Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ένοχη σιωπή Μητσοτάκη για την επίθεση στον «Στόλο προς τη Γάζα», ανοιχτά της Γαύδου - Ιταλία, Ισπανία στέλνουν συνοδεία

Ένοχη σιωπή Μητσοτάκη για την επίθεση στον «Στόλο προς τη Γάζα», ανοιχτά της Γαύδου - Ιταλία, Ισπανία στέλνουν συνοδεία
Η καθυστέρηση στην επίσημη αντίδραση αποδυναμώνει τη θέση της χώρας διεθνώς και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ελληνικών και ξένων πλοίων στην περιοχή.
Σχετικά Άρθρα

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της προσοχής με αρνητικό πρόσημο, με φόντο την ένοχη σιωπή της μετά την πειρατική επίθεση κατά της Διεθνούς Αποστολής Global Sumud Flotilla που πλέει προς τη Γάζα, η οποία πραγματοποιήθηκε ανοιχτά της Γαύδου και εντός του ελληνικού SAR. 
Παρά τη σοβαρότητα του περιστατικού, η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένουν σιωπηλοί, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Το περιστατικό, που συνέβη υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, φέρνει ξανά στο προσκήνιο ζητήματα ασφάλειας στις θαλάσσιες ζώνες της χώρας και την ανάγκη αυξημένης διεθνούς προστασίας για πολυεθνικές αποστολές όπως το Flotilla.
Σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση, Ιταλία και Ισπανία αντέδρασαν άμεσα, στέλνοντας συνοδεία για την προστασία της αποστολής και διασφάλιση της ασφάλειας του πληρώματος.
Οι κινήσεις αυτές υπογραμμίζουν την αυξανόμενη ανησυχία των γειτονικών κρατών για την κατάσταση στην περιοχή και την ανάγκη διεθνούς συντονισμού.
Η σιωπή της Αθήνας προκαλεί ερωτήματα για τη στρατηγική πλήρους στήριξης στο Ισραήλ.
Η καθυστέρηση στην επίσημη αντίδραση αποδυναμώνει τη θέση της χώρας διεθνώς και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ελληνικών και ξένων πλοίων στην περιοχή.

Οι πολιτικές αντιδράσεις

Το περιστατικό, που σημειώθηκε εντός της ελληνικής ζώνης έρευνας και διάσωσης (SAR), έχει προκαλέσει έντονη πολιτική κριτική για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.
Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εξέφρασε την αντίδρασή του τόσο για τις ενέργειες των ισραηλινών αρχών όσο και για τη «σιωπή» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση ενημέρωση και διασφάλιση της ασφάλειας των πλοίων και των πληρωμάτων.
«Δεν μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να σιωπά, τη στιγμή που η Ιταλία καταδικάζει την επίθεση και στέλνει φρεγάτα για την προστασία των πολιτών της», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, το ΚΚΕ κάνει λόγο για «πολύ σοβαρές καταγγελίες» και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του στολίσκου και την αποτροπή επαναλαμβανόμενων επιθέσεων.
Η Νέα Αριστερά απαίτησε επίσης άμεση ναυτική προστασία για τον στόλο, καλώντας τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Ναυτιλίας να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων τους.
Η γραμματέας της Κ.Ο., Πέτη Πέρκα, χαρακτήρισε την επίθεση «τρομοκρατική ενέργεια που καταλύει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου» και τόνισε ότι ανάμεσα στους επιβαίνοντες υπάρχουν και Έλληνες πολίτες.

Η Ιταλία στέλνει δεύτερο πολεμικό πλοίο για την προστασία της Flotilla – Καταδικάζει την επίθεση με drone

Κατά την παρέμβασή του στην Βουλή της Ρώμης, ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Guido Crosetto ανακοίνωσε σήμερα ότι, μετά τη φρεγάτα Fasan, η Ιταλία αποφάσισε την αποστολή και του πολεμικού πλοίου Alpino για την προστασία των πολιτών που συμμετέχουν στην ανθρωπιστική αποστολή Global Sumud Flottilla.
Ο Crosetto τόνισε ότι η Ιταλία «δεν έχει την πρόθεση να στείλει πλοία για να κάνει πόλεμο σε μια φίλη χώρα», αναφερόμενος στην πρόσφατη επίθεση με drone που δέχθηκε η αποστολή.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση καταδικάζει με τον «σαφέστερο τρόπο» τα γεγονότα, χαρακτηρίζοντάς τα «απαράδεκτα».
Ο Ιταλός υπουργός υπογράμμισε επίσης τους κινδύνους που δημιουργεί η είσοδος σε ξένα χωρικά ύδατα: «Το κλίμα προκαλεί ανησυχία. Και εμείς δεν είμαστε σε θέση, βγαίνοντας από τα διεθνή χωρικά ύδατα και εισερχόμενοι στον χώρο ενός Κράτους, να εγγυηθούμε την ασφάλεια. Δεν μπορεί να θεωρηθεί πράξη ελευθερίας, όταν η ελευθερία αυτή εισέρχεται σε μια άλλη χώρα και μπορεί να θεωρηθεί εχθρική πράξη».
Παράλληλα, ο Crosetto υπογράμμισε ότι η Ιταλία συνεχίζει να ασκεί πίεση για την προστασία των ανθρωπιστικών αποστολών, αλλά κάθε συνέπεια πρέπει να ληφθεί υπόψη ώστε να αποφευχθούν εντάσεις ή κλιμάκωση.
Η ανακοίνωση έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης ανησυχίας για την ασφάλεια των ανθρωπιστικών αποστολών στη Μέση Ανατολή, ενώ αναδεικνύει τη διαφοροποίηση της Ιταλίας από τη σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την επίθεση στο Flotilla.

Τι υποστηρίζει το ελληνικό λιμενικό

Από την πλευρά του, το Λιμενικό Σώμα ενημέρωσε ότι στο σημείο της επίθεσης  έσπευσε πορτογαλικό σκάφος της δύναμης Frontex, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, χωρίς ωστόσο να διαπιστώσει καμία υλική ζημιά στα πλοιάρια.
Νωρίτερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης είχε επιχειρήσει να επικοινωνήσει με τον καπετάνιο ενός από τα σκάφη, χωρίς αποτέλεσμα.
Οι ίδιες πηγές τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι την ώρα της καταγγελίας τα σκάφη του στόλου έπλεαν σε διεθνή ύδατα, νότια της Κρήτης.
Οι έρευνες συνεχίζονται για τη διαλεύκανση των συνθηκών του περιστατικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης