Τελευταία Νέα
Speculator

Τα «θαύματα» των Ευρωσυμβούλων που συνεχίζονται με… «ατάραχο» τον ορκωτό

Τα «θαύματα» των Ευρωσυμβούλων που συνεχίζονται με… «ατάραχο» τον ορκωτό
Ο χαμένος λογαριασμός με τα πάρε δώσε ΔΣ και Διευθυντικών Στελεχών και τα ακατάληπτα που αναγράφονται στις οικονομικές καταστάσεις
Οι Ευρωσύμβουλοι πέτυχαν το «θαύμα» να αυξηθεί στο εξάμηνο ο κύκλος εργασιών της μητρικής κατά 100% από € 1.182 χιλιάδες το α’ εξάμηνο του 2019 σε € 2.370 χιλιάδες και του ομίλου κατά 62% σε € 2.546 χιλιάδες αλλά την ίδια στιγμή τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, βούτηξαν σε € 31 χιλιάδες για τον όμιλο και € 22 χιλιάδες για την Εταιρεία αντίστοιχα, έναντι κερδών € 276 χιλιάδων και € 121 χιλιάδων του περυσινού εξαμήνου.
Βέβαια το σκηνικό του τέλους χρήσης 2019 συνεχίζεται και στο εξάμηνο όπου εμφανίζονται αυξημένες απαιτήσεις από Διευθυντικά Στελέχη υποχρεώσεις από ταμιακές διευκολύνσεις μελών του ΔΣ που καταγράφεται ως υποχρέωση προς διευθυντικά στελέχη, αρνητικά ίδια κεφάλαια και ουσιώδης αβεβαιότητα σχετικά με τη δυνατότητα επιβίωσης της εταιρίας χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο.
Ο ορκωτός ελεγκτής επισημαίνει και πάλι ότι «οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Ομίλου και της Εταιρείας υπερβαίνουν τα κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία.
Επιπλέον, o Όμιλος και η Εταιρεία πραγματοποίησαν σημαντικές ζημίες στις προηγούμενες χρήσεις, με αποτέλεσμα η Καθαρή τους Θέση να είναι αρνητική».
Βέβαια επιμένει να μιλά για βελτιωμένη χρηματοοικονομική επίδοση όπως την αναφέρει η εταιρία στη αλλά δεδομένων των προαναφερθέντων μεγεθών υπάρχει ουσιώδης αβεβαιότητα.
Βέβαια το ζητούμενο είναι τι ακριβώς συμβαίνει καθώς η διοίκηση στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2019 μιλούσε για ανεκτέλεστο συμβάσεων € 6,5 εκατομμυρίων και ότι μετέχει και σε Διαγωνισμούς σε εξέλιξη και προτάσεις που υπερβαίνουν τα € 5 εκ. στο εξάμηνο όμως αναφέρει ότι έχει ανεκτέλεστο ύψος συμβάσεων € 5,4 εκατομμυρίων, ενώ συμμετέχει και σε Διαγωνισμούς σε εξέλιξη και προτάσεις που προσεγγίζουν τα € 3 εκ.
Την ίδια στιγμή η ταμειακή διευκόλυνση που έχουν όπως ισχυρίζονται χορηγήσει τα μέλη ΔΣ χορηγήσει μειώθηκε κατά περίπου 1000 ευρώ στις 208 χιλιάδες ευρώ ενώ την ίδια στιγμή αυξήθηκαν οι απαιτήσεις  από μέλη ΔΣ και Διευθυντικά στελέχη από τις 33 χιλιάδες ευρώ στις 60 ευρώ οι οποίες είναι άγνωστο πως προέκυψαν και παραδόξως ο ορκωτός ελεγκτής της εταιρίας δεν ασχολείται και δεν προβληματίζεται για μια ακόμα φορά.
Στις οικονομικές καταστάσεις αναφέρεται όπως και στις ετήσιες του 2019 ότι «Κατά της Εταιρείας υπάρχουν δύο επίδικες απαιτήσεις, συνολικού ύψους € 231.860.
Η Διοίκηση της Εταιρείας εκτιμά ότι η έκβαση τους θα είναι θετική για την Εταιρεία.
Από τις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου σε σχέση με αυτές του έτους 2019 όμως εξαφανίζεται το εξής: «Η Εταιρεία έχει προσεπικληθεί από συνεργαζόμενη Τράπεζα σε δυο αστικές δίκες οι οποίες εκκρεμούν, κατόπιν αγωγών οι οποίες έχουν ασκηθεί από πελάτες της Τράπεζας κατά της Τράπεζας.
Η προσεπίκληση της Εταιρείας από την Τράπεζα, οφείλεται στο γεγονός ότι η Εταιρεία προσέφερε υπηρεσίες προς την Τράπεζα, υπηρεσίες οι οποίες συνδέονται με τις υπηρεσίες της Τράπεζας προς τους πελάτες της.
Η Τράπεζα θεωρεί ότι εφόσον χάσει, πρέπει να αποζημιωθεί από την Εταιρεία.
Το συνολικό διεκδικούμενο ποσό είναι 559.500 €».
Άραγε τι συνέβη στο εξάμηνο που μεσολάβησε και γιατί εξαφανίστηκε η συγκεκριμένη αναφορά;
Ο ορκωτός άραγε προβληματίστηκε ή απλά μπαίνουν και βγαίνουν στοιχεία στις οικονομικές καταστάσεις κατά το δοκούν;
Ο λογαριασμός χάνεται με την υπόθεση της ICTV Hellas
Ειδικότερα στη σημείωση 22 αναφέρονται τα εξής
Στις Λοιπές Προβλέψεις περιλαμβάνονται οι προβλέψεις της Εταιρείας και του Ομίλου για τους πιθανούς πρόσθετους φόρους που θα προκύψουν από τον οριστικό φορολογικό έλεγχο των ανέλεγκτων χρήσεων(σημείωση 10) ποσού € 124.103.43 για τον Όμιλο και €124.103,43 για την Εταιρεία καθώς και από τηνπιθανότητα κατάπτωσης εγγύησης που έχει δοθεί από την Εταιρεία υπέρ της θυγατρικής ICTV Hellas Α.Ε.ποσού €150.902,40 για την Εταιρεία».
Στην σημείωση 28 που παραπέμπει η σημείωση 22 αναφέρεται ότι «Η μητρική Εταιρεία έχει εγγυηθεί το ομολογιακό δάνειο, ύψους € 300.000, της θυγατρικής εταιρείας «ICTV Hellas Α.Ε.».
Αναλυτικές πληροφορίες παρέχονται στη σημείωση 22.»
Ανατρέχοντας στις οικονομικές καταστάσεις της 31/12/2019 για την ίδια υπόθεση αναφέρονται τα εξής : «Σε προηγούμενη χρήση (01.01-31.12.2010) η θυγατρική εταιρεία, ICTV Hellas Α.Ε., σύναψε μετατρέψιμο έντοκο ομολογιακό δάνειο αξίας € 500.000,00.
Η μετατροπή του δανείου σε μετοχές ήταν στην ευχέρεια του δανειοδότη και μπορούσε να ενεργοποιηθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση της χορήγησης του δανείου.
Με μεταγενέστερη πρόσθετη πράξη περιορίστηκε το ποσό του Ομολογιακού δανείου, στο ήδη εισπραχθέν ποσό, των € 300.000,00.
Για το δάνειο αυτό η Μητρική εταιρεία έχει παράσχει πλήρη εγγύηση στον δανειοδότη υπέρ της θυγατρικής της.
Με την προαναφερθείσα πρόσθετη πράξη και λόγω αδυναμίας της θυγατρικής να αποπληρώσει το δάνειο, η εγγυήτρια Μητρική εταιρεία εκχωρεί συμβάσεις ενοικίου έναντι της οφειλής αυτής, ποσού 4.588,86€ / μήνα.
Το δάνειο θα αποπληρωθεί πλήρως έως τον Ιούνιο του 2018.
Κατά τη χρήση 1.1.-31.12.2017 η Μητρική δεν αποπλήρωσε κάποιο ποσό (Τη χρήση 1.1.-31.12.2016 αποπλήρωσε συνολικό ποσό 11.481,60 €).
Η Μητρική εταιρεία, κατά τα προηγούμενα έτη, έχει σχηματίσει ισόποση πρόβλεψη για την κάλυψη από μέρους της του ποσού αυτού».
Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό στις οικονομικές καταστάσεις για την ICTV Hellas αναγράφονται ακατανόητα πράγματα που αντί να παράσχουν πληροφόρηση συσκοτίζουν.
Είναι προφανές πως με τα όσα αναφέρει η εταιρία δεν βγαίνει άκρη.
Σημειωτέον ότι η ICTV έχει μηδενικούς τζίρους δεν ελέγχεται από ορκωτό ενώ στην οικονομική κατάσταση χρήσης 2018 εμφανίζει μακροπρόθεσμα δάνεια 150.000 ευρώ και βραχυπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια 190.000 ευρώ. !!!!!
Αλήθεια οι αρμόδιες εποπτικές αρχές (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΕΛΤΕ) τι άποψη έχουν για την εικόνα των οικονομικών καταστάσεων των Ευρωσυμβούλων;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης