Τελευταία Νέα
Speculator

Οι τρεις μαγνήτες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα εμπόδια και η πλώρη για το FTSE 25

Οι τρεις μαγνήτες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα εμπόδια και η πλώρη για το FTSE 25

Η υπεραπόδοση από Πλαστικά Θράκης, Κρι-Κρι, Infoquest και το μεταίχμιο της κεφαλαιοποίησης

Οι ενεργειακές μετοχές του Δείκτη FTSE25 πρωταγωνιστούν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου, ωστόσο απο τις αρχές του χρόνου ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους και σε εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης οι οποίες εμφανίζουν σταθερή άνοδο.
Πρόκειται για τρείς εταιρείες που ανήκουν σε διαφορετικούς κλάδους (Πλαστικά Θράκης, Κρι- Κρι, Quest) και οι μετοχές τους, απο τις αρχές του χρόνου καταγράφουν αύξηση 6-11% συνεχίζοντας τα κέρδη της περασμένης χρονιάς.
Παρά το γεγονός επίσης, δυο απο τις τρεις μετοχές ( Quest, Κρι- Κρι) σημείωσαν ιστορικά υψηλά και οι τρεις εταιρείες βρίσκονται σε επίπεδα κεφαλαιοποίησης (200-400 εκατ. ευρω) τα οποία αποτελούν ένα κρίσιμο όριο.


Το εμπόδιο

Δύσκολα, όμως, τα ξένα funds τοποθετούνται σε αυτά τα επίπεδα εξαιτίας της χαμηλής εμπορευσιμότητας που εμφανίζεται κατά καιρούς στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Άλλωστε, όπως συνηθίζει να λέει ένας πρόεδρος του ελληνικού χρηματιστήριου το δύσκολο, δεν είναι να αγοράσεις, αλλά να πουλήσεις την θέση σου.
Παρά ταύτα, οι επιδόσεις τους αρχίζουν να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον ξένων και Ελλήνων επενδυτών.
Με δεδομένο λοιπόν ότι, και οι τρεις επιχειρήσεις ευνοούνται περισσότερο ή λιγότερο απο τις συνθήκες της πανδημίας, επενδύουν και έχουν απτά αποτελέσματα στα μεγέθη  τους. Το γύρισμα σε ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς σε ρυθμούς 3-4%, εκτιμάται ότι, θα έχει θετικές επιδράσεις στα αποτελέσματα του 2021.
Και ήδη αυτό, προεξοφλείται στις μετοχές.                      

Πλαστικά Θράκης: Περιθώρια κέρδους και ρευστότητα

Με κεκτημένη ταχύτητα απο το 2020 συνεχίζει την ανάπτυξη της και τη νέα χρονιά η Πλαστικά Θράκης.
Η μετοχή σημειώνει άνοδο 10- 11% (4,21 ευρώ) με την κεφαλαιοποίηση να φθάνει τα 184 εκατ. ευρώ.
Η εικόνα του ισολογισμού στο 9μηνο του 2020 ήταν αξιοσημείωτη καθώς με τζίρο 253 εκατ. ευρώ εμφάνισε τετραπλάσια καθαρά κέρδη  (209%) αφού ανήλθαν σε 25,4 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 105% στα 52,4 εκατ. ευρώ.
Ενω τα μικτά περιθώρια κέρδους σε τεχνικά υφάσματα και στην συσκευασία διαμορφώνονται αντίστοιχα 29,1% και 30,8%. 
Με συνολικό ενεργητικό 348 εκατ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν σε 35 εκατ. ευρώ, οι απαιτήσεις 68 εκατ. ευρώ.
Ο συνολικός δανεισμός ανήλθε 68,6 εκατ. ευρώ, ενω ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε στο 9μηνο κατά 43 εκατ. ευρώ στα 40 εκατ. ευρώ.
Oι δείκτες ρευστότητας και άμεσης ρευστότητας υποδεικνύουν και το επίπεδο ρευστότητας της εταιρείας.
Η Πλαστικά Θράκης σε έκτακτη Γενική συνέλευση στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, αποφάσισε την διανομή μερίσματος ύψους 0,05 ευρω απο κέρδη προηγούμενων χρήσεων.         

Κρι- Κρι: Μεγέθυνση σε 5 χρόνια 

Σταθερή άνοδο στα επίπεδα του 9 -10% (7,18 ευρω  - η οποία παραπέμπει σε σταδιακές τοποθετήσεις- εμφανίζει η μετοχή απο τις αρχές του χρόνου, φθάνοντας σε ιστορικά υψηλά.
Η κεφαλαιοποίηση ανήλθε πλέον στα 237 εκατ. ευρώ.
Η βιομηχανία γιαουρτιού Κρι- Kρι, κατέχει σημαντικά μερίδια εξαγωγών σε ανεπτυγμένες αγορές καθώς το 41% των εσόδων κατευθύνεται στο εξωτερικό.
Απο 67 εκατ. ευρώ τζίρο το 2015, αναμένει 130 εκατ. ευρώ το 2020.
Tα δε κέρδη προ φόρων απο 4,3 εκατ. ευρώ το 2015 ανήλθαν σε 17,6 εκατ. ευρώ το 2019.
Το τριετές επενδυτικό πλάνο για την περίοδο 2019-2021 ανέρχεται σε 27 εκατ.ευρώ.
Στην Ελλάδα, η εταιρεία εμφανίζει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης τόσο στο γιαούρτι όσο και στα παγωτά, ενω και στις δυο κατηγορίες κατέχει την δεύτερη θέση στην αγορά.
Ο κύκλος εργασιών για το σύνολο της χρήσης του 2020 εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περί τα 120-130 εκατ. ευρώ.
Στο 9μηνο του 2020 ο τζίρος ανήλθε σε 102,7 εκατ. ευρώ, τα Ebidta σε 21,38 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 14 εκατ. ευρώ.
Το μέρισμα χρήσης 2019 ήταν 0,19 ευρώ ανά μετοχή. 

Quest : Διαφοροποίηση και επενδύσεις

Με άνοδο 6% (11,10 ευρώ) κινείται η μετοχή της εταιρείας Quest απο τις αρχές του χρόνου, και η κεφαλαιοποίηση της ανήλθε πλέον στα 396 εκατ. ευρώ.
Η τοποθέτηση της στα προϊόντα και τις υπηρεσίες πληροφορικής και η διαφοροποίηση που διαθέτει με την παραγωγή ενέργειας και με τις ταχυμεταφορές απέφεραν συνολικό τζίρο 480 εκατ. ευρώ (άνοδος 20,2%), ενω η αύξηση των λειτουργικών κερδών ήταν 9,4% στα 43 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις ανήλθαν σε 16,5 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν σε 7,5 εκατ. ευρώ απο 16,7 εκατ ευρώ,λόγω έκτακτης φορολογικής επιβάρυνσης. Στην ενημέρωση του 9μηνου, η διοίκηση είχε επισημάνει ότι, αναμένει ταμειακές ροές το τελευταίο τρίμηνο με τις οποίες θα μειώσει σημαντικά τον δανεισμό.
Ο καθαρός δανεισμός στο 9μηνο ( δάνεια μείον διαθέσιμα) ανήλθε σε 11,5 εκατ. ευρώ.  Στις ταχυμεταφορές, όμως, η Quest αντιμετωπίζει ήδη  ένα ανταγωνισμό με την ανάπτυξη νέων εταιρειών, είτε μικρότερων, είτε μεγαλύτερων.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Quest αποφάσισε την διανομή 0,285 ευρώ ανά μετοχή, απο κέρδη προηγούμενων χρήσεων. 

Δημήτρης Παφίλας
pafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης