Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Οι σκανδαλωδώς μεταφερόμενες υποχρεώσεις προς… εταίρους της «Αυγής» και τα καυτά ερωτήματα παραβίασης του νόμου

Αποκάλυψη: Οι σκανδαλωδώς μεταφερόμενες υποχρεώσεις προς… εταίρους της «Αυγής» και τα καυτά ερωτήματα παραβίασης του νόμου
Τα «πάρε δώσε» στους λογαριασμούς υποχρεώσεων και οι συμπτώσεις… κεφαλαιακών ενισχύσεων
Σχετικά Άρθρα

Ρεσιτάλ υποκρισίας και απόκρυψη μιας πραγματικότητας που κρατάει χρόνια δίνει η «Αυγή» της οποίας οι πρακτικές σε χρηματοοικονομικό επίπεδο δημιουργούν εύλογα ερωτήματα ακόμα και για ζητήματα που άπτονται των φορολογικών αρχών.
Παρατηρώντας διαχρονικά τις οικονομικές καταστάσεις όπως είναι δημοσιευμένες σήμερα στο ΓΕΜΗ (κρατήστε «το σήμερα») μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι στις υποχρεώσεις της εταιρείας τουλάχιστον από το 2014 μεγάλο ποσοστό καταλαμβάνουν οι υποχρεώσεις προς εταίρους!
Τι είναι, όμως, οι υποχρεώσεις αυτές ουδείς γνωρίζει.
Όπως δεν γνωρίζει και ποιους εταίρους αφορούν.
Συγκεκριμένα το 2014 το ποσό είναι 979 χιλιάδες, το 2015 ανέρχεται σε 1,199 εκ ευρώ, το 2016 αυξάνεται σε 1,579 εκ ευρώ, το 2017 μειώνεται σε 1,248 εκ ευρώ, το 2018 αυξάνεται θεαματικά σε 2,577 εκ ευρώ, το 2019 μειώνεται σε 1,384 εκ ευρώ, ενώ το 2020 ανεβαίνει στα 2,631 εκ ευρώ.

Πάρε … δώσε

Είναι δε ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι τον Απρίλιο του 2021 γίνεται αύξηση κεφαλαίου 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ έχει προηγηθεί αύξηση των υποχρεώσεων προς εταίρους κατά τη διάρκεια του 2020 κατά 1,3 εκατ. ευρώ περίπου.
Το 2019 επίσης έχει γίνει άλλη μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,25 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018 έχουν αυξηθεί ισόποσα οι υποχρεώσεις προς τους εταίρους.
Όλα αυτά προφανώς δεν είναι τυχαία και η σταθερή ύπαρξη υποχρεώσεων προς εταίρους δείχνει συνεχή δανεισμό.
Όμως στις οικονομικές καταστάσεις δεν αναφέρεται πουθενά δανεισμός, οπότε θα πρέπει να υπάρχουν τιμολόγια.
Τι είδους τιμολόγια, όμως, μπορεί να υπάρχουν με εταίρους;
Και τι είδους σκοπιμότητα μπορεί να έχει μια ενδεχόμενη έκδοση τιμολογίων;
Εκτός και αν πρόκειται για καταβολές μετόχων για μελλοντική αύξηση, οι οποίες όμως δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στις υποχρεώσεις, αλλά στα ίδια κεφάλαια, και να έχουν χαρτοσημανθεί, αφού είναι διαρκείας.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ζήτημα το οποίο μπορεί να είναι και ιδιαίτερα σοβαρό από πλευράς παραβίασης της νομοθεσίας.
Άραγε, όλα αυτά έχουν απασχολήσει ποτέ τις φορολογικές αρχές;
Ή μήπως επειδή μέτοχος της «Αυγής» είναι ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ασυλία;
Έχουν μήπως απασχολήσει τον ορκωτό ελεγκτή που επί χρόνια κάνει copy paste παρατηρήσεων και μάλιστα επιδερμικού χαρακτήρα;
Σε κάθε περίπτωση, από τα στοιχεία προκύπτει ότι, ενώ μπαίνουν λεφτά στην εταιρεία από εταίρους, όπως η ίδια αναγράφει στις οικονομικές της καταστάσεις, αυτά δεν γίνονται κεφάλαιο, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μια διαφορετική εικόνα, πιο επιδεινωμένη στις οικονομικές καταστάσεις.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης