεισμό της τάξης των 4, 4,5, 5 Ρίχτερ, καταλαβαίνετε ότι και εσείς και εγώ αν ήμασταν εκεί δεν θα αισθανόμασταν καθόλου ευχάριστα. Υπάρχουν παιδιά τα οποία ζουν εκεί, υπάρχουν ηλικιωμένοι, είναι προσωπικές αποφάσεις. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να διευκολύνουμε τις μεταφορές των ανθρώπων από το νησί προς πιο ασφαλής προορισμούς. Ζούμε με τους σεισμούς, είμαστε μια σεισμογενής χώρα».
Εξήγησε ότι «τα μέτρα αφορούν τα νησιά της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο τη Σαντορίνη. Η Σαντορίνη είναι στο επίκεντρο αυτή τη στιγμή της σεισμικής δραστηριότητας, αλλά βασικά η δραστηριότητα αυτή προκύπτει από το ρήγμα το οποίο υπάρχει μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Μιλάμε δηλαδή για πάνω από 200-250 σεισμούς ημερησίως».
Κληθείς να απαντήσει εάν η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται το φαινόμενο για να αλλάξει την ατζέντα ανέφερε ότι «η απάντηση είναι αυτονόητη. Όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει κάποιου είδους εργαλειοποίηση αυτής της πρωτοφανούς σεισμικής δραστηριότητας, διότι αντίστοιχο φαινόμενο είχαμε και το 2011- 12, αλλά όχι τέτοιας έντασης στην περιοχή αυτή. Είναι η πρώτη φορά στη ζώσα μνήμη, εκτός αν μιλήσουμε για τους ανθρώπους που έζησαν το σεισμό του 1956, που έχουμε τέτοια δραστηριότητα με τόσους πολλούς σεισμούς αυτής της έντασης στην περιοχή, αλλά και στην Ελλάδα με πρόδρομη σεισμική δραστηριότητα. Επομένως, επενδύουμε στην πρόληψη, ακούμε τους ειδικούς και αφήνουμε όλη την υπόλοιπη πολιτικολογία».

Για τιμές στα εισιτήρια

Κληθείς να απαντήσει αν υπήρξαν φαινόμενα αισχροκέρδειας σε ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια το τελευταίο 4ήμερο Σαντορίνη, ο κ.Μαρινάκης ανέφερε πως «εγώ αυτό δεν μπορώ να το να το πω. Δεν μπορώ να βγάλω απόφαση για το αν υπήρξε φαινόμενο κερδοσκοπίας. Σίγουρα ήταν πολύ σημαντικό που άμεσα μπήκαν έξτρα δρομολόγια για να πέσουν οι τιμές.
Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν άνθρωποι, οι οποίοι θέλουν να φύγουν άρον άρον από ένα μέρος γιατί φοβούνται, να πληρώνουν τα ποσά που ακούσαμε σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις. Έχουν καθήκον οι αεροπορικές εταιρείες να βλέπουν τις ειδικές περιστάσεις. Μπήκαν έξτρα δρομολόγια και άμεσα μόλις μπήκαν αυτά τα έξτρα δρομολόγια, οι τιμές πέσανε σε λογικά επίπεδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης