Τελευταία Νέα
Πολιτική

Λατινοπούλου: Αδύνατη η ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα λόγω κυβερνητικής αδράνειας,γραφειοκρατίας και δικαστικών αγκυλώσεων

Λατινοπούλου: Αδύνατη η ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα λόγω κυβερνητικής αδράνειας,γραφειοκρατίας και δικαστικών αγκυλώσεων
Τι απαιτεί η Φωνή Λογικής
«Η Ελλάδα κάθεται πάνω σε ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, αλλά η κυβερνητική αδράνεια, η γραφειοκρατία και οι δικαστικές αγκυλώσεις έχουν καταστήσει αδύνατη την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα δημιουργώντας έναν αδειοδοτικό εφιάλτη», υπογραμμίζει η πρόεδρος της Φωνής Λογικής, Αφροδίτη Λατινοπούλου.
Σύμφωνα με την κα Λατινοπούλου, αποτέλεσμα «οι μεγάλες πολυεθνικές μερικώς αποχωρούν, οι επενδύσεις παγώνουν και η χώρα παραμένει εξαρτημένη από εισαγωγές ενέργειας μέσω μη ανθεκτικών ενεργειακών που περνάνε από Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν και Ρωσία».
Σημειώνει ότι «η μερική αποχώρηση κολοσσών, όπως η Total και η Repsol, από την ελληνική αγορά δεν είναι απλή σύμπτωση. Οι καθυστερήσεις σε αδειοδοτήσεις, οι πολύπλοκες δικαστικές διαδικασίες και η αδυναμία λήψης αποφάσεων από την ελληνική κυβέρνηση έχουν οδηγήσει στην εγκατάλειψη πολύτιμων κοιτασμάτων, όπως αυτά των Ιωαννίνων και του Κατάκολου. Ακόμα και η Energean, η μόνη εταιρεία που συνεχίζει τις δραστηριότητές της, προσκρούει σε ανυπέρβλητα εμπόδια που καθιστούν αδύνατη την πρόοδο (11 χρόνια αναμονής για ένα έργο που κατέληξε… στο κενό)».

Η κυβέρνηση τορπιλίζει τις επενδύσεις

«Η κυβέρνηση υποτίθεται ότι ενθαρρύνει τις επενδύσεις, αλλά στην πραγματικότητα τις τορπιλίζει μέσω του ατέρμονου κρατισμού που όμοιός του δεν είχε υπάρξει ούτε επί εποχών ΣΥΡΙΖΑ. Οι ατελείωτες καθυστερήσεις σε βασικά έργα υποδομών, όπως η έγκριση του λιμένα Πατρών και η αδειοδότηση υποστηρικτικών λιμανιών, εμποδίζουν οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια εκμετάλλευσης των εγχώριων υδρογονανθράκων», προσθέτει η κα Λατινοπούλου.
Υπογραμμίζει ότι «η Φωνή Λογικής απαιτεί άμεσα:
- Απλοποίηση και επιτάχυνση του αδειοδοτικού και δικαστικού πλαισίου για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
-Υποδομές υποστήριξης (λιμάνια, logistics) ώστε να μην εξαρτώνται οι επενδύσεις από ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
- Σαφές και σταθερό θεσμικό πλαίσιο που να διασφαλίζει ότι οι επενδυτές δεν θα εγκαταλείπουν τη χώρα λόγω της ήδη υπάρχουσας κυβερνητικής ανικανότητας.
«Οι γείτονές μας, Κύπρος, Ισραήλ και Αίγυπτος, έχουν προχωρήσει σε εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, φέρνοντας ανάπτυξη και ενεργειακή ανεξαρτησία στις χώρες τους. Η Ελλάδα γιατί όχι;
Ήρθε η ώρα η ελληνική κυβέρνηση να επιλέξει: θα συνεχίσει να εμποδίζει την πρόοδο ή θα αφήσει τη χώρα να αξιοποιήσει τον πλούτο της;», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης