Τελευταία Νέα
Speculator

Ξενοδόχοι: Κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή τη κατάσταση

Ξενοδόχοι: Κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή τη κατάσταση
«Παράνομα καταλύματα και βραχυχρόνια μίσθωση συνεχίζουν και εν μέσω πανδημίας να λειτουργούν ανεξέλεγκτα» καταγγέλλει η ΠΟΞ
Σχετικά Άρθρα

Τρομάζει η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και καθώς τα ταξίδια και οι μετακινήσεις έχουν επιστρέψει, η τουριστική κοινότητα προσπαθεί με κάθε τρόπο να διαφυλάξει το κύρος και την αξιοπιστία της, ελπίζοντας ότι η έκρηξη της πανδημίας δεν θα φέρει νέα lockdown.
Από τη μια πλευρά τα νούμερα είναι αμείλικτα (το νέο χθεσινό σοκ έδειξε 7. 335 νέα κρούσματα, 477 διασωληνωμένους και 65 θανάτους) και από την άλλη πλευρά, η έλλειψη ρευστότητας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων και πλέον με περισσότερα «χειμωνιάτικα» βάρη, εξαιτίας του αυξημένου ενεργειακού κόστους.
Η ενθάρρυνση ασφαλών και υπεύθυνων ταξιδιών αποτελεί το νούμερο ένα στόχο της επιχειρηματικής κοινότητας που λειτουργεί σε συγκεκριμένα πλαίσια και με αυστηρούς κανόνες, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς «έχοντας πάντα σε προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και ύστερα το... ταμείο, πόσο μάλλον τώρα που η Ευρώπη βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της covid».
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή της πανδημίας, ο «κορμός» της ελληνικής φιλοξενίας και του τουρισμού που είναι ολόκληρη η ξενοδοχειακή αλυσίδα με καταλύματα όλων των κατηγοριών, δέχθηκε τα εύσημα για την πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που της επιβλήθηκαν, γεγονός που θεωρήθηκε ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στη φετινή επιτυχία της σεζόν.

ΠΟΞ: Να προστατευτούν ο τουρισμός και οι νόμιμες επιχειρήσεις

Σχεδόν ενάμιση μήνα πριν από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων η ΠΟΞ με επιστολή της προς τους υπουργούς Επικρατείας κ.κ. Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο που κοινοποιείται στον υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ούτε λίγο, ούτε πολύ για πιθανό «εκτροχιασμό» της κατάστασης.
Βάζει στο κάδρο τα παράνομα καταλύματα που λειτουργούν χωρίς άδεια και προδιαγραφές, ζητώντας από την πολιτεία να τα εντοπίσει και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
Ενώ, για τα σπίτια και διαμερίσματα που εκμισθώνονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι ξενοδόχοι ζητούν να τεθούν συγκεκριμένες προβλέψεις, στο πρότυπο όσων ισχύουν και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, δηλαδή συγκεκριμένοι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
«Από το Σάββατο ισχύουν πρόσθετα μέτρα για τις επιχειρήσεις μας.
Μέτρα που κυριολεκτικά επιβλήθηκαν εν μία νυκτί, χωρίς να μας δοθεί ο αναγκαίος χρόνος προσαρμογής, αλλά και ενημέρωσης των πελατών μας.
Οι επιχειρήσεις μας θα τηρήσουν πιστά και τα νέα μέτρα, με την ίδια υπευθυνότητα που έδειξαν μέχρι σήμερα.
Παρατηρούμε όμως, πως, ενώ επιβάλλονται πρόσθετοι περιορισμοί στο σύνολο της οικονομίας, τα παράνομα καταλύματα και τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης συνεχίζουν και εν μέσω πανδημίας να λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή τη κατάσταση» αναφέρουν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος και ο γενικός γραμματέας κ. Μανώλης Τσακαλάκης.

«Πάμπολλα καταλύματα λειτουργούν ανεξέλεγκτα»

Οι ξενοδόχοι επαναφέρουν τις θέσεις τους περί «αθέμιτου ανταγωνισμού» που εκτός των άλλων, κατά τη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου γέμισε τα ξενοδοχεία καραντίνας από τουρίστες προερχόμενους από σημεία διαμονής «χωρίς ασφαλώς υγειονομικά πρωτόκολλα, χωρίς προδιαγραφές υγιεινής και ασφαλείας».
Από τότε μέχρι και σήμερα όπως επισημαίνουν, «λειτούργησαν και λειτουργούν ανεξέλεγκτα πάμπολλα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά και παράνομα καταλύματα», ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας βρίσκεται στο «κόκκινο».
Το θέμα είχε αναδείξει με επιστολή της η ΠΟΞ τον περασμένο Ιούλιο, μετά από δημοσιεύματα και αναφορές για ελλείψεις διαθέσιμων δωματίων στα ξενοδοχεία καραντίνας.
Ο σχεδιασμός είχε γίνει με βάση το συνολικό αριθμό κλινών των νόμιμα αδειοδοτημένων τουριστικών καταλυμάτων, «πλην όμως, το μεγαλύτερο ποσοστό των δωματίων καραντίνας χρησιμοποιήθηκε στην πράξη από τουρίστες που διέμεναν σε διαμερίσματα, επαύλεις κλπ χωρίς άδεια λειτουργίας, που ενοικιάζονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης» είχε αναφέρει τότε.

«Οξύμωρη κατάσταση» και στα Τρίκαλα

Μια από τις περιοχές που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα, σύμφωνα με τους ξενοδόχους είναι τα Τρίκαλα, για τα οποία η περίοδος των Χριστουγέννων είναι από τις πιο σημαντικές για την τουριστική κίνηση ολόκληρης της περιοχής.
Μετά από έρευνα που έχει κάνει η Ένωση Ξενοδόχων, στην πόλη των Τρικάλων αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, όπως είναι τα Μετέωρα, η Καλαμπάκα και το Καστράκι, λειτουργούν 6.000 κλίνες στην οργανωμένη ξενοδοχία και περίπου 1200 σε 300 σπίτια τύπου βραχυχρόνιας μίσθωσης.
«Είναι μια οξύμωρη κατάσταση, την ώρα που η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση. Δεν μπορεί όποιος πελάτης έρχεται στο ξενοδοχείο να του κάνουμε έλεγχο στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης, rapid – pcr (και self test για τα παιδιά) και στα καταλύματα που λειτουργούν παράνομα, όπως και στη βραχυχρόνια μίσθωση να μην γίνεται κανένας απολύτως έλεγχος.
Θα πρέπει να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες και υγειονομικά πρωτόκολλα για όλους», τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Γιάννης Κουρούπας.

Airbnb: Μέτρα για την αποφυγή των κορωνοπάρτι

Στο μεταξύ, η πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb απαγορεύει τα κορωνοπάρτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ανακοινώνοντας νέα πολιτική στις κρατήσεις, αντίστοιχη με αυτή που είχε εφαρμόσει πέρυσι πιλοτικά για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας.
Είναι η χρονική στιγμή κατά την οποία κρίνει, ότι εγκυμονεί μεγαλύτερους κινδύνους για πραγματοποίηση παράνομων και πολυπληθών μαζώξεων στα σπίτια που μπορεί να πυροδοτήσουν μετάδοση κορωνοϊού, αλλά και ενοχλητικών πάρτι στις γειτονιές.
Όπως αναφέρει, «περίπου 243.000 επισκέπτες παγκοσμίως αντιμετώπισαν αυτές τις άμυνες κατά τη διάρκεια προσπαθειών κράτησης και εκτιμούμε ότι αυτές οι προσπάθειες πέτυχαν τους στόχους».
Έτσι, για κρατήσεις ολόκληρων σπιτιών μιας και δύο διανυκτερεύσεων θα αποκλείονται οι επισκέπτες χωρίς ιστορικό θετικών κριτικών, ενώ οι υπόλοιποι, δεν θα υπόκεινται σε αυτούς τους περιορισμούς.
Το «μπλοκάρισμα» εφαρμόζεται προς το παρόν σε Ισπανία, ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένου του Πουέρτο Ρίκο), Καναδά, Βραζιλία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης