Τελευταία Νέα
Speculator

Οι ξεχασιάρηδες του Ιατρικού Αθηνών και το κουβάρι απαιτήσεων και οικονομικής θέσης των θυγατρικών

Οι ξεχασιάρηδες του Ιατρικού Αθηνών και το κουβάρι απαιτήσεων και οικονομικής θέσης των θυγατρικών
Η επιβράβευση με εκτίναξη των αμοιβών ΔΣ και το πλήθος των… ορκωτών
Παρά το γεγονός ότι το Ιατρικό Αθηνών έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις ομίλου για τη χρήση 2019 δεν φαίνεται να έχει τηρήσει την υποχρέωση να αναρτήσει τις οικονομικές καταστάσεις των θυγατρικών του εταιριών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία της Κεφαλαιαγοράς.
Το έχει πράξει για το 2018 όπου έχει αναρτήσει τις οικονομικές καταστάσεις των MEDSANA, BIOAXIS, Eurosite Υπηρεσίες Υγείας και Hospital Affiliates International AE, ΓΑΙΑ ΑΕ, Ιατρική Τεχνική και Κέντρο Φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης Αθλητικών Κακώσεων όπου παρατηρείται το φαινόμενο σε κάποιες εκ αυτών να μην υπάρχουν οικονομικές καταστάσεις αλλά και επίσης οι εταιρίες έχουν διαφορετικές ελεγκτικές ως ορκωτούς ελεγκτές πράγμα που μπορεί να δημιουργεί δυσχέρειες στον έλεγχο σε επίπεδο ομίλου και πάντως δεν είναι σύνηθες.
Στη MEDSANA για να καταλάβει κάποιος τι ακριβώς αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις θα πρέπει να γνωρίζει Ρουμάνικα, γλώσσα στην οποία έχουν συνταχθεί. Το ίδιο και στη BIOAXIS ενώ και στις δύο περιπτώσεις δεν εμφανίζεται να υπάρχει έλεγχος από ορκωτό λογιστή ελεγκτή.
Στη Eurosites οι οικονομικές καταστάσεις είναι στα ελληνικά και προκύπτει ότι «Κατά τη 31 Δεκεμβρίου 2018, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της Εταιρείας υπερβαίνουν το κυκλοφορούν ενεργητικό κατά Ευρώ 3.360 χιλιάδες.
Το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων αφορά υποχρεώσεις προς την Μητρική Εταιρεία ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ Ε.Α.Ε., μέρος των οποίων προέρχεται από καταβολές έναντι μελλοντικής αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου.
Η Εταιρεία ως μέλος του Ομίλου ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ έχει την πλήρη στήριξη της μητρικής εταιρείας διασφαλίζοντας την ρευστότητας της και την ομαλή συνέχιση της δραστηριότητας της». Το εντυπωσιακό βέβαια είναι ότι η εταιρία είχε πωλήσεις το 2018 60.000 ευρώ, ίδια κεφάλαια 6,8 εκ ευρώ και σύνολο βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων 3,4 εκ ευρώ
Η Εταιρεία έχει στην ιδιοκτησία της γήπεδα που βρίσκονται στο Δήμο Παιανίας.
Η λογιστική τους αξία κατά την 31 Δεκεμβρίου 2018 όπως εμφανίζεται στα βιβλία της ανέρχεται σε Ευρώ 6.625 χιλιάδες.
Τα γήπεδα αποκτήθηκαν με σκοπό την ανέγερση Γενικής Ιδιωτικής Κλινικής και τα οποία όπως ισχυρίζεται η εταιρία «δεν είχαν αξιοποιηθεί κατά την ως άνω ημερομηνία λόγω μεταβολής του πολεοδομικού καθεστώτος της περιοχής στην οποία ανήκουν τα εν λόγω ακίνητα. Σημειώνεται πως η Εταιρεία έχει καταθέσει αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου για αποζημίωση και διαφυγόντα κέρδη για τον λόγο αυτό».
Σημειώνεται ότι η έκθεση ορκωτού ελεγκτή λογιστή για τη χρήση του 2018 δεν έχει αναρτηθεί παρ ότι αναφέρεται στα περιεχόμενα της οικονομικής έκθεσης που έχει αναρτηθεί.
Η Hospital Affiliates βρισκόταν υπό εκκαθάριση, αρνητικό κεφάλαιο και οφειλές προς την εισηγμένη 450 χιλιάδες ευρώ .
Η ΓΑΙΑ είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια 953 χιλιάδες ευρώ και οφειλές 2,3 εκ ευρώ.
Η εταιρία δεν έχει δραστηριότητα αλλά όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις δεν προχωρά σε λύση λόγω εκκρεμών νομικών υποθέσεων έναντι του Ερρίκος Ντυνάν.
Ο ορκωτός ελεγκτής της εταιρίας αναφέρει ότι υπάρχει ουσιώδης αβεβαιότητα συνέχισης δραστηριότητας αλλά οι οικονομικές καταστάσεις συντάχθηκαν με την αρχή συνέχισης δραστηριότητας καθώς η εταιρία διαβεβαιώνει ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση δραστηριότητας!!!
Η Ιατρική Τεχνική εμφάνισε ίδια κεφάλαια 14 εκ ευρώ και υποχρεώσεις περί τα 28 εκ ευρώ. οι πωλήσεις το 2018 ήταν 14,1 εκ ευρώ και τα κέρδη 1,52 εκ ευρώ.
Την ίδια στιγμή είχε απαίτηση 39,8 εκ ευρώ από το Ιατρικό Αθηνών γεγονός που αν μη τι άλλο εγείρει ζητήματα για το ίδιο το Ιατρικό Αθηνών. 
Σημειώνεται ότι η έκθεση ορκωτού ελεγκτή δεν έχει αναρτηθεί και δεν περιλαμβάνεται στις οικονομικές καταστάσεις.
Το Κέντρο Φυσικοθεραπείας όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις παρά την καλή του πορεία έχει  προβλήματα ρευστ;ότητας λόγω των απαιτήσεων που έχει από την Ιατρικό Αθηνών.
Είχε το 2018 πωλήσεις 600.000 ευρώ και κέρδη 92 χιλιάδες ευρώ.
Ο ορκωτός ελεγκτής δεν αναγράφει καμία παρατήρηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τακτική των μεγάλων οφειλών προς τις θυγατρικές της Ιατρικό συνεχίζεται το 2019 καθώς το σύνολο των υποχρεώσεων προς θυγατρικές αυξήθηκε στα 42,3 εκ ευρώ από 40 εκ ευρώ το 2018 ενώ δεν είναι γνωστό τι μέτρα ελήφθησαν από αυτά που αναγράφονταν ως υποσχέσεις στους ισολογισμούς 2018 των θυγατρικών.
Ο ορκωτός ελεγκτής του Ιατρικού στην έκθεση 2019 που είναι διαφορετικός από αυτόν της χρήσης 2018  αναφέρει ότι, «Ο Όμιλος και η Εταιρεία κατά την 31/12/2019 παρουσιάζουν αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, καθώς οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους υπερβαίνουν τα κυκλοφορούντα στοιχεία του ενεργητικού κατά € 125,1 εκ. και € 137,9 εκ. αντίστοιχα.
Στις βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις του Ομίλου και της Εταιρείας, περιλαμβάνεται ποσό € 110,8 εκ. που σχετίζεται με ομολογιακό δάνειο το οποίο κατά την 31/12/2019 ήταν πληρωτέο εντός του Ιουλίου 2020.
Όπως αναφέρεται στη σημείωση 29, η Διοίκηση έλαβε εντός του Ιουνίου 2020 τη συναίνεση των πιστώτριων τραπεζών για τη χρονική μετάθεση της αποπληρωμής ποσού € 98,8 εκ. του ομολογιακού δανείου τον Ιούλιο 2021».
Προφανώς δεν βρίσκει ότι προκύπτουν ζητήματα από τις υποχρεώσεις του Ιατρικού έναντι των θυγατρικών του όπως έκανε και ο προηγούμενος ελεγκτής.
Βέβαια παρά τα ζητήματα on going concern που υφίστανται από τη χρηματοοικονομική κατάσταση του Ιατρικού οι αμοιβές ΔΣ και Διευθυντικών Στελεχών εκτινάχθηκαν στα 4,35 εκ ευρώ το 2019 από 3,47 εκ ευρώ το 2018.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης