Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Ο Trump μπορεί να γράψει Ιστορία» - Ο Άδωνις Γεωργιάδης ζητά παρέμβαση των ΗΠΑ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα… «Ο Elgin τα έκλεψε»

«Ο Trump μπορεί να γράψει Ιστορία» - Ο Άδωνις Γεωργιάδης ζητά παρέμβαση των ΗΠΑ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα… «Ο Elgin τα έκλεψε»
Στη συνέντευξή του, ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μπροστά του μια μοναδική ιστορική ευκαιρία

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα βρέθηκε στο επίκεντρο εκτενούς συνέντευξης που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο αμερικανικό μέσο Breitbart, απευθύνοντας δημόσια έκκληση προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να ασκήσει πίεση στη βρετανική κυβέρνηση για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Ο κ. Γεωργιάδης εμφανίζεται πεπεισμένος ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε ένα ζήτημα που παραμένει ανοικτό εδώ και περισσότερους από δύο αιώνες, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε ιστορική παρακαταθήκη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρο τον δυτικό πολιτισμό.
Μάλιστα, δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τον Trump «φυσικό ηγέτη του δυτικού κόσμου», εκτιμώντας ότι διαθέτει το πολιτικό βάρος ώστε να πείσει το Λονδίνο να προχωρήσει στην επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Breitbart.JPG
«Ο Trump μπορεί να μείνει στην Ιστορία για χιλιάδες χρόνια»

Στη συνέντευξή του, ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μπροστά του μια μοναδική ιστορική ευκαιρία.
«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο πρόεδρος Trump, ως ο φυσικός ηγέτης του δυτικού κόσμου, αντιλαμβάνεται πως εκπροσωπεί το πνεύμα των ιδρυτών της αμερικανικής δημοκρατίας. Όλοι τους είχαν τεράστιο σεβασμό προς την Αρχαία Ελλάδα και την Αρχαία Ρώμη, από τις οποίες άντλησαν τις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η αμερικανική δημοκρατία. Είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσε να πιέσει τη βρετανική κυβέρνηση να κάνει το σωστό βήμα», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Υγείας προχωρά ακόμη περισσότερο, υποστηρίζοντας ότι η επιστροφή των Γλυπτών θα αποτελούσε γεγονός με διαχρονική ιστορική σημασία. «Ο ηγέτης που θα το πετύχει αυτό θα γίνει μέρος της ιστορίας του Παρθενώνα. Και, όπως γνωρίζετε, ο Παρθενώνας βρίσκεται εδώ και 2.500 χρόνια και θα βρίσκεται εδώ και άλλα 2.500 χρόνια. Δεν υπερβάλλω», αναφέρει.
Κατά τον ίδιο, μια τέτοια πρωτοβουλία θα ξεπερνούσε τα στενά όρια της διπλωματίας, συνδέοντας οριστικά το όνομα εκείνου που θα συμβάλει στην επανένωση των Γλυπτών με το σημαντικότερο σύμβολο της δημοκρατίας.

Δεν υπάρχει μορφωμένος άνθρωπος που να πιστεύει ότι δεν πρέπει να επιστρέψουν»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίζεται βέβαιος ότι το αίτημα της Ελλάδας έχει πλέον ευρεία διεθνή αποδοχή.
«Όχι μόνο εδώ, αλλά παντού. Όλοι οι μορφωμένοι άνθρωποι στη Δύση, και όχι μόνο στη Δύση, καταλαβαίνουν γιατί τα Γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν. Δεν υπάρχει ούτε ένας μορφωμένος άνθρωπος στον κόσμο που να μη συνειδητοποιεί γιατί πρέπει να επιστρέψουν», σημειώνει. Όπως υποστηρίζει, ακόμη και η επιχειρηματολογία της βρετανικής πλευράς έχει πλέον διαφοροποιηθεί αισθητά.
«Οι Βρετανοί δεν λένε "όχι". Δεν λένε "δεν θα τα επιστρέψουμε ποτέ". Απλώς λένε "ας δούμε αν είναι η κατάλληλη στιγμή". Το επιχείρημα ότι τα κατέχουν νόμιμα δεν προβάλλεται πλέον ούτε από τους ίδιους», επισημαίνει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και μέσα στη Βρετανία έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια η αντίληψη ότι ο τρόπος με τον οποίο ο λόρδος Elgin απέκτησε τα Γλυπτά ήταν τουλάχιστον αμφιλεγόμενος.

«Ο Elgin τα έκλεψε»

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίζεται ο υπουργός Υγείας όταν αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο ο λόρδος Elgin αφαίρεσε τα Γλυπτά από τον Παρθενώνα στις αρχές του 19ου αιώνα.
Όπως υποστηρίζει, ο Elgin είχε λάβει άδεια από τις οθωμανικές αρχές μόνο για να μελετήσει το μνημείο και όχι για να αφαιρέσει τμήματά του. «Ήρθε στην Αθήνα με την άδεια να μελετήσει τον Παρθενώνα. Αντί όμως να τον μελετήσει, έκοψε τα μάρμαρα και τα έκλεψε. Τα φόρτωσε σε πλοία και τα μετέφερε στο Ηνωμένο Βασίλειο», δηλώνει.
Μάλιστα, σημειώνει ότι ακόμη και η ίδια η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν αναγνώρισε ποτέ ως νόμιμη αυτή την πράξη. «Οι οθωμανικές αρχές είχαν ξεκαθαρίσει ότι είχε άδεια μόνο να μελετήσει τα Γλυπτά και όχι να τα αφαιρέσει», υπογραμμίζει.
Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, η υπόθεση των Γλυπτών δεν αποτελεί απλώς μια διαμάχη γύρω από αρχαιότητες, αλλά ένα ζήτημα που αγγίζει τον πυρήνα της ελληνικής ιστορικής ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ιστορία της «κλοπής» των Γλυπτών

Στη συνέντευξή του στο Breitbart, ο Άδωνις Γεωργιάδης αφιερώνει μεγάλο μέρος της συζήτησης στην ιστορική διαδρομή των Γλυπτών του Παρθενώνα, επιμένοντας ότι η απομάκρυνσή τους από τον λόρδο Elgin δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη πράξη. Όπως εξηγεί, ο Παρθενώνας, που οικοδομήθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ., αποτέλεσε «το μεγαλύτερο σύμβολο της εποχής του και της δημοκρατίας», παραμένοντας σχεδόν ανέπαφος επί σχεδόν δύο χιλιετίες, παρά τις διαδοχικές αυτοκρατορίες που πέρασαν από την Αθήνα.
«Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, οι Βυζαντινοί, ακόμη και οι Οθωμανοί, όλοι σεβάστηκαν τον Παρθενώνα. Η μεγαλύτερη καταστροφή ήρθε τον 17ο αιώνα, όταν οι Βενετοί βομβάρδισαν τον Παρθενώνα, όπου οι Οθωμανοί είχαν αποθηκεύσει πυρομαχικά, προκαλώντας τη μεγάλη έκρηξη», αναφέρει.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, στις αρχές του 19ου αιώνα ο λόρδος Elgin εξασφάλισε από τον Σουλτάνο άδεια να επισκεφθεί και να μελετήσει το μνημείο, όχι όμως να αφαιρέσει τμήματά του. «Ήρθε στην Αθήνα με αυτό το έγγραφο, ανέβηκε στον Παρθενώνα μαζί με τους εργάτες του και, αντί να τον μελετήσει, έκοψε τα μάρμαρα και τα έκλεψε. Τα φόρτωσε σε πλοία και τα μετέφερε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα από τα πλοία μάλιστα βυθίστηκε και ορισμένα από τα Γλυπτά βρίσκονται ακόμη στον βυθό της θάλασσας», υποστηρίζει.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι ούτε η Οθωμανική Αυτοκρατορία αναγνώρισε ποτέ ως νόμιμη την ενέργεια του Elgin, καθώς, όπως λέει, η άδεια αφορούσε αποκλειστικά τη μελέτη του μνημείου και όχι την αποξήλωση των Γλυπτών.

Η ιστορία με τις σφαίρες στον Παρθενώνα

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί και η ιστορία που αφηγείται ο Άδωνις Γεωργιάδης για την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, την οποία χρησιμοποιεί για να αναδείξει τη σημασία που είχε διαχρονικά ο Παρθενώνας για τους Έλληνες. Όπως αναφέρει, όταν οι Οθωμανοί που είχαν οχυρωθεί στην Ακρόπολη άρχισαν να ξεμένουν από πυρομαχικά, επιχείρησαν να αποσπάσουν τα μεταλλικά στοιχεία από τις κολόνες του Παρθενώνα, προκειμένου να κατασκευάσουν νέες σφαίρες.
«Όταν οι Έλληνες το έμαθαν, σταμάτησαν τη μάχη, ύψωσαν λευκή σημαία, ανέβηκαν στον βράχο και τους είπαν: "Θα σας δώσουμε όσες σφαίρες θέλετε, μόνο μην αγγίξετε τον Παρθενώνα"»
, αφηγείται.
Κατά τον ίδιο, το περιστατικό αυτό αποδεικνύει πόσο βαθιά ήταν ριζωμένος ο συμβολισμός του μνημείου στη συνείδηση των Ελλήνων. «Ήταν άνθρωποι αγράμματοι, που δεν γνώριζαν ιστορία και ίσως δεν μπορούσαν ούτε να γράψουν το όνομά τους. Όμως είχαν την αίσθηση ότι ο Παρθενώνας είναι το πνεύμα της Ελλάδας. Είναι η ελληνική ταυτότητα», σημειώνει.

«Δεν θα ζητήσουμε ποτέ άλλες αρχαιότητες»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επιμένει ότι η ελληνική διεκδίκηση αφορά αποκλειστικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα και δεν συνδέεται με ευρύτερες απαιτήσεις για επιστροφή αρχαιοτήτων από μουσεία του εξωτερικού. «Το ζήτημα των Γλυπτών είναι απολύτως μοναδικό. Δεν πρόκειται ποτέ να ζητήσουμε την επιστροφή οποιασδήποτε άλλης αρχαιότητας από οποιοδήποτε άλλο μουσείο. Δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την υπόθεση αυτή ως μοχλό πίεσης για να αρχίσουμε να ζητάμε την επιστροφή και άλλων αρχαιοτήτων», τονίζει.
Όπως εξηγεί, για την Ελλάδα το θέμα υπερβαίνει τα όρια μιας πολιτιστικής διεκδίκησης. «Για εμάς, τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι το σύμβολο της ενότητας του ελληνικού έθνους. Αν ρωτήσετε οποιονδήποτε ποιο είναι το μεγαλύτερο σύμβολο της Ελλάδας, θα σας απαντήσει ο Παρθενώνας. Είναι το σύμβολο της δημοκρατίας», δηλώνει.

Ο πόλεμος στο Ιράν

Πέρα από το ζήτημα των Γλυπτών, ο υπουργός Υγείας επαναλαμβάνει τη δημόσια στήριξή του προς τον Donald Trump και για τις επιλογές του στην εξωτερική πολιτική. «Πιστεύω ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο πραγματικός ηγέτης του δυτικού κόσμου. Γι' αυτό και στήριξα δημόσια την επιχείρησή του εναντίον του Ιράν. Πιστεύω ότι, ακόμη κι αν πολλοί στη Δύση δεν το αντιλαμβάνονται, προστάτευσε τον δυτικό κόσμο από μια τεράστια απειλή. Αν το Ιράν αποκτούσε πυρηνικά όπλα σε συνδυασμό με το βαλλιστικό του πρόγραμμα, κανείς δεν θα ήταν ασφαλής», υποστηρίζει.
Ο ίδιος αποκαλύπτει μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης φορούσε μανικετόκουμπα με τον Donald Trump, εξηγώντας με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο την επιλογή του. «Συνήθως τα φοράω γιατί, όταν βλέπω κομμουνιστές, κάνω κάτι τέτοιο για να προστατεύω τον εαυτό μου», λέει χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης