
Ο μονόλογος του Υπουργού... που ανησυχεί και η αδυναμία του να δώσει πειστικές απαντήσεις στους βιομηχάνους
Αυτό ήταν το μήνυμα του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου προς τους εκπροσώπους της Βιομηχανία Τροφίμων και των αλυσίδων super market, μετά από συνάντηση που είχε μαζί τους για περισσότερο από 90 λεπτά.
Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Γιώτης της γνωστής βιομηχανίας τροφίμων και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, είπε ότι «ο χειρότερος εχθρός της βιομηχανίας είναι η ακρίβεια, δεν μας συμφέρει να ακριβαίνουν τα προϊόντα διότι δεν πουλάμε και δεν μπορούμε να καλύψουμε τα κόστη μας , σημειώνοντας ότι μας ζητήθηκε να συνεχίσουμε να βάζουμε «πλάτη» για την συγκράτηση των τιμών.
Πάντως, ο υπουργός διατύπωσε την ανησυχία του για την βίαιη άνοδο των τιμών σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως είναι η σοκολάτα, το κακάο, οι χυμοί πορτοκαλιού για να ολοκληρωθεί ο κατάλογος με το νούμερο ένα προϊόν που αφορά όλα τα νοικοκυριά.
Το μοσχάρι «πετάει» στις προθήκες των κρεοπωλείων όταν η τιμή του «αγγίζει» τα 15 ευρώ, αφού τους δύο τελευταίους μήνες η χονδρική του τιμή αυξήθηκε κατά 2 ευρώ το κιλό.
Αντίστοιχη άνοδο καταγράφει στα κρεοπωλεία των super market.
Η άνοδος της τιμής προέρχεται κυρίως από την πολιτική της πράσινης μετάβασης που υποχρεώνει τη μείωση των αγελάδων στην Ολλανδία.
Η παραγωγή κρέατος καλύπτει μόλις το 15% της κατανάλωσης
Η εγχώρια αγορά παραγωγής είναι σχετικά μικρή και φτάνει μόλις στο 15% της κάλυψης και οι υπόλοιπες ποσότητες κρέατος σε ποσοστό 85% είναι οι εισαγωγές.
Η αξία τους έχει φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ.
Στέλεχος της αγοράς κρεάτων θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι η τιμή του θα κινηθεί πιο ψηλά μέχρι τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να στραφούν σε άλλα είδη κρέατος όπως είναι το κοτόπουλο, το αιγοπρόβειο και το χοιρινό.
Η άνοδος της τιμής για το μοσχάρι θα μεταφέρει τη ζήτηση σε άλλα είδη τα οποία αναμένεται να αυξηθεί η τιμή τους.
Το κράτος ως «προστάτης» των καταναλωτών
Πάντως, ο υπουργός κ. Τάκης Θεοδωρικάκος έθεσε ψηλά το ρόλο του κράτους στον έλεγχο των τιμών παρότι η αγορά είναι ελεύθερη με νόμο από το 2011 ενώ αφήνει εκτός της συζήτησης το ρόλο του ανταγωνισμού στην πίεση των τιμών. Τόνισε ότι το «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης είναι παρά πολύ μεγάλο και θα ενεργοποιηθεί όταν δεν υπάρχουν αποτελέσματα.
Η άλλη πλευρά είπε για μονόλογο
Οι εκπρόσωποι των super market έφυγαν χωρίς να κάνουν κάποιο σχόλιο άφησαν να εννοηθεί ότι ήταν ένας μονόλογος ο οποίος είναι αμφίβολο αν φέρει αποτελέσματα. Πάντως, τα super market όταν οι τιμές ανεβαίνουν σε επίπεδα που δεν μπορούν να έχουν μια ελκυστική τιμή για τους καταναλωτές δεν το βάζουν στα καταστήματα διότι δεν θέλουν να έχουν στα ράφια τους προϊόντα με υψηλές τιμές.
Εκπρόσωπος αλυσίδας είπε στο ΒΝ ειδικά για το μοσχάρι που συνεχίζει την ανοδική του πορεία θα μειωθούν οι ποσότητες εισαγωγής σε βαθμό που κάποια στιγμή να υπάρχουν ελλείψεις στις προσθήκες των κρεοπωλείων για το συγκεκριμένο προϊόν.
Η κόντρα του υπουργού με τους βιομηχάνους
Τα σημείο τριβής ανάμεσα στον υπουργείο τη βιομηχανία τροφίμων και τις αλυσίδες super market με το υπουργείο Ανάπτυξης είναι τα πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους, το οποίο εφαρμόστηκε την άνοιξη του 2022 και έχει παραταθεί μέχρι τις 30 Απριλίου 2025. Ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διατηρηθεί αλλά όταν τέθηκε το ερώτημα πως θα μειώσουν τα περιθώρια κέρδους όταν το «πλαφόν» περιορίζει την εμπορική τους πολιτική. O υπουργός είπε ότι πρόκειται για περιπτωσιολογία (!).
Τέλος, να σημειωθεί ότι η αξία των πωλήσεων στις οργανωμένες αλυσίδες super market ενισχύθηκε κατά 2,6% και οι όγκοι είχαν άνοδο κατά 2,3% το 2024. Ο τζίρος ανήλθε σε 12,1 δις ευρώ από 11,8 δις ευρώ το 2023.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών