Τελευταία Νέα
Speculator

Στα παπούτσια των ασφαλιστών

Στα παπούτσια των ασφαλιστών
Σε περιοχές που η πύρινη λαίλαπα πέρασε και κατέστρεψε το σύμπαν, όπως η Εύβοια, τα περισσότερα σπίτια και μικροεπιχειρήσεις δεν ήταν ασφαλισμένες - Όσοι ήταν ασφαλισμένοι θα πάρουν χρήματα από το κράτος και θα δούμε πόσα θα πάρουν από τις ασφαλιστικές
Σχετικά Άρθρα

Όλα τα πόδια δεν μπαίνουν σε ένα νούμερο παπούτσι.
Είναι κανόνας να φτιάχνεις μέτρα για όλους, ολόκληρα και μισά για να μπορείς να πουλήσεις, η μέθοδος του one size υπήρξε δημοφιλής πριν μερικά χρόνια.
Άρα όποιος θέλει να πουλήσει φτιάχνει προϊόντα και όποιος δεν θέλει φτιάχνει ράφια.
Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις απαιτούν από τους πελάτες τους, μόλις πωλήσουν ένα ασφαλιστήριο, είτε είναι νέο συμβόλαιο, είτε ανανέωση – επέκταση συμβολαίου να τους πληρώσουν.
Οι ασφαλισμένοι για να αγοράσουν ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο απαιτούν οι όροι του συμβολαίου να καλύπτουν τις ανάγκες τους.
Κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο ενεργοποιείται με την επέλευση της ζημιάς.
Ενεργοποίηση ασφαλιστηρίου σημαίνει ότι το συμβόλαιο ξεκινά να αποζημιώνει για την ζημιά.
Η αποζημίωση είναι η πρώτη και κύρια υποχρέωση των ασφαλιστών όταν ενεργοποιηθεί στο συμβόλαιο.

Η δουλειά των ασφαλιστών

Το κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα των ασφαλιστών είναι η καταβολή του ποσού έναντι ζημιάς.
Είναι και η πρόληψη, είναι και οι επενδύσεις, η μέριμνα για αποδόσεις επί των επενδύσεων και πληρωμές των εγγυήσεων, αν και τα εγγυημένα προϊόντα πάνε να τα ‘φάνε’ ολοκληρωτικά, έμεινε η ‘ουρά’.
Στους όρους όλων των συμβολαίων είναι και ο τρόπος που καταβάλλονται οι αποζημιώσεις, οι διαδικασίες που ακολουθούνται και οι γραμμές στήριξης που υπάρχουν και για τις οποίες οι ασφαλιστές για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στην κουλτούρα της Ευρώπης τις έχουν σχεδιάσει και εφαρμόζουν σε κάθε συμβάν.
Επίσης τα συμβόλαια ενσωματώνουν και διαδικασίες άμεσης αντιμετώπισης ζημιών για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.

Λαλίστατες οι ασφαλιστικές

Στο διάστημα των μεγάλων πυρκαγιών οι ασφαλιστικές δεν σταμάτησαν να γράφουν Δελτία Τύπου για να ανακοινώνουν ότι στέκονται στο πλευρό των πληγέντων, ότι αποζημιώνουν ταχύτατα και ότι έχουν δημιουργήσει ανοικτές γραμμές επικοινωνίας.
Ας είμαστε ρεαλιστές: Δεν είναι η δουλειά τους;
Για τι άλλο διαφορετικό έχουν δεσμευτεί.
Γιατί τόσος θόρυβος και μάλιστα ίδιος σχεδόν;
Κάποιοι έγραψαν ότι αποζημιώνουν με απλουστευμένες, σύντομες διαδικασίες, άλλες μίλησαν για δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας.

Το σκηνικό ήταν το πανομοιότυπο.

Ας είμαστε μία ακόμα φορά ρεαλιστές: Τα ‘πλάνα τραβήχτηκαν’ για να γνωστοποιήσουν το έργο τους, να πείσουν και να πωλήσουν.
Σε τι διαφοροποείτο το πλάνο αυτό από άλλες προηγούμενες φορές, που δεν ήταν απαραίτητα για φυσικές καταστροφές;
Το ίδιο προϊόν συζήτησης για χρόνια τώρα.

Η επανάληψη δεν μαγνητίζει

Τα ίδια μέτρα δεν μπαίνουν σε ένα παπούτσι.
Αυτοί που ενδιαφέρονται ή θα πάν αλλού ή αν δεν έχουν δεν θα πάρουν.
Οι ασφαλιστές κάποτε έκαναν μεγάλο θόρυβο με το Solvency όταν διατείνονταν ότι ένα νούμερο παπούτσι δεν κάνει για όλα τα μεγέθη.
Σαν να το ξέχασαν, δείχνουν.

Τι θα δώσουν οι ασφαλιστικές μετά τις ανακοινώσεις

Χονδρικά, περίπου το 15% των κτισμάτων είναι ασφαλισμένο, κατά τα στοιχεία της ΕΑΕΕ.
Τα περισσότερα κτίσματα είναι δε ασφαλισμένα λόγω υποχρεωτικότητας.
Σε περιοχές που η πύρινη λαίλαπα πέρασε και κατέστρεψε το σύμπαν, όπως η Εύβοια, τα περισσότερα σπίτια και μικροεπιχειρήσεις δεν ήταν ασφαλισμένες.
Όσοι ήταν ασφαλισμένοι θα πάρουν χρήματα από το κράτος και θα δούμε πόσα θα πάρουν από τις ασφαλιστικές με το δεδομένο ότι το ποσό που θα πάρουν από το κράτος θα αφαιρεθεί από τις ασφαλιστικές κατά του υπολογισμούς τους.
Το Μάτι στοίχησε μόλις 35 εκατομμύρια ευρώ στις ασφαλιστικές ενώ οι καταστροφές στην Εύβοια το 2020 μόλις 5 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

Οι κυβερνήσεις και οι υποσχέσεις

Κάθε χρόνο στην Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ ή τότε αντιπολίτευση, νυν κυβέρνηση επέσυρε ευθύνες στην τότε κυβέρνηση για την ανορθολογική διαχείριση χρήματος από την έλλειψη μηχανισμού ασφάλισης φυσικών καταστροφών, για την άδικη φορολόγηση των πολιτών καθώς τις αποζημιώσει που δίνει το κράτος έναντι φυσικών καταστροφών τις επωμίζονται οι πολίτες έμμεσα μέσω αυξήσεων στην φορολογία, για την έλλειψη φορολογικών κινήτρων.
Ας αναρωτηθούμε σήμερα μετά από την μεγαλύτερη πύρινη καταστροφή γιατί η ιδιωτική ασφάλιση έχει τόσο χαμηλή συμμετοχή στις αποζημιώσεις.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης