Τελευταία Νέα
Πολιτική

Euractiv: Αμείλικτα ερωτήματα για τα Τέμπη - Το σιδηροδρομικό δυστύχημα απειλεί να συντρίψει τον Μητσοτάκη

Euractiv: Αμείλικτα ερωτήματα για τα Τέμπη - Το σιδηροδρομικό δυστύχημα απειλεί να συντρίψει τον Μητσοτάκη
Επτά στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι η κυβερνητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προστατεύει τους πολιτικούς που ευθύνονται για την τραγωδία - Ο ρόλος της Κομισιόν
Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες αναμένεται να βγουν σήμερα στους δρόμους σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό, κατηγορώντας την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας,  ότι συγκάλυψε βασικές λεπτομέρειες σχετικά με το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα του 2023 στα Τέμπη, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, κυρίως νέοι, μεταδίδει η Euractiv.

Οι κατηγορίες για συγκάλυψη

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι επτά στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι η κυβερνητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προστατεύει τους πολιτικούς που ευθύνονται για την τραγωδία.
Η κυβέρνηση στην Αθήνα αρνείται τις κατηγορίες.
Ωστόσο, ορισμένα κεντρικά ερωτήματα γύρω από την τραγωδία παραμένουν ακόμη αναπάντητα, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον η εμπλεκόμενη εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε παράνομα καύσιμα που προκάλεσαν τεράστια έκρηξη, σημειώνει το δημοσίευμα. 
Τι συνέβη oκτώ ημέρες πριν από το δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη, ο τότε υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής απέρριψε τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.
"Είναι ντροπιαστικό και ντρέπομαι που θέτετε θέματα ασφάλειας", είπε.
Στις 2 Μαρτίου, ο Καραμανλής είχε φύγει, παραιτήθηκε και ανέλαβε την "πολιτική ευθύνη".
Σε αντίθεση με τα πρωτόκολλα ασφαλείας, το σημείο του δυστυχήματος καθαρίστηκε στις 4 Μαρτίου, καταστρέφοντας κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία.
Ο τοπικός εισαγγελέας αρνήθηκε ότι έδωσε τέτοια εντολή, η οποία θα μπορούσε να προέρχεται μόνο από την κυβέρνηση. Οι συγγενείς των θυμάτων κατηγορούν την κυβέρνηση ότι σκηνοθετεί συγκάλυψη.
Αρκετά βίντεο έδειξαν μια τεράστια έκρηξη κατά τη διάρκεια του δυστυχήματος, εγείροντας υποψίες ότι η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε παράνομες εύφλεκτες ουσίες.
Κανένα βίντεο δεν ήταν διαθέσιμο εκείνη την εποχή για να δείξει αν αυτό ήταν αλήθεια.
Η κυβέρνηση απορρίπτει τους ισχυρισμούς ως θεωρίες συνωμοσίας.
Η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας δεν διαπίστωσε ποινικές ευθύνες για κανέναν πολιτικό μετά από κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας που συστάθηκε από την κυβέρνηση.
Η αργή πρόοδος της έρευνας του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει προκαλέσει την οργή των οικογενειών των θυμάτων.
Συγκρότησαν τον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων, με επικεφαλής την παιδίατρο Μαρία Καρυστιάνου, η οποία έχασε την κόρη της στο δυστύχημα.

Ο ρόλος της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "εντόπισε" ως παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ την έλλειψη μόνιμου, ανεξάρτητου φορέα διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων στην Ελλάδα από το 2019.
Ωστόσο, δεν ελήφθη κανένα μέτρο κατά της Αθήνας.
Πριν από το ατύχημα, η εισαγγελέας της ΕΕ Laura Kövesi είχε ξεκινήσει έρευνα σχετικά με σύμβαση που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και υπογράφηκε το 2014 για την ανακατασκευή και την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης και του τηλεχειρισμού στα ελληνικά τρένα.
Οι εμπειρογνώμονες υποστήριξαν ότι το ατύχημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν τα συστήματα αυτά είχαν τεθεί σε λειτουργία.
Τον Μάρτιο του 2024, η Kövesi δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές έθεταν εμπόδια στην έρευνά της.
Μετά από αίτημά της, ασκήθηκαν διώξεις σε 23 μη πολιτικά πρόσωπα. Ζήτησε επίσης τη δίωξη του υπουργού Μεταφορών Καραμανλή, αλλά η ασυλία που προβλέπει το σύνταγμα της χώρας το απέτρεψε.
Ο Καραμανλής εξελέγη και πάλι βουλευτής πέρυσι.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στην Kövesi, λέγοντας ότι είχε υπερβεί τα όρια των αρμοδιοτήτων της.

Σύνδεση με τις Βρυξέλλες

Τον Αύγουστο του 2024, η Euractiv ανέφερε αποκλειστικά ότι η Ελλάδα ζήτησε το χαρτοφυλάκιο μεταφορών της ΕΕ στις νέες Επιτροπές μετά τις εκλογές δύο μήνες νωρίτερα.
Η Ursula von der Leyen παραχώρησε τελικά το χαρτοφυλάκιο μεταφορών στον Απόστολο Τζιτζικώστα.
Πριν από την ακρόαση του Τζιτζικώστα στο Σώμα της ΕΕ, η Καρυστιάνου έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στη von der Leyen - η οποία δεν έχει πει μέχρι στιγμής τίποτα για την υπόθεση - και στην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, προειδοποιώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κάλυψε τους υπεύθυνους για το σιδηροδρομικό δυστύχημα.
Δεν έλαβε ποτέ απάντηση.
Τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της ελληνικής κυβέρνησης, ζητώντας εξηγήσεις για τη συνεχιζόμενη αποτυχία της να συμμορφωθεί με τα πρότυπα ασφαλείας των σιδηροδρόμων.
Η διαδικασία υπογράφηκε από τον ίδιο τον Τζιτζικώστα.
Στις 5 Φεβρουαρίου, η ομάδα της Αριστεράς της ΕΕ ζήτησε από τον Τζιτζικώστα να εμφανιστεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να συζητήσει την ασφάλεια των ελληνικών τρένων.
Στη διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων, το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές της ΕΕ, οι ακροδεξιοί Πατριώτες και η Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών το απέρριψαν. Ένα νέο αίτημα απορρίφθηκε και πάλι.
Στις 7 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα στο οποίο εξέφραζε τις ανησυχίες του για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, αναφέροντας ως παράδειγμα την τραγωδία των Τεμπών.
Εν τω μεταξύ, το ad hoc ελληνικό ανακριτικό όργανο επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι οι μηχανές του τρένου δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν την έκρηξη και δεν απέκλεισε την ύπαρξη άγνωστου ακόμη καυσίμου.

Παρέμβαση Καρυστιανού

Αναφερόμενη στην πρόσφατη διαδικασία επί παραβάσει της Επιτροπής κατά της ελληνικής κυβέρνησης, η κ. Καρυστιάνου δήλωσε στη Euractiv ότι η ένωση συγγενών πιέζει από το 2023 στο Ευρωκοινοβούλιο ώστε η DG MOVE της Επιτροπής να εξετάσει πιθανές παραβιάσεις της ΕΕ στα σιδηροδρομικά δίκτυα της Ελλάδας.
Τόνισε ότι το ad hoc ερευνητικό όργανο στο εσωτερικό της Ελλάδας δεν είναι ανεξάρτητο.
"Εποπτεύεται από το υπουργείο Μεταφορών και τα μέλη του διορίζονται από τον υπουργό χωρίς αντικειμενικά κριτήρια, γεγονός που επηρεάζει την ανεξαρτησία του", δήλωσε η κ. Καρυστιανού.

Η Επιτροπή είχε εντοπίσει τις "ελλείψεις"

Ερωτηθείσα από το Euractiv εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγγυάται επί του παρόντος την ασφάλεια των ελληνικών σιδηροδρόμων, η εκπρόσωπος της ΕΕ Anna-Kaisa Itkonen απάντησε την Πέμπτη ότι η εκτελεστική εξουσία "αντιμετώπιζε ενεργά βασικές ελλείψεις" στο σιδηροδρομικό σύστημα της Ελλάδας πριν από το ατύχημα.
Η Επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2021 για την παράλειψη σύναψης συμβατικής συμφωνίας με τον ΟΣΕ, τον διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής, δήλωσε η ίδια.
Η εν λόγω συμφωνία ήταν απαραίτητη για τη διασφάλιση επαρκούς και σταθερής χρηματοδότησης, μαζί με κίνητρα απόδοσης, είπε. "Η Ελλάδα δεν θέσπισε μια τέτοια συμφωνία, γεγονός που μας οδήγησε να παραπέμψουμε την υπόθεση στο Δικαστήριο, το οποίο τελικά υποχρέωσε την Ελλάδα να ενεργήσει", δήλωσε η Itkonen.
"Τώρα αξιολογούμε κατά πόσον η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του ΟΣΕ πληροί τις απαιτήσεις της οδηγίας και αντιμετωπίζει επαρκώς όλες τις απαραίτητες πτυχές", πρόσθεσε.
Ο Τζιτζικώστας κατέστησε σαφές ότι "η ασφάλεια εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Επιτροπής", δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Η Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να προτείνει μια κατ' εξουσιοδότηση πράξη που θα εισάγει ένα αποτελεσματικό σύστημα συλλογής και ανάλυσης δεδομένων σχετικών με την ασφάλεια που προέρχονται από ατυχήματα και συμβάντα στον σιδηροδρομικό τομέα, δήλωσε ο Itkonen
"Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι σε έναν ολοένα και περισσότερο εναρμονισμένο ενιαίο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό χώρο, οι σχετικές με την ασφάλεια πληροφορίες ανταλλάσσονται εύκολα μεταξύ των αρχών και των εταιρειών διασυνοριακά και ότι οι αναδυόμενοι κίνδυνοι εντοπίζονται γρήγορα και κοινοποιούνται χωρίς καθυστέρηση", τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania