Τελευταία Νέα
Speculator

Η «χρηματιστηριακή» απάτη Alternativa, η εμπλοκή ελληνικών τραπεζών και πρώην κορυφαίου στελέχους

Η «χρηματιστηριακή» απάτη Alternativa, η εμπλοκή ελληνικών τραπεζών και πρώην κορυφαίου στελέχους
Τα καυτά ερωτήματα για τις διαδικασίες ελέγχου ξεπλύματος και ύποπτης προέλευσης χρήματος - Η περίπτωση των 700.000 ευρώ

Εξαπατούσαν ανυποψίαστους υποσχόμενοι μεγάλες αποδόσεις και σίγουρες επενδύσεις.
Έστηναν τη μια εταιρία μετά την άλλη μέσω του Επιμελητηρίου Ξάνθης αλλά με έδρα την Αθήνα αλλά το κέντρο «λήψης αποφάσεων» η Βουλγαρία.
Για κάποιες από τις εταιρίες αυτές είχε απευθύνει προειδοποιήσεις η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από το 2018.
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της 8ης Φεβρουαρίου του 2019 η οποία σε συνέχεια από 3 Οκτωβρίου 2018 ανακοίνωσής της σχετικά με τηνεταιρεία «PROGRESSIVA TRADING», η Επιτροπή «ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η εταιρεία «HELLENIC CUSTODY ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με έδρα στην Αθήνα (Θεοφάνους 12, Αμπελόκηποι), ιδρυτή - εκπρόσωπο τον κ. Petar Naydenov και με φερόμενο ως υπεύθυνο γραφείου τον κ. Σπυρίδωνα Βροντάκη του Ανδρέα, η οποία φέρεται να εκπροσωπεί τη - μη αδειοδοτημένη για παροχή επενδυτικών υπηρεσιών - εταιρεία «ALTERNATIVA FINANCΙAL LTD» με έδρα στη Βουλγαρία, δεν επιτρέπεται να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες σε χρηματοπιστωτικά μέσα, όπως απεικονίζονται στο Τμήμα Γ΄ του Παραρτήματος I΄ του ν. 4514/2018, ή / και να κατέχει χρήματα πελατών»
Παρά τις προειδοποιήσεις οι δράστες συνέχιζαν ανενόχλητοι μέχρι που έπεσαν προ διμήνου στα χέρια της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όπου άρχισε να ξετυλίγεται ένα κουβάρι χωρίς αρχή μέση και τέλος ενός διεθνούς κυκλώματος εξαπάτησης, με λεία πολλών εκατομμυρίων ευρώ και πολιτικές διασυνδέσεις που φαίνεται να φτάνουν μέχρι και συνεργάτες του Προέδρου της Βουλγαρικής Δημοκρατίας όπως αναφέρουν τουλάχιστον Βουλγάρικα Μέσα ενημέρωσης.

Αγνοούσαν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Το μείζον θέμα όμως που προκύπτει είναι ότι ενώ η Επιτροπή Kεφαλαιαγοράς απηύθυνε προειδοποιήσεις (δεν έχει άλλωστε αρμοδιότητες να κάνει κάτι άλλο σε τέτοιες περιπτώσεις που συνιστούν απάτη καθώς εποπτεύει οργανωμένες αγορές και αδειοδοτημένους παρόχους) στις Ελληνικές Τράπεζες φαίνεται ότι δεν λαμβάνουν καν γνώση των ανακοινώσεων ή δεν κάνουν συνειδητά καλά τη δουλειά τους.
Για παράδειγμα σε εταιρίες του κυκλώματος και φυσικά πρόσωπα βρέθηκαν σε ελληνικές τράπεζες πάνω από 7 εκατ.  ευρώ καταθέσεων.
Σε μια μόνο ελληνική τράπεζα σύμφωνα με στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση του bankingnews υπήρχε κατάθεση της «HELLENIC CUSTODY ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ύψους 700.000 ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν καταγγελίες για εξαπάτηση η τράπεζα όχι μόνο δεν έκανε απολύτως τίποτα για να αντιστραφούν οι συναλλαγές αλλά ούτε και μπήκε στον κόπο να διαβιβάσει ως όφειλε στοιχεία στην Αρχή για το Ξέπλυμα.
Μάλιστα επενδυτής που είχε πέσει θύμα των απατεώνων χρειάστηκε να εκδώσει δικαστική απόφαση για να κατασχέσει τα χρήματα που είχαν υφαρπάξει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι «HELLENIC CUSTODY ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με βάση το καταστατικό της δεν διενεργούσε συναλλαγές επί μετοχών ομολόγων ή άλλων χρηματιοστηριακών προϊόντων αλλά φαινόταν να παρέχει υπηρεσίες διαφήμισης.
Είναι όμως προφανές ότι κατά τη νομιμοποίηση της εταιρίας που είχε μέτοχο και διαχειριστή φυσικό πρόσωπο από τη Βουλγαρία δεν έγινε ο προβλεπόμενος ελέγχος.
Το bankingnews αναζήτησε να πληροφορηθεί ποιος είναι ο κ. Βροντάκης Σπυρίδωνας του Ανδρέα στον οποίο αναφέρεται ονομαστικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας προκύπτει ήταν στέλεχος προ δεκαετίας της Eurobank και συγκεκριμένα Διευθυντής της Περιφέρειας Δικτύου Καταστημάτων.
Είναι προφανές ότι εκ της θέσης του ο κ. Βροντάκης και σχέσεις είχε στο τραπεζικό σύστημα και γνώριζε κρίσιμες λεπτομέρειες λειτουργίας των τραπεζών.
Σημειώνεται ότι η τράπεζα στην οποία βρέθηκαν τα 700.000 ευρώ δεν ήταν η Eurobank.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης