Τελευταία Νέα
Speculator

Οι διακανονισμοί της Αγροτικός Οίκος Σπύρου και άλλα παραμύθια

Οι διακανονισμοί της Αγροτικός Οίκος Σπύρου και άλλα παραμύθια
Τα ακαταλαβίστικα των οικονομικών καταστάσεων και τα ερωτήματα
Σε τροχιά … διακανονισμού των υποχρεώσεών του βρίσκεται για μια εισέτι χρονιά ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου του οποίου οι Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις σε επίπεδο Ομίλου υπερβαίνουν το κυκλοφορούν ενεργητικό κατά ποσό € 12.634.106 χιλ. και της εταιρείας κατά ποσό € 10.508.095 χιλ.
Βέβαια αυτό το ισχυρίζεται η εταιρία και δεν υπάρχει άλλος να το πιστοποιεί.
Η ορκωτή ελέγκτρια της εταιρίας λόγω του ανωτέρω γεγονότος αναφέρει πως υπάρχει  αμφιβολία σχετικά με την δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να αποπληρώσουν μέρος των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων τους, γεγονός το οποίο ενδεχομένως να εγείρει την ύπαρξη αβεβαιότητας σχετικής με την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητας τους.
Κοινώς έχει αμφιβολίες αλλά δεν είναι και τόσο βέβαιη ότι η εταιρία δεν μπορεί να τα καταφέρει.
 Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 10.555 χιλ.€, μειωμένος κατά 8% σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2019 (11.430 χιλ. €).
Οι μειωμένες πωλήσεις κατά την εταιρία προέρχονται κυρίως από την επίδραση των μέτρων που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.
Ωστόσο δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό πως επηρεάζονται οι πωλήσεις σπόρων από τα μέτρα για την πανδημία ενώ είναι προφανές ότι η εταιρία ανακάλυψε ότι πρέπει να κάνει και απομειώσεις με αποτέλεσμα από κέρδη της τάξεως των 900 χιλιάδων που εμφάνισε το 2018 να φτάσει το 2019 να γράφει ζημίες 700 χιλιάδων ευρώ.
Βέβαια μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό υπάρχουν και απαιτήσεις από διευθυντικά στελέχη και μέλη της διοίκησης ύψους 130 χιλιάδες ευρώ οι οποίες δεν αποπληρώνονται αλλά και δεν προβληματίζουν την ορκωτή ελέγκτρια.
Γενικώς στην Αγροτικός Οίκος Σπύρου δεν φαίνεται να υπάρχει προβληματισμός καθώς γίνονται απομειώσεις κατά το δοκούν και ο έλεγχος στην εταιρία από τις εποπτικές αρχές τα τελευταία έτη μόνο κλαυσίγελο μπορεί να προκαλέσει.
Γιατί για παράδειγμα ζητείται άνθρωπος να καταλάβει αυτό που αναφέρουν για ακόμα φορά οι οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου.
Ότι «Απαίτηση ύψους € 1.486.042 αφορά το μακροπρόθεσμο μέρος παλαιάς οφειλής βάσει σχετικής σύμβασης διακανονισμού αποπληρωμής της.
Η σχετική απαίτηση έχει προεξοφληθεί σε παρούσα αξία και το ποσό της διαφοράς €492χιλ. των εσόδων επομένων χρήσεων παρουσιάζεται στις μακροπρόθεσμές υποχρεώσεις.
Η εταιρεία Novaseed ltd κατέβαλε σε μεταγενέστερο στάδιο τη συμβατική της οφειλή, βάση του συμφωνητικού σύμβασης δανείου που είχε συναφθεί στις 20/12/2017 μεταξύ των δυο μερών. Αλήθεια η Novaseed ltd τι εταιρία είναι και σε ποιον ανήκει και πως προέκυψε η συγκεκριμένη απαίτηση;
Στην Επιτροπή κεφαλαιαγοράς άραγε οι αρμόδιοι ελεγκτές είναι τόσο φωστήρες που κατάλαβαν αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει κανένας;
Αν ναι παρακαλούνται να ενημερώσουν και τους επενδυτές δεδομένου ότι η εταιρία είναι εισηγμένη.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης