Τελευταία Νέα
Speculator

Η αέναη διαπραγμάτευση (;) με τις τράπεζες και άλλα κατορθώματα της Αγροτικός Οίκος Σπύρου

Η αέναη διαπραγμάτευση (;) με τις τράπεζες και άλλα κατορθώματα της Αγροτικός Οίκος Σπύρου
Το ασαφές Χρηματιστήριο και τα ερωτήματα για τις εποπτικές αρχές
Σχετικά Άρθρα

Μπήκε στην επιτήρηση και… ξένοιασαν.
Ο λόγος για την Αγροτικός Οίκος Σπύρου η οποία με κάμποσες ημέρες καθυστέρηση από τη δημοσίευση των οικονομικών της καταστάσεων μεταφέρθηκε σε καθεστώς επιτήρησης.
Από την ανακοίνωση του ΧΑ δεν εξάγεται σαφές συμπέρασμα καθώς επικαλείται το άρθρο 3.1.2.4. του Κανονισμού του ΧΑ αλλά υποθέτουμε ότι οφείλεται σε λάθος της ανακοίνωσης (σ.σ. μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί) καθώς αυτό παραπέμπει σε ζητήματα χαμηλής διασποράς.
Ασχέτως αυτού το ερώτημα για τη Σπύρου το οποίο αφοροά κυρίως στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι αν υπάρχει κάποιο άλλο ζήτημα.
Διαβάζοντας τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις (χρήση 2020) μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι μάλλον έχει χαθεί ο λογαριασμός.
Για μια ακόμα χρονιά η εταιρία βρίσκεται σε τροχιά διακανονισμού των υποχρεώσεων με τις τράπεζες οι οποίες δεν… διακανονίζονται.
Αλλά αυτό αποτελεί λεπτομέρεια για την ορκωτό στο ζήτημα του going concern που απλά το καταγράφει για μια ακόμα χρονιά αναφέροντας επιπλέον και την επιδείνωση στην Τουρκία.
Βέβαια οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Ομίλου υπερβαίνουν το κυκλοφορούν ενεργητικό κατά ποσό €14.022χιλ. και της εταιρείας κατά ποσό €13.002χιλ. αντίστοιχα.

Ζημίες προς τα πίσω

Τα πιο ενδιαφέροντα όμως αποκαλύπτονται σε άλλα σημεία των οικονομικών καταστάσεων.
Αναφέρεται για παράδειγμα ότι «Στις απαιτήσεις που προέρχονται από τις συμμετοχές, η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε και σε διενέργεια πρόβλεψης απομείωσης των εμπορικών απαιτήσεων συνολικού €1.000.000 σε βάρος των αποτελεσμάτων της προηγούμενης χρήσης για την θυγατρική εταιρεία GOLDEN WEST BULGARIA OOD από συνολική απαίτηση ύψους € 1.662.554 κατά την 31/12/2020 .
Συμπληρωματικά της ανωτέρω απομείωσης η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε και σε διενέργεια πρόβλεψης απομείωσης των εμπορικών απαιτήσεων στην θυγατρική Εταιρία «GOLDEN WEST TOHUMCULUC VE TICARET LIMITED SIRKETI». συνολικού €3.000.000 εκ’ των οποίων ποσό €2.000.000 έγινε σε βάρος των αποτελεσμάτων στην τρέχουσα περίοδο και ποσό €1.000.000 σε προηγούμενες χρήσεις επί συνολικής απαίτησης €3.887.267 κατά την 31/12/2020».
Ψάχνουμε να βρούμε αν αυτά προβλημάτισαν την ορκωτό αλλά εκ των πραγμάτων προκύπτει πως μάλλον όχι. Το ερώτημα είναι αν έχουν προβληματίσει και άλλες αρμόδιες αρχές όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η ΕΛΤΕ;
Προς το παρόν δεν προκύπτει κάτι τέτοιο παρ ότι η εταιρία απλά αλλάζει τα αποτελέσματα προηγούμενων χρήσεων και δεν βρίσκουμε πουθενά να έχει αυτό καταγραφεί τουλάχιστον ως διόρθωση λάθους με τις αναγκαίες επεξηγήσεις.
Η εταιρία βέβαια παρά τα προβλήματά της έχει ουκ ολίγες συνδεδεμένες εταιρίες και μάλιστα ανάλογου αντικειμένου με αποτέλεσμα να γεννάται το ερώτημα ποια σκοπιμότητα υπηρετεί η συγκεκριμένη δομή που έχει επιλεγεί από τους βασικούς μετόχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης