Τελευταία Νέα
Speculator

Σε δύο κομμάτια σπάει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - Προωθείται Συμβούλιο Κατασταλτικής Λειτουργίας με επικεφαλής δικαστή

Σε δύο κομμάτια σπάει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - Προωθείται Συμβούλιο Κατασταλτικής Λειτουργίας με επικεφαλής δικαστή

Οι αντιδράσεις στην Επιτροπή και την αγορά και η σύγκρουση συμφερόντων

Σχετικά Άρθρα

Σε σπάσιμο στα δύο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καταλήγει σύμφωνα με πληροφορίες η νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Οικονομικών για την αναμόρφωση της Κεφαλαιαγοράς. Ειδικότερα, προκρίνεται η αφαίρεση των κατασταλτικών αρμοδιοτήτων από το ΔΣ της Κεφαλαιαγοράς και η εκχώρησή τους σε ένα άλλο συμβούλιο που θα ονομάζεται Συμβούλιο Κατασταλτικής Λειτουργίας στο οποίο μάλιστα θα είναι επικεφαλής εν ενεργεία δικαστικός
Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ουσιαστικά μια άλλη Αρχή εντός της Κεφαλαιαγοράς με χαρακτηριστικά εισαγγελίας που θα εποπτεύει τα τμήματα ελέγχου ενώ το ΔΣ της Επιτροπής διατηρεί άλλες αρμοδιότητες όπως για παράδειγμα η αδειοδότηση των φορέων και η σύνταξη κανονιστικών ρυθμίσεων.

Αντιδράσεις και conflict of interest

Οι προωθούμενες διατάξεις ωστόσο δεν φαίνεται να βρίσκουν σύμφωνη την ηγεσία της Επιτροπής Kεφαλαιαγοράς αλλά και στελέχη της αγοράς που θεωρούν ότι η δυαρχία μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες και συγκρούσεις συμφερόντων.
Ειδικότερα, θεωρούν ότι από μόνο του το γεγονός ότι το Συμβούλιο Κατασταλτικής Λειτουργίας θα παραπέμπει υποθέσεις προς διερεύνηση και ταυτόχρονα θα επιβάλει και ποινές έρχεται σε αντίθεση με τη διάκριση των εξουσιών καθώς κατ ουσίαν θα είναι και εισαγγελέας και δικαστής.
Από την άλλη πλευρά το πλαίσιο που λειτουργεί η Κεφαλαιαγορά σήμερα θεωρητικά δεν δημιουργεί τέτοια προβλήματα καθώς οι αρμόδιες Διευθύνσεις κινούν αυτόνομα τις διαδικασίες ελέγχου και εισηγούνται στο ΔΣ τις ποινές με το τελευταίο να έχει λόγο αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Και αυτό όμως ουσιαστικά στην πράξη αποδεικνύεται προβληματικό και θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε αυτός που παραπέμπει να είναι εντελώς ανεξάρτητος από εκείνον που δικάζει. Σημειωτέον ότι στην Κεφαλαιαγορά δεν λειτουργούν επί χρόνια τα σινικά τείχη που θα έπρεπε να λειτουργούν μεταξύ των υπηρεσιών, του ΔΣ και της Εκτελεστικής Επιτροπής γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτουν δυσλειτουργίες. Επιπλέον η υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη με συνέπεια η κατάσταση πολλές φορές να είναι ανεξέλεγκτη και η ηγεσία της Επιτροπής να βρίσκεται προ εκπλήξεων.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης