
(upd4) Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, όπου από 26/1 έως 14/2 έχουν καταγραφεί πάνω από 19.200 σεισμοί, κάνοντας τους ειδικούς να μιλούν για πρωτόγνωρο φαινόμενο, σχετική ύφεση και αυξημένη εδαφική παραμόρφωση στη Σαντορίνη, αλλά και τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια, να δηλώνει πως «υπάρχει η πιθανότητα να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός».
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η σεισμική ακολουθία για συνεχιστεί για μήνες και μάλιστα, ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, εκτίμησε πως είναι πιθανό κάποιες ξεχασμένες δονήσεις είναι πιθανό να γίνουν αισθητές ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.
Στο μεταξύ, μεγέθους 5,1 Ρίχτερ ήταν η μεγαλύτερη σεισική δόνηση που καταγράφηκε μέρχιτ στιγμήγς σήμερα, η οποία έγινε αισθητή και στην Αττική.
Νέα συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) θα γινει το απόγευμα της Τετάρτης 19/2, ενώ κλειστά έως και την Παρασκευή 21/2 παραμένουν τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.
Κικίλιας: Υπάρχει η πιθανότητα να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός - Θα δημιουργηθεί λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη
«Οι επιστήμονες δεν κάνουν προβλέψεις, έχουν τα ειδικά όργανα και κάνουν προγνώσεις που δεν μπορεί να είναι ακριβείς. Υπάρχει η πιθανότητα να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός», τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Κικίλιας.
«Ένας μεγάλος σεισμός μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές ή και τσουνάμι. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης και των γύρω νησιών πρέπει να γνωρίζουν ότι, σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από τις παραλιακές και χαμηλές περιοχές και να μετακινηθούν προς ασφαλέστερα, υψηλότερα σημεία», υπογράμμισε.
Μάλιστα, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέφερε πως «πέραν του νέου λιμανιού της Σαντορίνης που ετοιμάζεται, αποφασίστηκε σε σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό και θα δημιουργηθεί ένα λιμάνι διαφυγής, στην πλευρά του νησιού που θα μπορούν να δέσουν και τα επιβατικά πλοία σε περίπτωση ανάγκης. Είναι τριμερής συμφωνία της Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων που αναλάμβάνουν την υλοποίηση του λιμανιού αυτού».
Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη κινητοποίηση που έχει γίνει απο την Πολιτική Προστασία, τα Σώματα Ασφαλείας, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις εταιρείες που σχετίζονται με την ηλεκτροδότηση και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες σε προληπτικό επίπεδο στην Σαντορίνη και γύρω νησιά για να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν ανάγκες από τις επιπτώσεις ενός μεγάλου σεισμού.
Όπως είπε, στην περιοχή έχει αναπτυχθεί πλήρης επιχειρησιακή δύναμη, που περιλαμβάνει τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, με παραπλέοντα πλοία για άμεση επέμβαση, το ΕΚΑΒ και το νοσηλευτικό προσωπικό και τον ΔΕΔΔΗΕ, με εφεδρικά υλικά για άμεση αποκατάσταση ζημιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που διαθέτουν ειδικά οχήματα επικοινωνίας 4x4, ώστε να διασφαλιστεί η αποστολή μηνυμάτων 112 ακόμη και σε περίπτωση κατάρρευσης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών.
«Όταν η απόσταση μεταξύ του ρήγματος της Ανύδρου, όπου καταγράφεται η σεισμική δραστηριότητα, και της Σαντορίνης είναι μόλις 20 μίλια, ο χρόνος αντίδρασης είναι κρίσιμος. Ο μηχανισμός μας είναι σε πλήρη ετοιμότητα και θα δράσει άμεσα αν και όταν χρειαστεί», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.
Αναφερόμενος στην ηφαιστειακή δραστηριότητα σημείωσε ότι «υπάρχει η ιδιομορφία της Σαντορίνης με το ηφαίστειο στην Νέα Καμένη. Έχει μια μικρή διέγερση τους τελευταίους μήνες. Υπάρχει το άλλο ηφαίστειο, το Κολούμπο. Υπάρχει μια μόνιμη ενεργοποίησή του τα τελευταία χρόνια που την παρακολουθούν επιστήμονες από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Υπάρχει και ένα ρήγμα, στην πορεία από την Σαντορίνη προς την Αμοργό, που προκαλεί την παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα, καθώς υπάρχει μάγμα στα έγκατα της Γης. Το μάγμα βρίσκεται στα 5 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες».
Ακόμξη, επιβεβαίωσε ότι έχει καταγραφεί μικρή παραμόρφωση του εδάφους και μετακίνηση ολόκληρου του νησιού, φαινόμενο που είχε σημειωθεί και το 2011-2012. «Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο στενά. Αυτό μπορεί να εξελιχθεί με αργό ή επιταχυνόμενο ρυθμό και αξιολογείται συνεχώς», ανέφερε.
Ο Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δημόσια συζήτηση γύρω από τη σεισμική δραστηριότητα, ζητώντας εγκράτεια και υπευθυνότητα στις δηλώσεις.
«Μιλάμε για ανθρώπους που δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν επιστημονικούς όρους – είναι οι νησιώτες μας, είναι η οικονομία, είναι ο τουρισμός. Δεν υπάρχει χώρος για κινδυνολογία αλλά ούτε για εφησυχασμό», υπογράμμισε.
«Ακούμε τους επιστήμονες, σχεδιάζουμε με προσοχή και ενημερώνουμε υπεύθυνα τους πολίτες. Στόχος μας είναι η ασφάλεια όλων και όλες οι αποφάσεις μας λαμβάνονται με γνώμονα αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κικίλιας επιβεβαίωσε ότι οι επιστημονικές επιτροπές συνεχίζουν να συνεδριάζουν και να αξιολογούν τα δεδομένα. Παράλληλα, τα σχολεία στα 4 νησιά της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την εισήγηση των ειδικών.
«Με προσοχή, ψυχραιμία και καθαρό μυαλό, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με διαφάνεια, τεκμηρίωση και υπευθυνότητα, θέτοντας πάντα σε προτεραιότητα την προστασία των πολιτών», κατέληξε ο Υπουργός.
Παπαζάχος: Θα συνεχιστούν για τουλάχιστον 2-3 μήνες οι σεισμοί - Πιθανό δονήσεις αισθητές και μέσα στο καλοκαίρι
Οι σεισμικές δονήσεις μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού θα συνεχιστούν για τουλάχιστον 2-3 μήνες, υπογράμμισε ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, σημειώνοντας πως κάποιες ξεχασμένες δονήσεις είναι πιθανό να γίνουν αισθητές ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.
«Αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να την ξεπεράσουμε», δήλωσε μιλώντας στο ΕΡΤNews, εξηγώντας πως αυτά τα φαινόμενα είναι μακροπρόθεσμα.
«Τραβάνε καιρό. Δεν ησυχάζουν εύκολα. Άρα, θα πρέπει ο κόσμος να μην ξεχνιέται και να νομίζει ότι έχει τελειώσει η ιστορία. Η ιστορία αυτή δεν έχει τελειώσει και θα κρατήσει ακόμα. Τέτοιους σεισμούς και ακολουθίες θα έχουμε και άλλες τις επόμενες μέρες», συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος, χωρίς να αποκλείει να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός.
Όπως ανέφερε,«γενικά η εικόνα που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο από τέτοια γεγονότα στα οποία υπάρχει και συμμετοχή μαγματικής διέγερσης, είναι ότι γενικά δεν γίνονται πάρα πολύ μεγάλοι σεισμοί, απλώς η περιοχή που έχει σπάσει είναι αρκετά μεγάλη γύρω στα 30 χιλιόμετρα και 30 χιλιόμετρα είναι μεγάλη περιοχή. Υπάρχουν και γειτονικά ρήγματα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός στην ίδια περιοχή. Σε κάποιο γειτονικό ρήγμα. Συμβαίνει κάποιες περιπτώσεις».
Για τους περίεργους θορύβους που ακούν οι κάτοικοι, ο κ. Παπαζάχος εξήγησε πως «όταν το μάγμα φτάσει στην επιφάνεια, αρχίζει και δονεί για ώρες τη γη με άλλο τρόπο, τελείως διαφορετικό και άρα δημιουργήθηκε μια ψευδαίσθηση».
Αναφορικά με την κίνηση και την άνοδο του μάγματος, εξήγησε πως είναι λιωμένο υλικό το οποίο ανεβαίνει και υπάρχει μέσα στη γη και αποθηκεύεται σε διάφορες περιοχές.
«Σε κάποιες περιπτώσεις θα βρει δρόμο να φτάσει στην επιφάνεια. Εκεί που θα βγει, θα δημιουργηθεί ένα ηφαίστειο και αυτό το υλικό που βγαίνει έξω είναι λάβα. Άρα, το υλικό πριν βγει, ας πούμε, το λέμε μάγμα. Και όταν βγει το λέμε λάβα. Το μάγμα τρυπάει την επιφάνεια, βγαίνει μέσα και δημιουργεί ηφαίστεια», σημείωσε και ξεκαθάρισε πως «δεν σημαίνει όμως αυτό ότι θα σκάσει και θα βγει ένα ηφαίστειο στην περιοχή της Άνδρου αύριο ή θα έχουμε καμία τεράστια υποθαλάσσια έκρηξη ή δεν ξέρω ποιο άλλο σενάριο».
«Αυτή τη στιγμή πραγματικά σας μιλάω, δεν έχουμε καμία σοβαρή εκτίμηση γιατί δεν μπορούμε ακόμα να αξιολογήσουμε αυτή την μικρή αποκλιμάκωση που βλέπετε, έχουμε πάρα πολλές εκπλήξεις. Παρακολουθούμε όχι μόνο τους σεισμογράφους αλλά και ένα σωρό άλλα συστήματα τα οποία έχουν εγκατασταθεί και τα οποία παρακολουθούν την παραμόρφωση, τα αέρια, έχουμε δορυφορικά δεδομένα κτλ. Όταν όλα αυτά τα στοιχεία δείξουν ότι έχουμε επανέλθει σε προηγούμενη κατάσταση ηρεμίας, εμείς θα το πούμε στους κατοίκους και θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση. Δυστυχώς, προς το παρόν περιμένουμε. Είμαστε στην αναμονή. Οι ακολουθίες δεν τελειώνουν γρήγορα. Έχουν χρονικά διαστήματα. Μακάρι οι συγκεκριμένοι να μας εκπλήξουν θετικά και να έχουμε μία γρήγορη αφομοίωση της σεισμικότητας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο κ. Παπαζάχος.
Γκανάς: Υπαρκτό σενάριο για 6R, αν και έχει απομακρυνθεί - Κανένας κίνδυνος έκρηξης ή δημιουργίας νέου ηφαιστείου
«Το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει και αυτές οι υφέσεις και οι εξάρσεις είναι μέσα στο πλαίσιο της εξέλιξης της ακολουθίας αυτής, η οποία όπως έχω πει είναι κάτι πρωτόγνωρο. Πρόκειται για μια σμηνοσειρά, η οποία οδηγείται από έναν μαγματισμό, μια κίνηση μάγματος δηλαδή, στον μέσο φλοιό στα 10-12 χιλιόμετρα περίπου», τόνισε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθ. Γκανάς, προσθέτοντας ότι το σενάριο του μεγάλου σεισμού κοντά στα 6 Ρίχτερ έχει απομακρυνθεί, αλλά δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς από το τραπέζι.
Ο κ. Γκανάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σήμερα (17/2) το πρωί, εξήγησε πως «είναι μέσα στο πλαίσιο της ακολουθίας».
Όπως ανέφερε, «έχουμε παρατηρήσει μια σχετική ύφεση. Συνολικά έχουμε 2.474 σεισμούς από τις 31 Ιανουαρίου. Αυτοί οι σεισμοί από τις 12 Φεβρουαρίου, δηλαδή από την περασμένη Τετάρτη, βαίνουν μειούμενοι σε αριθμό, δηλαδή έχει πέσει ο ρυθμός. Αυτό συνεχίστηκε και την Πέμπτη και την Παρασκευή και το Σάββατο, οπότε η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι μπήκαμε σε ένα στάδιο ύφεσης, όμως το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει και αυτές οι υφέσεις και οι εξάρσεις είναι μέσα στο πλαίσιο της εξέλιξης της ακολουθίας αυτής, η οποία όπως έχω πει είναι κάτι πρωτόγνωρο. Πρόκειται για μια σμηνοσειρά η οποία οδηγείται από έναν μαγματισμό, μια κίνηση μάγματος δηλαδή, στον μέσο φλοιό στα 10-12 χιλιόμετρα περίπου».
Πρόσθεσε ότι «το μάγμα μπήκε κάτω από την Καλντέρα, το έχουμε εντοπίσει στα 3 χιλιόμετρα, ανήλθε εκεί μέχρι τα μέσα με τέλη Ιανουαρίου, στη συνέχεια διέφυγε προς την κατεύθυνση του Κολούμπο, πέρασε από το Κολούμπο και κατευθύνθηκε στην Άνυδρο. Όλη η ακολουθία, αυτοί οι χιλιάδες σεισμοί και ο σημερινός ο 5,1 Ρίχτερ συμβαίνουν κοντά στην Άνυδρο, σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από τη νησίδα αυτή».
Κληθείς να απαντήσει εάν το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση, απάντησε αρνητικά.
«Αυτό που είπαμε χθες στην Επιτροπή είναι πως έχουμε μια ύφεση που είναι σε εξέλιξη. Επίσης, παρατηρείται και παραμόρφωση, δηλαδή οι κινήσεις που καταγράφουμε με GPS και με δορυφόρους δεν έχουν σταματήσει. Ενώ έχει σταματήσει η ανύψωση της Καλντέρας, συνεχίζεται η οριζόντια κίνηση. Έχει υπάρξει ακτινωτή παραμόρφωση από όλες τις πλευρές. Για τα κτίσματα δεν σημαίνει απολύτως τίποτα αυτό, τα κτίρια είναι ασφαλή», ανέφερε.
«Αυτό που πρέπει να δώσουμε ως νέο στοιχείο είναι ότι από τον σταθμό GPS στην Άνυδρο έχουμε ήδη καταγράψει κίνηση της νησίδας αυτής προς δυσμάς και προς τα κάτω περίπου 7 χιλιοστά την ημέρα. Κινείται δυτικά νοτιοδυτικά δηλαδή το νησάκι. Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο το 2025 σε σχέση με το 2011», πρόσθεσε.
Σε σχέση το ενδεχόμενο ηφαιστειακής έκρηξης, δήλωσε πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, γιατί ακόμα το μελετάμε. Από ό,τι βλέπουμε αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Τα σενάρια περί νέου ηφαιστείου είναι ακραία σενάρια, εμείς οι επιστήμονες οδηγούμαστε από τα δεδομένα μας. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αυτήν τη στιγμή ούτε να εκραγεί το ηφαίστειο, ούτε να δημιουργηθεί νέο ηφαίστειο».
Καραστάθης: Αναμενόμενο να έχουμε και μεγαλύτερους από 4 Ρίχτερ - Και 5,2 να γινόταν ήταν μέσα στα πλαίσια του αναμενόμενου
«Και 5,2 να γινόταν πάλι ήταν μέσα στα πλαίσια του αναμενόμενου. Αυτός ο σεισμός δεν αλλάζει την αξιολόγηση», τόνισε με φόντο τη σεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ το πρωί της Δευτέρας 17/2, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.
Ο κ. Καραστάθης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πωςαυτός ο σεισμός είναι στο πλαίσιο του αναμενόμενου και δεν αλλάζει την αξιολόγηση που κάνουν οι επιστήμονες.
«Αυτό που κοιτάμε είναι ο ρυθμός σεισμικότητας να πέφτει σταθερά και από εκεί και πέρα είναι το απολύτως αναμενόμενο να έχουμε και μεγαλύτερους σε μέγεθος σεισμούς από το 4. Και 5,2 να γινόταν πάλι ήταν μέσα στα πλαίσια του αναμενόμενου. Αυτός ο σεισμός δεν αλλάζει την αξιολόγηση», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες εξακολουθούν να παρακολουθούν το φαινόμενο συλλέγοντας συνεχώς δεδομένα.
Συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία
Μάλιστα, το πρωί της Δευτέρας 17/2, στις 9:49 σημειώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 22 χλμ νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού, ενώ είχε προηγηθεί 3 λεπτά νωρίτερα σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο.
Ακολούθησε στις 9:57 σεισμός 2,9 Ρίχτερ με επίκεντρο 24 χλμ βορειοανατολοικά της Οίας και στις 10:06 δόνησηση μεγέθους 3,7 Ρίχτερ 50 χλμ νότια του Ακρωτηρίου Σαντορίνης.
Νέα συνεδρίαση των δύο Επιτροπών στις 19/2- Κλειστά σχολεία έως 21/2 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό
Στο μεταξύ, οι δύο Επιτροπές (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), μετά την παρουσίαση και εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, κατέληξαν στις 16/2 στα εξής:
- Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παρουσιάζει σχετική ύφεση, με περίπου 1.300 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.3).
- Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και εντάσσεται στο ευρύτερο γεωδυναμικό πλαίσιο της περιοχής. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η δραστηριότητα αυτή οφείλεται σε συνδυασμό τεκτονικής και βαθύτερου μαγματισμού.
- Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης αυξημένη εδαφική παραμόρφωση η οποία παρακολουθείται συνεχώς.
-Τα δημόσια κτίρια, με βάση τους μέχρι τώρα ελέγχους, έχουν επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά στις σεισμικές φορτίσεις.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025 στις 18:00.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών