Πρόσωπα

Φαμπρίς Μουάμπα: «Είπα "όχι πάλι" - Ότι ο Έρικσεν είναι ζωντανός το μεγαλύτερο επίτευγμα του EURO 2020»

Φαμπρίς Μουάμπα: «Είπα
Ο πρώην παίκτης της Μπόλτον, Φαμπρίς Μουάμπα, γνωρίζει από πρώτο χέρι τι βίωσε ο Κρίστιαν Έρικσεν και όπως δήλωσε, το γεγονός πως ο Δανός μεσοεπιθετικός είναι ζωντανός, είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του φετινού EURO.

Ήταν 17 Μαρτίου του 2012, όταν η Τότεναμ βρέθηκε αντιμέτωπη στα προημιτελικά του FA Cup με την Μπόλτον. Στο 41ο λεπτό της αναμέτρησης, η καρδιά του κεντρικού μέσου, Φαμπρίς Μουάμπα, σταμάτησε να χτυπά, υποβάλλοντας τον σε μία κατάσταση που διήρκησε 78 (!) ολόκληρα λεπτά.


Εννέα χρόνια μετά, βλέποντας τον Κρίστιαν Έρικσεν να παθαίνει καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ Δανίας και Φινλανδίας για το EURO 2020, ευγνωμονεί το ιατρικό επιτελείο που επενέβη ταχύτατα. Με τον 29χρονο μέσο να νοσηλεύεται σε ένα από τα κορυφαία νοσοκομεία της Δανίας, εκτός κινδύνου πλέον, αποφάσισε να στείλει το δικό του μήνυμα:
«Το γεγονός πως είναι ζωντανός, είναι το καλύτερο γεγονός που μπορεί να προκύψει στο EURO 2020. Ανεξάρτητα από το ποια ομάδα θα κατακτήσει το τρόπαιο, το μόνο που μετρά στο τέλος της ημέρας είναι πως ο Κρίστιαν είναι υγιής. Πως μπορεί να επιστρέψει σπίτι ασφαλής και να αφοσιωθεί στην ανάρρωσή του».
Δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η παγκόσμια προβολή του παιχνιδιού, θα μπορούσε να προσθέσει ακόμα μεγαλύτερο βάρος στους ώμους των γιατρών, κάτι που δεν συνέβη εν τέλει και το γεγονός αυτό, αυξάνει την αξία του επιτεύγματός τους.

«Είπα μέσα μου, όχι πάλι!»

«Παρακολουθούσα το παιχνίδι και όταν ο Έρικσεν βρέθηκε στο έδαφος, το τηλέφωνό μου ξεκίνησε να χτυπά σαν τρελό. Τότε είπα μέσα μου “όχι πάλι, σας παρακαλώ, όχι ξανά το ίδιο”. Είναι ένα συναίσθημα που δεν θες να το ξαναζήσεις. Το αφήνεις πίσω σου και όταν βλέπεις να το περνά κάποιος άλλος, λυγίζεις».

muamba.jpg

Όντας ικανός να ερμηνεύσει καλύτερα από τον καθένα την πλήρη εικόνα του γεγονότος, δεν παρέλειψε να προσθέσει:
«Πολλοί άνθρωποι επικεντρώνονται στο άτομο και δεν σκέφτονται πως υπάρχει μια οικογένεια πίσω του. Μια γυναίκα και ένα παιδί. Πλέον, η βασική του προτεραιότητα οφείλει να είναι η υποβολή του στους κατάλληλους ελέγχους, ώστε να βεβαιωθεί πως αυτό το περιστατικό, δεν θα έχει επιπτώσεις στη μετέπειτα ζωή του ίδιου και της οικογένειάς του».
Άλλωστε, ο Μουάμπα έχει δείξει ήδη τον δρόμο, αφού μπροστά στον κίνδυνο, έκλεισε μια ελπιδοφόρα καριέρα σε ηλικία μόλις είκοσι τεσσάρων ετών.

Η ιατρική βοήθεια οφείλει να είναι παρούσα σε όλες τις κατηγορίες

Τόσο ο Αndrew Deaner, ο γιατρός που κράτησε τον Φαμπρίς Μουάμπα στη ζωή τον Μάρτιο του 2012, όσο και ο Sanjay Sharma, αθλητικός καρδιολόγος που συνεργάστηκε με τον Έρικσεν κατά το διάστημα που αγωνιζόταν στην Τότεναμ, έδωσαν συγχαρητήρια στο ιατρικό επιτελείο για την άμεση παρέμβασή του.

«Το γεγονός αυτό, είναι ένα ακόμα παράδειγμα, που πρέπει να κάνει τους πάντες να κατανοήσουν τη σημασία της έγκαιρης και σωστής εκτέλεσης ΚΑΡΠΑ. Μάθετε πως πραγματοποιείται και βεβαιωθείτε πως υπάρχουν άμεσα διαθέσιμοι απινιδωτές στην τοπική σας κοινότητα», ήταν το μήνυμά του Sharma.

Κλείνοντας, απηύθυνε έκκληση προς τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, ώστε να φροντίσουν ακόμα και τα ματς που δεν συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους, να έχουν άμεση πρόσβαση στο κατάλληλο ιατρικό υλικό, αλλά να διαθέτουν και προσωπικό που θα μπορεί να το αξιοποιήσει. Στόχος; Να εξαλειφθεί ο κίνδυνος στους αγωνιστικούς χώρους εξίσου, είτε πρόκειται για παιχνίδια της Πρέμιερ Λιγκ, είτε για ματς ερασιτεχνικών κατηγοριών.

Φάνης Τσοκανάς

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης