Τελευταία Νέα
Speculator

Οι απορίες για την ανακοίνωση αποτελεσμάτων της Jumbo και ο λογαριασμός εξωτερικού

Οι απορίες για την ανακοίνωση αποτελεσμάτων της Jumbo και ο λογαριασμός εξωτερικού
Ο λογαριασμός που βγάζει έσοδα 2020 στα 700 εκ ευρώ και τα κενά της ανακοίνωσης που δείχνει πτώση εσόδων 20% το Δεκέμβριο και στις χώρες που είχε ανοικτά καταστήματα
Σχετικά Άρθρα
Απορίες προκαλούν οι χθεσινές 11/1 ανακοινώσεις της Jumbo για τις επιδόσεις του ομίλου σε επίπεδο πωλήσεων για το Δεκέμβριο 2020 καθώς η εταιρία αναφέρει ότι «με το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων στην Ελλάδα να παραμένει κλειστό καθώς και 2 καταστήματα να είναι κλειστά στην Κύπρο και ένα στη Βουλγαρία, καταγράφηκε μείωση των πωλήσεων κατά -54% περίπου».


Οι συγκρίσεις

Και αυτό διότι με βάση τα στοιχεία του περυσινού εξαμήνου (υπερδωδεκάμηνης χρήσης 2019) προκύπτει ότι επί συνόλου καθαρών πωλήσεων σε όλες τις χώρες ύψους 512 εκατ. ευρώ η Ελλάδα είχε πραγματοποιήσει καθαρές πωλήσεις 303 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 59,2% επί του συνόλου των πωλήσεων του ομίλου.
Στη Βουλγαρία και την Κύπρο η εταιρία έχει 9 και 5 καταστήματα αντίστοιχα.
Ο τζίρος δεύτερου εξαμήνου 2019 στην Κύπρο ήταν 53 εκατ. ευρώ ή ανά κατάστημα 10 εκ ευρώ περίπου ενώ στη Βουλγαρία 57 εκατ. ευρώ ή ανά κατάστημα 6,5 εκ ευρώ.
Αν υποτεθεί ότι η αναλογία κύκλου εργασιών επί του ομίλου δεν μεταβάλλεται δραματικά (υπάρχει άλλωστε λόγος να συμβεί αυτό;) τότε τα κλειστά καταστήματα πέρυσι πραγματοποίησαν περί το 63-64% του συνολικού κύκλου εργασιών. Η εταιρία στην ανακοίνωσή της άλλωστε αναφέρει πως «Είναι προφανές ότι το μείγμα ανά χώρα δεν μπορεί να μεταβληθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό διευρύνοντας τις συνολικές απώλειες για το έτος στο -18,2% από -10,7% το 11μηνο».

Το συμπέρασμα

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι στα καταστήματα που ήταν ανοικτά το Δεκέμβριο σε χώρες εκτός Ελλάδας παρουσιάστηκε υποχώρηση κύκλου εργασιών της τάξης του 20% τουλάχιστον.
Αν αυτό συμβαίνει τότε είναι προφανές ότι ο Δεκέμβριος ήταν πτωτικός και στις χώρες που τα καταστήματα ήταν ανοικτά.
Επισημαίνεται ότι στην ανακοίνωσή της η Jumbo αναφέρεται μόνο σε ποσοστά μεταβολών και δεν παρέχει αναλυτικά στοιχεία ύψους πωλήσεων.
Επιπλέον από τη φετινή χρονιά η χρήση της εταιρίας κλείνει στις 31/12 και όχι στις 30/06.
Πέρυσι δημοσίευσε υποδωδεκάμηνη οικονομική κατάσταση για το δεύτερο εξάμηνο με έσοδα 512 εκατ. ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει στις οικονομικές του καταστάσεις το 2019 οι καθαρές πωλήσεις του ήταν 850 εκατ. ευρώ περίπου και φέτος με δεδομένη την ανακοίνωση για πτώση 18,2% θα πρέπει να διαμορφωθούν στις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις σε περίπου 700 εκατ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι στο ενιάμηνο οι πωλήσεις ήταν 503 εκατ. ευρώ όπως έχει ανακοινώσει ο όμιλος στο τελευταίο τρίμηνο πέτυχε πωλήσεις 330 εκ ευρώ περίπου με τα καταστήματα κλειστά στην Ελλάδα αλλά και εν μέρει σε Κύπρο και Βουλγαρία το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης