Τελευταία Νέα
Speculator

Ποια trades παίζουν στο ΧΑ - Σε ποιες μετοχές στρέφεται το επενδυτικό ενδιαφέρον;

Ποια trades παίζουν στο ΧΑ - Σε ποιες μετοχές στρέφεται το επενδυτικό ενδιαφέρον;
Στις μετοχές οι οποίες θα επωφεληθούν απο το άνοιγμα της οικονομίας στρέφονται οι διαχειριστές
Σχετικά Άρθρα

Στις μετοχές οι οποίες θα επωφεληθούν απο το άνοιγμα της οικονομίας, αλλά και όσες διαθέτουν αξία (ελεύθερες ταμειακές ροές μερισματικές αποδόσεις), εξωστρέφεια ή συμμετέχουν στην πράσινη ενέργεια στρέφονται οι διαχειριστές σε μια περίοδο όπου το χρηματιστήριο δέχεται πιέσεις από τις τραπεζικές μετοχές, αλλά και την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου από την Alpha bank.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με παλαιό και έμπειρο θεσμικό επενδυτή του ελληνικού χρηματιστηρίου, αυτές είναι οι τρεις κατηγορίες μετοχών τις οποίες εντοπίζει δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν εμφανίζουν κερδοφορία, και εκ των πραγμάτων, οι επιλογές στρέφονται στις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες της Νότιας Ευρώπης, όπως Ιntesa, Unicredit, Santader, Bnp- Paribas, έως και την Credit- Suisse η οποία πρόσφατα δέχθηκε πλήγματα λόγω σκανδάλων.
Μπορεί λοιπόν οι ξένες τράπεζες να διαθέτουν υψηλότερο δείκτη τιμή προς λογιστική αξία (Price /Bookvalue), ωστόσο εμφανίζουν υψηλότερα κέρδη και μονοψήφια Νpe.
Aντίθετα, o χαμηλός Δείκτης τιμή προς λογιστική αξία 0,21- 0,30 σε ελληνική τράπεζα προβληματίζει, ιδιαίτερα προ αύξησης κεφαλαίου. Απο τις ελληνικές τράπεζες, οι επιλογές για τον ίδιο αποτελούν οι Eurobank και Εθνική Τράπεζα.

Σ ότι αφορά το νέο άνοιγμα της οικονομίας, μια συναλλαγή που αποτελεί και συνολικότερο γύρισμα της κατάστασης ( turnaround ) είναι τα δικαιώματα και η αύξηση κεφαλαίου της Aegean Airlines.
Η μετοχή της Aegean διαπραγματεύεται στα 5,50 ευρώ, το δικαίωμα στην αύξηση στα 0,604 ενω οι όροι στην αύξηση είναι 0,26 νέες μετοχές για κάθε μια παλαιά με 3,20 ευρώ.
Απο το λιανικό εμπόριο, η μετοχή της Jumbo, αποτελεί επίσης μια συναλλαγή για το άνοιγμα της οικονομίας καθώς το δίκτυο επαναλειτουργεί ενω ως εταιρεία αποτελεί μακροπρόθεσμη αξία εξαιτίας των υψηλών ταμειακών ροών, αλλά και της παρουσίας της σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, όπως της Ρουμανίας.

Το άνοιγμα της οικονομίας αφορά και τον ΟΠΑΠ ο οποίος επανεκκίνησε το δίκτυο του στην επικράτεια και επωφελήθηκε απο την πορεία της Stoiximan κατά την διάρκεια της καραντίνας.
Η αυξημένη μερισματική απόδοση και οι ελεύθερες ταμειακές αποτελούν και εδώ τα δέλεαρ.
Τα ιδια χαρακτηριστικά, δηλαδή υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές διαθέτει και ο ΟΤΕ που αποτελεί επίσης κλασσική επιλογή μακροπρόθεσμης αξίας στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Επιλογή για τον ίδιο διαχειριστή αποτελεί και η καθετοποιημένη δομή της Μυτιληναίος σε αλουμίνιο, ηλεκτρικό ρεύμα, κατασκευές και Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και η εξωστρέφεια που εμφανίζει στους τομείς πράσινης ενέργειας και εξειδικευμένων έργων ενέργειας.
Στις μεγάλες θέσεις μαζί με ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίο εμφανίζεται και η ΔΕΗ, όχι μονο για τον επιτυχή μετασχηματισμό και τις προσπάθειες μείωσης των ρύπων με πράσινη ενέργεια, αλλά κυρίως για την εμφάνιση των αποτελεσμάτων που υποσχέθηκε η διοίκηση της εταιρείας.
Απο τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης οι επιλογές στρέφονται προς ισορροπημένους ισολογισμούς και ανάπτυξη, όπως Πλαίσιο, Κρι- Κρι, Byte.
Θετικά τα ομόλογα λόγω ΕΚΤ
Αντίθετα με την πρόσφατες κινήσεις των ελληνικών μετοχών. έχουν κινηθεί τα ελληνικά ομόλογα. O κύριος λόγος της θετικής τους πορείας και της πτώσης των αποδόσεων είναι οι αγορές απο την ΕΚΤ και με εξαίρεση ορισμένα τραπεζικά ομόλογα, η πορεία των υπολοίπων ειναι θετική, εξέλιξη που αντικατοπτρίστηκε και στις σημαντικές υπερκαλύψεις των πρόσφατων εκδόσεων απο Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης